Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sindalimenta: Industria alimentara se apropie de faliment

sindalimenta-industria-alimentara-se-apropie-de-faliment

Sindalimenta solicita ajutorul Guvernului si sustine ca industria alimentara se apropie de faliment.


"In ciuda situatiei internationale extrem de tensionate si a efectelor sale din ce in ce mai negative in plan economic, Guvernul continua sa trateze cu iresponsabilitate situatia. In timp ce tari din jurul nostru au inceput sa anunte restrictii in ceea ce priveste exporturile de cereale, Ministerul Agriculturii din Romania nu ia in calcul o astfel de masura. Atat premierul Nicolae Ciuca, cat si alti ministri sustin ca Romania are suficiente rezerve de grau, porumb si floarea soarelui, astfel ca nu trebuie sa ne facem griji, iar exporturile nu ar trebui oprite pentru ca avem excedent. Avem excedent acum, pentru ca anul trecut am avut o recolta record, de circa 11,4 milioane de tone de grau la un consum mediu la nivel national de circa 4,6 milioane de tone, dar pot spune premierul Romaniei si membrii Guvernului ca acest lucru se va intampla si cu recolta de anul acesta? Evident ca nu, mai ales ca exista deja semne ca riscam sa ne confruntam anul acesta cu o seceta severa", afirma presedintele Sindalimenta, Dragos Frumosu.
 
El adauga ca productia viitoare de grau ar putea fi mai mica anul acesta in multe tari mari exportatoare, dand ca exemplu Ucraina, China, SUA.
 
"Cu o cerere la nivel mondial tot mai mare, cu stocuri in scadere si cu preturi care au explodat in aceasta perioada, situatia pe piata mondiala a graului se va tensiona si mai mult in perioada urmatoare. In aceste conditii a spune ca Romania nu are niciun fel de probleme cu stocurile este o mare eroare, iar efectele le vom deconta cu totii intr-un viitor nu prea indepartat. Daca mai adaugam si faptul ca marile rezerve de grau ale Romaniei nu sunt detinute de stat sau de fermieri, ci de cateva companii transnationale specializate in comertul cu produse agricole, avem tabloul complet al situatiei si explicatia de ce statul roman evita sa ia masura interzicerii exporturilor de cereale", arata el.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Potrivit presedintelui Sindalimenta, Guvernul trebuie sa se pregateasca urgent daca doreste sa avem pe rafturi mancare romaneasca si sa ia in calcul masuri precum: reabilitarea imediata a sistemului de irigatii, gasirea unei solutii optime, astfel incat Romania sa produca ingrasaminte pentru agricultura, pret subventionat pentru motorina folosita in agricultura, prin eliminarea accizelor, masuri urgente pentru industria alimentara, in stransa conlucrare cu reprezentantii industriei pentru stoparea cresterii preturilor – TVA 0 la alimente, reducerea TVA la energie si gaze, eliminarea unor taxe la combustibil, plafonarea preturilor la energie si gaze pana la sfarsitul anului.
 
"Fara aceste masuri industria alimentara romaneasca risca sa fie tot mai aproape de faliment din cauza preturilor exagerat de mari la energia electrica si termica, la gaze, combustibil si cereale. Preturile urca practic de la o zi la alta din cauza razboiului ruso-ucrainian, iar daca de referim la agricultura, sa nu uitam ca cele doua tari asigura 30% din exportul mondial de grau. Ii aducem Guvernului la cunostinta ca plafonarea preturilor la utilitati acopera doar 30% din pierderile sectorului de morarit si panificatie, ca din luna aprilie multe societati din industria alimentara risca sa se inchida in cazul in care masura plafonarii tarifelor la utilitati nu va fi acompaniata si de alte masuri, ca importurile de ingrasaminte chimice vor contribui la scumpirea productiei de cereale cu circa 30% anul acesta etc", sustine Dragos Frumosu.
 
El mai afirma ca Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara - Sindalimenta a atras atentia asupra problemelor din domeniu, dar "pana acum doar promisiuni si teorie, nimic concret".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016