
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol, ritmurile de creştere şi dezvoltare fiind mai intensificate în zonele de câmpie, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol.
Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge fazele de „burduf” şi înspicare (30-100%), precum şi înflorire (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetaţie sunt culturile din jumătatea de sud a ţării aflate la maturitate în lapte (10-40%).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La culturile întârziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (50-100%), „burduf” si inspicare (10-50%). In sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa isi va continua inflorirea (70-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve, iar local in sud-estul tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge răsărirea (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (5-15 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună.
Funcţie de data semănatului, la porumb vor predomina răsărirea (10-100%), formarea frunzei a treia (10-80%) şi înfrunzirea (4-11 frunze) în cea mai mare parte a zonelor agricole, cu o stare de vegetaţie în general bună.
La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se vor continua fazele de răsărire (40-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, în special în Transilvania, iar la cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi încolţirea şi răsărirea (70-100%), formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea la soiurile timpurii de consum.
În majoritatea plantatiilor pomicole, speciile de sâmburoase se vor afla la creşterea şi coacerea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase se vor semnala legarea şi formarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.
La soiurile timpurii de cireş din jumătatea de sud a ţării, aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea. Viţa de vie va parcurge fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţării se va continua înflorirea la soiurile timpurii de masă.
În condiţiile agrometerologice menţionate, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi temporar întrerupte de precipitaţiile ce se întrevăd.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News