Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Specialistii AgroAdvice scriu despre cultivarea graului de toamna, in ultimul numar al buletinului de consultanta agricola
In Romania, soiurile de grau de toamna cultivate sunt soiuri timpurii, comparabil cu soiurile de grau de toamna cultivate in nordul si vestul Europei. Un soi timpuriu infloreste devreme si este capabil sa faca productie inainte ca timpul sa devina prea cald si secetos. La cultivarea soiurilor tardive exista riscul ca plantele sa nu aiba timpul necesar umplerii boabelor, iar timpul de la inflorit pana la maturitate sa fie prea scurt.
Potrivit numarul 23 al buletinului AgroAdvice, alegerea unui soi este deosebit de importanta pentru reusita culturii.
Pentru a realiza venituri, soiurile trebuie sa aiba o productie ridicata si costurile cresterii acestora sa fie cat mai scazute posibil. Factorii importanti pentru soiurile de grau de toamna sunt:
- O rezistenta buna in perioada de iarna
- Productie ridicata
- Calitate buna
- O rezistenta buna la boli: Patarea bruna a frunzelor (Septoria tritici), rugina bruna, rugina galbena, fainare
- Tendinta scazuta la germinare in spic
- Un pai puternic, pentru a preveni caderea.
Timpul de semanat si densitatea
Densitatea semintelor ar trebuie stabilita in functie de timpul semanatului si conditiile de pregatire ale patului germinativ.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Epoca de semanat este de la 25 septembrie pana la 15 octombrie. Recomandarile oficiale pentru densitatea semintelor in epoca optima pentru soiurile romanesti este de 400-425 seminte / metru patrat.
Adancimea de semanat
Adancimea optima de semanat este de 4-5 cm. Semintele trebuie semanate in asa fel incat sa intre in contact cu umiditatea solului, si sa fie acoperite cu pamant pentru a preveni evaporarea.
Boli si daunatori
Prin semanarea devreme a culturii, creste numarul afidelor din camp si a mustei suedeze iar acestea pot transporta virusul ingalbenirii si piticirii in cultura. In acest caz, trebuie efectuat un tratament inca din toamna. Combaterea mustelor suedeze se realizeaza cand graul are dezvoltate 1 - 1/2 - 2 frunze.
Fertilizarea in toamna
Fosforul trebuie aplicat inainte de arat, grapat sau semanat sau prin aplicarea ingrasamintelor odata cu semanatul. Cantitatea de fosfor poate fi intre 25-70 kg fosfor substanta activa. In urma rezultatului analizearii unor probe de sol in laborator se poate constata ca cantitatea de fosfor poate fi mai mica daca P-AL este peste 75 ppm si o cantitate mai mare de fosfor daca P-AL este mai mic de 25 ppm.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.25 din 2 voturi