Stanescu, deputat: Terenul agricol romanesc, desprins de zona de specula
Publicat la data de 08 Oct. 2019 in:
Stiri Deputatul Alexandru Stanescu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, arata intr-un interviu acordat Agerpres ca isi doreste ca terenul agricol romanesc sa fie desprins de zona de specula.
Conform informatiilor oferite de deputat, acest lucru se va intampla pana la finalul lui 2019 prin modificarea Legii nr. 17/2014.
"Lucram de un an si jumatate pe aceste modificari. Nu dam vina pe nimeni ca am taraganat prea mult, dar in prezent i-am rechemat pe toti care au participat de la inceput la discutii si ma refer la toti jucatorii din piata implicati in aceasta lege. Si am gasit o forma. Ideea de baza este urmatoarea: terenul sa fie desprins de zona de specula. Aceasta este ideea cu care am plecat ca si fond al legii. Strainii, daca vin in Romania, nu vin sa faca agricultura, daca ar veni sa faca agricultura nu ar fi nicio problema, dar vin tot pentru specula, si aici nu tinem cont de nationalitate. In lege spunem: ca sa demonstreze ca nu vrea sa faca specula, trebuie sa aiba 5 ani de zile sediul societatii in Romania, daca este societate, si domiciliul, daca e persoana fizica", a declarat Alexandru Stanescu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Intrebat fiind despre modificarile principale aduse acestui act, acesta a raspuns: "Le punem pe cateva categorii, iar prima este legata de preemtiune. Am plecat, cum este si normal, de la zona de comasare, adica sa fie arendasul si coproprietarul primul, pe urma dam drumul la cei care au investitii pe anumite terenuri, este normal sa poata si ei sa cumpere terenurile daca au investitii si astfel i-am trecut la rangul II de preemtiune. Urmeaza tinerii fermieri la rangul III. Multi ziceau sa trecem tinerii pe primul loc si cu toate ca sunt de acord sa aiba dreptul acesta, vorbim iarasi de faptul ca sub masca tinerilor poate fi si multa specula. A doua categorie este legata de cine cumpara terenul. Trebuie sa fie agricultor, sa faca agricultura. Daca e societate comerciala, 75% din cifra de afaceri trebuie sa fie obtinuta din agricultura, iar daca este persoana fizica sa aiba cel putin 5 ani experienta in agricultura. Pentru tineri vorbim de cel putin un an. Categoria a treia este legata de domiciliu, iar daca vorbim de persoana juridica am extins, inclusiv la actionari, la cel putin 5 ani, perioada in care sa aiba domiciliul pe teritoriul tarii. A patra categorie se refera la cei care vor sa revanda terenurile. Astfel, intr-o perioada de 8 ani de zile de la cumparare sa plateasca un impozit de 80% pe diferenta pretului dintre cumparare si a celui de vanzare, diferenta pe grila notariala. Acest lucru l-am introdus in lege tot pentru a bloca specula. Acelasi lucru l-am trecut si pentru societati. Am ales noi un procent, daca peste 25% din capitalul social sunt terenuri agricole si vrea sa-si vanda acea suprafata de peste 25%, de asemenea, sa fie impozitata tot asa cu 80% din diferenta de pret. Deci, sunt niste restrictii pe care le-am impus in lege, in speranta ca nu va mai fi permisa specula cu terenurile agricole. Aceste conditii se vor aplica numai dupa intrarea legii in vigoare, nu e nimic retroactiv".
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>