Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stanescu, deputat: Terenul agricol romanesc, desprins de zona de specula

stanescu-deputat-terenul-agricol-romanesc-desprins-de-zona-de-specula

Deputatul Alexandru Stanescu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, arata intr-un interviu acordat Agerpres ca isi doreste ca terenul agricol romanesc sa fie desprins de zona de specula.


Conform informatiilor oferite de deputat, acest lucru se va intampla pana la finalul lui 2019 prin modificarea Legii nr. 17/2014. 
 
"Lucram de un an si jumatate pe aceste modificari. Nu dam vina pe nimeni ca am taraganat prea mult, dar in prezent i-am rechemat pe toti care au participat de la inceput la discutii si ma refer la toti jucatorii din piata implicati in aceasta lege. Si am gasit o forma. Ideea de baza este urmatoarea: terenul sa fie desprins de zona de specula. Aceasta este ideea cu care am plecat ca si fond al legii. Strainii, daca vin in Romania, nu vin sa faca agricultura, daca ar veni sa faca agricultura nu ar fi nicio problema, dar vin tot pentru specula, si aici nu tinem cont de nationalitate. In lege spunem: ca sa demonstreze ca nu vrea sa faca specula, trebuie sa aiba 5 ani de zile sediul societatii in Romania, daca este societate, si domiciliul, daca e persoana fizica", a declarat Alexandru Stanescu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Intrebat fiind despre modificarile principale aduse acestui act, acesta a raspuns: "Le punem pe cateva categorii, iar prima este legata de preemtiune. Am plecat, cum este si normal, de la zona de comasare, adica sa fie arendasul si coproprietarul primul, pe urma dam drumul la cei care au investitii pe anumite terenuri, este normal sa poata si ei sa cumpere terenurile daca au investitii si astfel i-am trecut la rangul II de preemtiune. Urmeaza tinerii fermieri la rangul III. Multi ziceau sa trecem tinerii pe primul loc si cu toate ca sunt de acord sa aiba dreptul acesta, vorbim iarasi de faptul ca sub masca tinerilor poate fi si multa specula. A doua categorie este legata de cine cumpara terenul. Trebuie sa fie agricultor, sa faca agricultura. Daca e societate comerciala, 75% din cifra de afaceri trebuie sa fie obtinuta din agricultura, iar daca este persoana fizica sa aiba cel putin 5 ani experienta in agricultura. Pentru tineri vorbim de cel putin un an. Categoria a treia este legata de domiciliu, iar daca vorbim de persoana juridica am extins, inclusiv la actionari, la cel putin 5 ani, perioada in care sa aiba domiciliul pe teritoriul tarii. A patra categorie se refera la cei care vor sa revanda terenurile. Astfel, intr-o perioada de 8 ani de zile de la cumparare sa plateasca un impozit de 80% pe diferenta pretului dintre cumparare si a celui de vanzare, diferenta pe grila notariala. Acest lucru l-am introdus in lege tot pentru a bloca specula. Acelasi lucru l-am trecut si pentru societati. Am ales noi un procent, daca peste 25% din capitalul social sunt terenuri agricole si vrea sa-si vanda acea suprafata de peste 25%, de asemenea, sa fie impozitata tot asa cu 80% din diferenta de pret. Deci, sunt niste restrictii pe care le-am impus in lege, in speranta ca nu va mai fi permisa specula cu terenurile agricole. Aceste conditii se vor aplica numai dupa intrarea legii in vigoare, nu e nimic retroactiv".
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016