Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Starea de calamitate din proiectul MADR, un dezastru pentru fermieri
ARCPA avertizeaza ca starea de calamitate care sa regaseste in proiectul MADR in acest sens va fi un dezastru pentru fermieri.
"Suntem cu totii constienti ca traversam un an agricol dificil, insa declararea starii de calamitate prin OUG ar avea ca si consecinta directa nerespectarea angajamentelor contractuale existente intre comercianti si fermieri; prin urmare, increderea dintre principalii parteneri ai lantului cerealelor ar fi iremediabil afectata. In aceasta situatie, pre-finantarea fermierilor de catre comercianti ar deveni imposibila. Viitorii ani agricoli ai Romaniei sunt in pericol", a declarat, marti, Vasile Varvaroi, presedintele ARCPA, intr-un comunicat.
Membrii ARCPA au luat act cu extrema ingrijorare de postarea de pe site-ul MADR a proiectului de OUG privind declararea starii de calamitate de catre Comitetele judetene pentru situatii de urgenta pentru fenomenul de seceta pedologica. Ei considera ca solutiile necesare depasirii situatiilor speciale trebuie identificate in interiorul lantului de aprovizionare cu cereale, si nu in afara acestuia.
Asociatia traderilor reuneste 13 companii al caror principal obiect de activitate este comercializarea si exportul pe piata mondiala, la cele mai competitive preturi, a peste 50% din productia agricola a Romaniei. Potrivit sursei citate, de peste doua decenii, membrii ARCPA construiesc parteneriate durabile cu fermierii romani, concretizate in cresterea constanta a cantitatii si calitatii productiei agricole a Romaniei, atat pentru piata interna, cat si pentru export.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Membrii ARCPA isi exprima convingerea ca principalul obiectiv al momentului devine restabilirea increderii intre jucatorii din piata cerealelor si repornirea motoarelor in vederea pregatirii viitorului sezon agricol, solicitand, in acest sens, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, retragerea de urgenta din circuitul legislativ a propunerii de OUG referitoare la declararea starii de calamitate", se precizeaza in comunicat.
Pe data de 15 septembrie, MADR a publicat pe site un proiect de OUG privind declararea starii de calamitate de catre Comitetele judetene pentru situatii de urgenta. Aceasta se face pe baza proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi in anumite judete din sudul si sud-estul tarii daca suprafata calamitata depaseste 50% din suprafata agricola a judetului.
"Starea de calamitate reprezinta raspunsul la o situatie de urgenta de amploare si intensitate deosebite, determinata de tipul de risc de seceta pedologica, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar, proportionale cu nivelul de gravitate manifestat al acesteia si necesar pentru inlaturarea eventualelor raspunderi contractuale si sanctiuni pe care le pot avea fermierii in relatiile comerciale", se arata in proiect.
Potrivit documentului, starea de calamitate se declara la nivel local, al municipiului Bucuresti sau judetean, atunci cand din analiza Rapoartelor sinteza cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de seceta pedologica, intocmite de catre Grupurile de suport tehnic pe baza proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi, reiese ca suprafata calamitata depaseste 50% din suprafata agricola a localitatii/judetului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News