Starea de calamitate din proiectul MADR, un dezastru pentru fermieri
Publicat la data de 22 Sep. 2020 in:
Stiri ARCPA avertizeaza ca starea de calamitate care sa regaseste in proiectul MADR in acest sens va fi un dezastru pentru fermieri.
"Suntem cu totii constienti ca traversam un an agricol dificil, insa declararea starii de calamitate prin OUG ar avea ca si consecinta directa nerespectarea angajamentelor contractuale existente intre comercianti si fermieri; prin urmare, increderea dintre principalii parteneri ai lantului cerealelor ar fi iremediabil afectata. In aceasta situatie, pre-finantarea fermierilor de catre comercianti ar deveni imposibila. Viitorii ani agricoli ai Romaniei sunt in pericol", a declarat, marti, Vasile Varvaroi, presedintele ARCPA, intr-un comunicat.
Membrii ARCPA au luat act cu extrema ingrijorare de postarea de pe site-ul MADR a proiectului de OUG privind declararea starii de calamitate de catre Comitetele judetene pentru situatii de urgenta pentru fenomenul de seceta pedologica. Ei considera ca solutiile necesare depasirii situatiilor speciale trebuie identificate in interiorul lantului de aprovizionare cu cereale, si nu in afara acestuia.
Asociatia traderilor reuneste 13 companii al caror principal obiect de activitate este comercializarea si exportul pe piata mondiala, la cele mai competitive preturi, a peste 50% din productia agricola a Romaniei. Potrivit sursei citate, de peste doua decenii, membrii ARCPA construiesc parteneriate durabile cu fermierii romani, concretizate in cresterea constanta a cantitatii si calitatii productiei agricole a Romaniei, atat pentru piata interna, cat si pentru export.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Membrii ARCPA isi exprima convingerea ca principalul obiectiv al momentului devine restabilirea increderii intre jucatorii din piata cerealelor si repornirea motoarelor in vederea pregatirii viitorului sezon agricol, solicitand, in acest sens, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, retragerea de urgenta din circuitul legislativ a propunerii de OUG referitoare la declararea starii de calamitate", se precizeaza in comunicat.
Pe data de 15 septembrie, MADR a publicat pe site un proiect de OUG privind declararea starii de calamitate de catre Comitetele judetene pentru situatii de urgenta. Aceasta se face pe baza proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi in anumite judete din sudul si sud-estul tarii daca suprafata calamitata depaseste 50% din suprafata agricola a judetului.
"Starea de calamitate reprezinta raspunsul la o situatie de urgenta de amploare si intensitate deosebite, determinata de tipul de risc de seceta pedologica, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar, proportionale cu nivelul de gravitate manifestat al acesteia si necesar pentru inlaturarea eventualelor raspunderi contractuale si sanctiuni pe care le pot avea fermierii in relatiile comerciale", se arata in proiect.
Potrivit documentului, starea de calamitate se declara la nivel local, al municipiului Bucuresti sau judetean, atunci cand din analiza Rapoartelor sinteza cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de seceta pedologica, intocmite de catre Grupurile de suport tehnic pe baza proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturi, reiese ca suprafata calamitata depaseste 50% din suprafata agricola a localitatii/judetului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>