Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare de la exploataţii agricole şi centre de colectare a scăzut în 2009 cu 59.893 de tone, respectiv cu 5,7 la sută, comparativ cu anul precedent, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (30,3 la sută), Nord-Vest (22,7 l) şi Nord-Est (20,9 la sută). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (40,4 la sută) şi Nord-Est (21,8 la sută).
Cele mai mari scăderi ale producţiei în anul 2009 faţă de anul 2008 s-au înregistrat la lapte praf, cu 2.027 tone (33 la sută), şi la brânzeturi topite, cu 3.147 de tone (20,8 la sută).
Producţia de brânzeturi a scăzut, de asemenea, în anul 2009 faţă de anul 2008, cu 1.550 tone (2,2 la sută). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (93,3 la sută din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă descendentă. Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (27,2 la sută), Nord-Vest (25,8 la sută) şi Nord-Est (19,7 la sută).
În ceea ce priveşte producţia de smântână de consum, aceasta s-a menţinut aproximativ egală cu cea obţinută în anul 2008.
Producţia de unt a avut, în anul 2009 comparativ cu 2008, cea mai mare creştere, cu 1.293 de tone, respectiv 14,1 la sută, şi a fost urmată de producţia de lapte de consum cu 25.229 de tone, adică 12,8 la sută.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut, de asemenea, cu 2.792 de tone (1,9 la sută) în anul 2009 faţă de anul precedent.
Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 70 la sută din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (30,3 la sută), Nord-Vest (22,7 l) şi Nord-Est (20,9 la sută). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (40,4 la sută) şi Nord-Est (21,8 la sută).
Cele mai mari scăderi ale producţiei în anul 2009 faţă de anul 2008 s-au înregistrat la lapte praf, cu 2.027 tone (33 la sută), şi la brânzeturi topite, cu 3.147 de tone (20,8 la sută).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Producţia de brânzeturi a scăzut, de asemenea, în anul 2009 faţă de anul 2008, cu 1.550 tone (2,2 la sută). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (93,3 la sută din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă descendentă. Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (27,2 la sută), Nord-Vest (25,8 la sută) şi Nord-Est (19,7 la sută).
În ceea ce priveşte producţia de smântână de consum, aceasta s-a menţinut aproximativ egală cu cea obţinută în anul 2008.
Producţia de unt a avut, în anul 2009 comparativ cu 2008, cea mai mare creştere, cu 1.293 de tone, respectiv 14,1 la sută, şi a fost urmată de producţia de lapte de consum cu 25.229 de tone, adică 12,8 la sută.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut, de asemenea, cu 2.792 de tone (1,9 la sută) în anul 2009 faţă de anul precedent.
Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 70 la sută din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat).
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News