Exclusiv
Publicat in: Stiri
Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare de la exploataţii agricole şi centre de colectare a scăzut în 2009 cu 59.893 de tone, respectiv cu 5,7 la sută, comparativ cu anul precedent, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (30,3 la sută), Nord-Vest (22,7 l) şi Nord-Est (20,9 la sută). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (40,4 la sută) şi Nord-Est (21,8 la sută).

Cele mai mari scăderi ale producţiei în anul 2009 faţă de anul 2008 s-au înregistrat la lapte praf, cu 2.027 tone (33 la sută), şi la brânzeturi topite, cu 3.147 de tone (20,8 la sută).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Producţia de brânzeturi a scăzut, de asemenea, în anul 2009 faţă de anul 2008, cu 1.550 tone (2,2 la sută). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (93,3 la sută din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă descendentă. Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (27,2 la sută), Nord-Vest (25,8 la sută) şi Nord-Est (19,7 la sută).

În ceea ce priveşte producţia de smântână de consum, aceasta s-a menţinut aproximativ egală cu cea obţinută în anul 2008.

Producţia de unt a avut, în anul 2009 comparativ cu 2008, cea mai mare creştere, cu 1.293 de tone, respectiv 14,1 la sută, şi a fost urmată de producţia de lapte de consum cu 25.229 de tone, adică 12,8 la sută.

Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut, de asemenea, cu 2.792 de tone (1,9 la sută) în anul 2009 faţă de anul precedent.

Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 70 la sută din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat).

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016