Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare de la exploataţii agricole şi centre de colectare a scăzut în 2009 cu 59.893 de tone, respectiv cu 5,7 la sută, comparativ cu anul precedent, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (30,3 la sută), Nord-Vest (22,7 l) şi Nord-Est (20,9 la sută). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (40,4 la sută) şi Nord-Est (21,8 la sută).
Cele mai mari scăderi ale producţiei în anul 2009 faţă de anul 2008 s-au înregistrat la lapte praf, cu 2.027 tone (33 la sută), şi la brânzeturi topite, cu 3.147 de tone (20,8 la sută).
Producţia de brânzeturi a scăzut, de asemenea, în anul 2009 faţă de anul 2008, cu 1.550 tone (2,2 la sută). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (93,3 la sută din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă descendentă. Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (27,2 la sută), Nord-Vest (25,8 la sută) şi Nord-Est (19,7 la sută).
În ceea ce priveşte producţia de smântână de consum, aceasta s-a menţinut aproximativ egală cu cea obţinută în anul 2008.
Producţia de unt a avut, în anul 2009 comparativ cu 2008, cea mai mare creştere, cu 1.293 de tone, respectiv 14,1 la sută, şi a fost urmată de producţia de lapte de consum cu 25.229 de tone, adică 12,8 la sută.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut, de asemenea, cu 2.792 de tone (1,9 la sută) în anul 2009 faţă de anul precedent.
Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 70 la sută din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (30,3 la sută), Nord-Vest (22,7 l) şi Nord-Est (20,9 la sută). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (40,4 la sută) şi Nord-Est (21,8 la sută).
Cele mai mari scăderi ale producţiei în anul 2009 faţă de anul 2008 s-au înregistrat la lapte praf, cu 2.027 tone (33 la sută), şi la brânzeturi topite, cu 3.147 de tone (20,8 la sută).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Producţia de brânzeturi a scăzut, de asemenea, în anul 2009 faţă de anul 2008, cu 1.550 tone (2,2 la sută). Evoluţia cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (93,3 la sută din producţia totală de brânzeturi) s-a menţinut în aceeaşi tendinţă descendentă. Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (27,2 la sută), Nord-Vest (25,8 la sută) şi Nord-Est (19,7 la sută).
În ceea ce priveşte producţia de smântână de consum, aceasta s-a menţinut aproximativ egală cu cea obţinută în anul 2008.
Producţia de unt a avut, în anul 2009 comparativ cu 2008, cea mai mare creştere, cu 1.293 de tone, respectiv 14,1 la sută, şi a fost urmată de producţia de lapte de consum cu 25.229 de tone, adică 12,8 la sută.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut, de asemenea, cu 2.792 de tone (1,9 la sută) în anul 2009 faţă de anul precedent.
Regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Sud-Muntenia deţin peste 70 la sută din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat).
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News