Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suprafata agricola a Romaniei, in scadere

suprafata-agricola-a-romaniei-in-scadere

Cu toate acestea, Romania ramane tara cdu cele mai multe exploatatii agricole din UE.


Suprafata agricola utilizata a Romaniei a scazut in 2013 cu aproape un milion de hectare faţa de anul 2002, in conditiile in care Romania ramane cu cele mai multe exploatatii agricole la nivelul Uniunii Europene, dar cu o pondere a suprafatei agricole utilizate redusa, potrivit unui studiu al INS.
 
Astfel, suprafata agricola utilizata s-a redus cu 875.000 de hectare, de la 13,93 milioane hectare in 2002 la 13,05 milioane hectare la finalul anului 2013, dupa cum reiese din datele anchetei „Structura in Agricultura 2013”, realizata de Institutul Naţional de Statistica.
 Romania detine 7,6% din suprafata agricola utilizata la nivelul Uniunii Europene, fiind devansata de Franta, cu 27,8 milioane hectare (16%), Spania, cu 23,75 milioane hectare (13,6%), Marea Britanie - 16,88 milioane hectare (9,7%), Germania - 16,7 milioane hectare (9,6%) si Polonia - 14,4 milioane hectare (8,3%).
 
Circa o treime (31,5%) din numarul total al exploatatiilor agricole din UE sunt inregistrate in Romania, respectiv 3,63 milioane, in scadere cu 6% fata de 2010. Italia detine 13,2% din exploatatiile agricole la nivel comunitar, Polonia are 12,3%, iar Spania 8,1%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„In perioada 2007-2013 a crescut suprafaţa agricola utilizata de exploatatiile agricole cu personalitate juridica cu circa 20%, de la 4,7 milioane hectare la 5,7 milioane hectare, insa a scazut semnificativ fata de 2002, cand se cifra la 6,22 milioane hectare”, a declarat presedintele INS, Tudorel Andrei.
 
El a aratat ca peste jumatate (55,7%) din suprafata agricola utilizata apartine exploatatiilor fara personalitate juridica, categorie care include inreprinderile familiale, intreprinderi individuale si persoane fizice autorizate.
 
Din alte cercetari ale Institutului rezulta ca suprafata agricola neutilizata la nivelul Romaniei este de un milion de hectare.
 
Dimensiunea medie a unei expoatari agricole in Romania este de 3,6 hectare, de patru ori mai mica decat media UE, care se situeaza la 14,2 hectare. Cea mai mare suprafata agricola medie o detine Cehia (152,4 hectare), urmata de Marea Britanie (90,4 hectare), Italia (79 hectare), Germania (55,8 hectare), Franta (54 hectare) si Spania (24 hectare).
 
Exploatatiile agricole fara personalitate juridica detin, in medie, o suprafata agricola utilizata de 2,02 hectare, in timp ce exploatatiile cu personalitate juridica utilizeaza o suprafata de 100 de ori mai mare, respectiv 207,5 hectare.
 
In structura suprafetei agricole utilizate, 63% reprezinta teren agricol, 33,7% paşuni şi faneţe, 2,3% culturi permanente (exploatatii perene precum livezile si viţa-de-vie) si 1,2% gradini. La nivelul UE, terenul arabil detine, pe medie, circa 60%, pasunile si fanetele 34%, culturile permanente 6,1%, iar gradinile 0,2%.
 
Pe de alta parte, Romania ramane cel mai mare cultivator de porumb boabe si floarea soarelui din Uniunea Europeana, cu peste o patrime din suprafata totala inregistrata la nivel comunitar pentru fiecare cultura, iar la suprafata cultivata de grau ocupa pozitia a cincea, dupa Franta, Germania, Polonia si Spania.
 
Astfel, culturile de porumb se intindeau in 2013 pe o suprafata de 2,21 milioane hectare, in crestere cu 8,9% fata de 2010. Suprafata cultivata cu grau si spelt era in 2013 de 2,38 milioane hectare, in crestere cu 6,25%.
 
La animale, Romania ocupa locul patru in UE pentru ovine si caprine, dupa Regatul Unit al Marii Britanii, Spania si Grecia. Pentru porcine, se situeaza pe pozitia a noua, dupa Germania, Spania, Franta, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia si Belgia.
 
La efectivele de bovine, Romania se afla printre primele zece tari ale UE, depasita de Franta, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda si Belgia.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016