Publicat in: Stiri
Suprafata agricola a Romaniei, in scadere
Cu toate acestea, Romania ramane tara cdu cele mai multe exploatatii agricole din UE.
Suprafata agricola utilizata a Romaniei a scazut in 2013 cu aproape un milion de hectare faţa de anul 2002, in conditiile in care Romania ramane cu cele mai multe exploatatii agricole la nivelul Uniunii Europene, dar cu o pondere a suprafatei agricole utilizate redusa, potrivit unui studiu al INS.
 
Astfel, suprafata agricola utilizata s-a redus cu 875.000 de hectare, de la 13,93 milioane hectare in 2002 la 13,05 milioane hectare la finalul anului 2013, dupa cum reiese din datele anchetei „Structura in Agricultura 2013”, realizata de Institutul Naţional de Statistica.
 Romania detine 7,6% din suprafata agricola utilizata la nivelul Uniunii Europene, fiind devansata de Franta, cu 27,8 milioane hectare (16%), Spania, cu 23,75 milioane hectare (13,6%), Marea Britanie - 16,88 milioane hectare (9,7%), Germania - 16,7 milioane hectare (9,6%) si Polonia - 14,4 milioane hectare (8,3%).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Circa o treime (31,5%) din numarul total al exploatatiilor agricole din UE sunt inregistrate in Romania, respectiv 3,63 milioane, in scadere cu 6% fata de 2010. Italia detine 13,2% din exploatatiile agricole la nivel comunitar, Polonia are 12,3%, iar Spania 8,1%.
 
„In perioada 2007-2013 a crescut suprafaţa agricola utilizata de exploatatiile agricole cu personalitate juridica cu circa 20%, de la 4,7 milioane hectare la 5,7 milioane hectare, insa a scazut semnificativ fata de 2002, cand se cifra la 6,22 milioane hectare”, a declarat presedintele INS, Tudorel Andrei.
 
El a aratat ca peste jumatate (55,7%) din suprafata agricola utilizata apartine exploatatiilor fara personalitate juridica, categorie care include inreprinderile familiale, intreprinderi individuale si persoane fizice autorizate.
 
Din alte cercetari ale Institutului rezulta ca suprafata agricola neutilizata la nivelul Romaniei este de un milion de hectare.
 
Dimensiunea medie a unei expoatari agricole in Romania este de 3,6 hectare, de patru ori mai mica decat media UE, care se situeaza la 14,2 hectare. Cea mai mare suprafata agricola medie o detine Cehia (152,4 hectare), urmata de Marea Britanie (90,4 hectare), Italia (79 hectare), Germania (55,8 hectare), Franta (54 hectare) si Spania (24 hectare).
 
Exploatatiile agricole fara personalitate juridica detin, in medie, o suprafata agricola utilizata de 2,02 hectare, in timp ce exploatatiile cu personalitate juridica utilizeaza o suprafata de 100 de ori mai mare, respectiv 207,5 hectare.
 
In structura suprafetei agricole utilizate, 63% reprezinta teren agricol, 33,7% paşuni şi faneţe, 2,3% culturi permanente (exploatatii perene precum livezile si viţa-de-vie) si 1,2% gradini. La nivelul UE, terenul arabil detine, pe medie, circa 60%, pasunile si fanetele 34%, culturile permanente 6,1%, iar gradinile 0,2%.
 
Pe de alta parte, Romania ramane cel mai mare cultivator de porumb boabe si floarea soarelui din Uniunea Europeana, cu peste o patrime din suprafata totala inregistrata la nivel comunitar pentru fiecare cultura, iar la suprafata cultivata de grau ocupa pozitia a cincea, dupa Franta, Germania, Polonia si Spania.
 
Astfel, culturile de porumb se intindeau in 2013 pe o suprafata de 2,21 milioane hectare, in crestere cu 8,9% fata de 2010. Suprafata cultivata cu grau si spelt era in 2013 de 2,38 milioane hectare, in crestere cu 6,25%.
 
La animale, Romania ocupa locul patru in UE pentru ovine si caprine, dupa Regatul Unit al Marii Britanii, Spania si Grecia. Pentru porcine, se situeaza pe pozitia a noua, dupa Germania, Spania, Franta, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia si Belgia.
 
La efectivele de bovine, Romania se afla printre primele zece tari ale UE, depasita de Franta, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda si Belgia.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Rezultatul se afla in scadere cu 31% comparativ cu cantitatea de 12,66 milioane de tone...
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
In ceea ce priveste schema, aceasta este deschisa producatorilor agricoli, care au fost afectati...
Casa Verde Fotovoltaice 2024: Care sunt conditiile minime pentru inscriere
Casa Verde Fotovoltaice 2024: Care sunt conditiile minime pentru inscriere
In acest an, inscrierile vin cu o modificare importanta fata de programul de anul trecut. In...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016