Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Suprafaţa cultivată ecologic va creşte în 2009 doar cu 10.000 de hectare, fără subvenţii specifice
Suprafaţa cultivată ecologic va creşte, în 2009, doar cu 10.000 de hectare faţă de perioada 2000-2007 când creşterea a fost de 25.000 de hectare anual, din cauza neîncrederii agricultorilor în eficienţa producţiei şi în lipsa subvenţiilor specifice pentru domeniul ecologic.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică (FNAE) Ion Toncea, suprafaţa cultivată în sistem ecologic se va majora de la 240.000 de hectare în 2008 la 250.000 de hectare în 2009.
"Din 2000 până în 2007, anual, s-a înregistrat o creştere cu 25.000 de hectare, însă în ultima perioadă agricultorii din domeniu îşi pierd încrederea în eficienţa agriculturii ecologice în condiţiile în care în România nu se mai acordă nicio subvenţie specifică pentru acest sector" a spus Ion Toncea, .
Potrivit acestuia, în România ar fi nevoie să fie reluate subvenţiile pentru soia, produse medicinale şi legume ecologice, iar pe lângă acestea să fie acordate din bani europeni, plăţi pe hectar pentru cultura ecologică de la 150 de euro pentru păşuni la 800 de euro pentru viţa de vie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Ca şi în alte ţări europene ar trebui şi noi să beneficiem de banii comunitari deoarece până acum nu am primit nimic. Am avea nevoie de 150 de euro pe hectar pentru păşuni şi fâneţe, circa 300 de euro pentru culturi de câmp şi până la 800 de euro la viţa de vie, unde se execută lucrări diversificate. De asemenea, ar trebui să ni se aloce bani şi pentru certificare pe toată perioada, nu doar la reconversie" a adăugat Ion Toncea.
În plus, Toncea a explicat că pentru agricultura ecologică ar trebui acordate subvenţii şi din bugetul Ministerului Mediului sub formă de ajutoare pentru degradarea solurilor, pentru aridizare şi pentru problemele climatice întâmpinate. De asemenea, Ministerul Sănătăţii ar trebui să aloce sume importante pentru producţia ecologică deoarece prin aceasta se asigură populaţiei " hrană vie".
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) se fac demersuri pentru introducerea unor subvenţii specifice pentru agricultura ecologică, însă în continuare agricutorii din sectorul ecologic pot obţine subvenţii prin proiecte de agromediu şi dezvoltare rurală.
"Vom încerca să convingem Comisia Europeană să ne acorde acele subvenţii. Între timp, trebuie să demonstrăm că avem potenţial şi că agricutura ecologică din România înregistrează o dinamică spectaculoasă, au menţionat reprezentanţii ministerului.
Ion Toncea, a mai adăugat că agricultura ecologică implică multe costuri în special în primii ani de trecere de la agricultura convenţională, iar în lipsa unor subvenţii specifice este de aşteptat ca în următorii ani suprafeţele ecologice să crească din ce în ce mai puţin.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News