Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suprafata irigata a scazut la cinci procente anul acesta


Conform Agenţiei Naţionale „Îmbunătăţiri Funciare” (ANIF), sucursala teritorială Dobrogea, în 2008, la nivelul ţării au fost irigate aproximativ 400.000 de hectare, în contextul în care doar Dobrogea are exploataţii agricole de 600.000 de hectare cu potenţial de irigare şi 30.000 de hectare irigate efectiv.
„Pentru ca suprafeţele să fie irigate, avem nevoie de solicitări din partea proprietarilor de terenuri agricole, or aceştia, de cele mai multe ori, nu sunt interesaţi de reţeaua de irigaţie, din cauza tarifelor şi costurilor ridicate”, a declarat, pentru Cuget Liber, Teodor Stancă, director regional al sucursalei Dobrogea ANIF.
Costurile de reabilitare sunt mari şi pentru ca fermierul să obţină o subvenţionare la irigaţie pentru anul următor, acesta trebuie să contribuie la lucrările de reabilitare a sistemului de irigaţii de pe suprafaţa utilizată. „Solicitantul, pentru a se folosi în mod eficient de infrastructura pusă la dispoziţie de ANIF, trebuie să suporte 20% din costurile totale de reabilitare, care sunt destul de mari. Pentru a fi reabilitat un sistem de irigaţii ce se întinde pe o suprafaţă de 50.000 de hectare, este nevoie de 150 până la 200 de milioane de euro. Astfel, numai Dobrogea are nevoie de câteva miliarde de euro pentru acest sector”, a precizat Teodor Stancă.

Din cauza predominanţei podişului în regiune, tarifele de livrare a apei sunt sensibil mai mari în comparaţie cu restul ţării. „Sistemul de irigaţii în judeţ se află la înălţime şi cantitatea de energie folosită pentru livrarea apei este mare”, a mai precizat directorul regional. Livrarea a 1.000 de metri cubi de apă în judeţul Constanţa costă de 700 - 800 de lei până la 1.000 de lei. Şi în cazul unei recolte de porumb, este nevoie de cel puţin 2 - 3 udări. Subvenţia poate ajunge până la 400 de lei pe hectar, în funcţie de cheltuielile suportate de agricultor cu sistemul de irigaţii.

Zonele irigate în fiecare an din judeţ sunt Murfatlar, Gărliştea sau Sinoe. De asemenea, directorul regional Teodor Stancă a mai declarat că „există rău-platnici în Dobrogea care nu şi-au îndeplinit obligaţiile financiare faţă de instituţia publică, cum ar fi podgoria Murfatlar, pe care am acţionat-o în judecată.”

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Cuget Liber
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016