Exclusiv
Publicat in: Stiri
fermieri-romaniaMinistrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat joi seara la Sibiu, că în minister se lucrează la elaborarea unui act normativ care va fi discutat în următoarele două şedinţe de Guvern, conform căruia românii care nu îşi lucrează terenurile agricole vor plăti o taxă asemănătoare cu subvenţia pe care o plăteşte ministerul la hectar.
''Lucrăm la elaborarea actului normativ, care trebuie corelat şi cu Legea arendei, cu Legea pieţei funciare. Urmează să îl discutăm într-o şedinţă de guvern. Cuantumul se ridică aproape de ceea ce înseamnă subvenţia pe care o plătim pe hectar'', a precizat ministrul Tabără. Conform unei estimări făcute de ziarul Gândul, aproximativ o jumătate de milion de români vor plăti această taxă.

Aceştia deţin 2 milioane de hectare de teren agricol, necultivate, adică 20 la sută din întreaga suprafaţă arabilă din România. Încă din luna februarie, foştii miniştrii, Mihail Dumitru şi Sebastian Vlădescu au anunţat că susţin introducerea unor penalităţi pentru proprietarii terenurilor agricole necultivate, în condiţiile în care datele oficiale arată că există peste un milion de hectare de terenuri necultivate, deşi în realitate suprafaţa este de trei-patru ori mai mare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Eu sunt un partizan al impozitării terenurilor agricole şi al aplicării unei penalităţi pentru cei care nu exploatează terenurile agricole. Ar putea să apară şi, din punctul meu de vedere, e bine venită", a spus în februarie, fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. De asemenea, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România a anunţat atunci că sprijină intenţia Guvernului de a majora substanţial impozitul pe terenurile necultivate şi propune măsuri în plus pentru a-i descuraja pe proprietarii care nu le exploatează. "În prezent, impozitul diferă de la primărie la primărie şi nu este un impozit fix stabilit. Terenurile care aparţin de zonele preorăşeneşti, de oraşe, este mai mare, iar cel pentru localităţi, comune şi sate e mai mic. Este între 20 şi 60 de lei şi poate să ajungă până la 100 de lei pe hectar", a declarat în februarie Alexandru Porumb, membru în Comitetul Director al Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, pentru postul public de radio. Acesta a precizat că LAPAR a ridicat problema impozitării terenurilor nelucrate la Ministerul Agriculturii de câţiva ani de zile.

"Noi am propus următorul mod de lucru: dacă un teren este nelucrat anul acesta se percepe o suprataxă. Dacă şi la anul îl lasă nelucrat, atunci primăria de care aparţine terenul să poată folosi acest teren, adică respectiv să îl dea cuiva în arendă care să-l lucreze fără acordul proprietarului. Rămâne proprietar, dar nu mai are drept de folosinţă dacă nu-l lucrează", a adăugat reprezentantul LAPAR. Estimările MADR arată că, în momentul de faţă, există între 1,5 milioane şi trei sau chiar patru milioane hectare de astfel de terenuri nelucrate.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Peste 430.000 de cereri de plati pe suprafata depuse pana la finele saptamanii trecute
Peste 430.000 de cereri de plati pe suprafata depuse pana la finele saptamanii trecute
Campania de primire a cererilor unice de plata in anul 2018 a contabilizat, pana la finele...
Teleorman: 40.000 de hectare de terenuri agricole nelucrate, potrivit centralizarii DADR
Aproximativ 40.000 de hectare din totalul de 195.500 de hectare destinate însămânţărilor de...
Terenuri agricole nelucrate (foto)
Mihail Dumitru: Am gasit posibilitatea ca subventia la hectar sa fie comparabila cu cea de anul trecut - 118 euro la hectar
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să acorde în acest an din bugetul...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton