Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tehnologia de cultivare a cepei prin răsad (ceapa de apă)
Acest mod de cultivare a cepei prin răsad se practică pe suprafeţe mici din cauza costului ridicat influenţat de producerea şi plantarea răsadului. Se foloseşte în special pentru consumul cepei ca salată. Pregătirea terenului toamna constă într-o lucrare de discuit pentru desfiinţarea culturii anterioare (varză, tomate, cartofi), apoi fertilizare de bază cu 250-300 kg/ha superfosfat şi 100-150 kg/ha sare potasică, urmată de o arătură adâncă la 28-30 cm.
Pregătirea terenului primăvara
- afânarea superficială cu cultivatorul sau grapa cu discuri;
- fertilizarea de primăvară cu 200-250 kg/ha azotat de amoniu sau Complex III 250-300 kg/ha.;
- erbicidarea la pregătirea patului germinativ (p.p.i) cu: Treflan 24 EC 3-5 l/ha în 300 l apă aplicat cu 7-8 zile înainte de plantare, erbicidare urmată de încorporare în sol la 10-12 cm. cu grapa cu discuri;
- Dual 500EC 3-4 l/ha. încorporat cu combinatorul la 6-8 cm.;
- modelarea terenului se face în straturi înguste înălţate cu lăţimea la coronament de 50 cm.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pregătirea răsadului
Epoca de semănat - se seamănă în luna martie, începutul lunii aprilie cu circa 50-55 de zile înainte de plantare.
Modul de producere - răsadul poate fi produs pe straturi reci, cel mai des practicat sau în răsadniţe semicalde.
Semănatul se face în rânduri perpendiculare pe lungimea stratului la distanţa între rânduri de 4-5 cm şi la 0,5 cm pe rând.
Adâncimea de semănat se face la 2-3 cm apoi seminţele se acoperă cu 1 cm mraniţă pentru menţinerea umidităţii în sol la nivelul seminţelor, favorizând răsărirea uniformă.
Norma de sămânţă este de 3-4 kg seminţe pentru 1 ha de cultură (10-15g/m²). Pentru 1 ha de cultură sunt necesari 350-400 m² de răsad. Răsadul nu se repică, se îngrijeşte prin lucrări obişnuite: udare, fertilizare, tratamente preventive.
Erbicidarea după semănat se face cu: Ramrod (Satecid sau Clorilat) 6-8 kg/ha în 400 l apă.
Soiul folosit - Aurie de Buzău.
Pregătirea pentru plantare - răsadul este bun de plantare când are 3-4 frunze, după 50 de zile de la răsărit, are grosimea unui creion 4-5 mm, înălţimea de 15 cm, rădăcină sănătoasă, să nu fi început formarea bulbilor.În vederea plantării răsadurile se: sortează riguros, se scurtează rădăcinile la 5-6 cm iar, frunzele la o treime din lungimea lor, se mocirlesc (se introduc rădăcinile într-o mocirlă formată din pământ, dejecţii proaspete de bovine, apă şi insecticid având consistenţa unei smântâni care să adere pe rădăcini).
Înainte cu o zi de plantare răsadurile se stropesc cu soluţie de zeamă bordeleză 0,5% sau cu alte fungicide pentru combaterea manei.
Înfiinţarea culturii
Epoca de plantare - 10-30 mai până cel târziu în 10 iunie; Plantarea se face manual cu plantatorul pe suprafeţe mici sau mecanizat pe suprafeţe mari;
Schema de plantare - câte 2 rânduri pe stratul îngust înălţat (50 cm lăţime) la 30 cm. între rânduri şi 10 cm. între plante pe rând;
Adâncimea de plantare - se plantează la aceeaşi adâncime la care au fost produse răsadurile.
Îngrijirea culturii
Udarea de prindere - se aplică imediat după plantare printr-o udare prin aspersiune cu norme mici de apă 250-300 m³ apă/ha şi se repetă dacă este secetă;
Completarea golurilor - se face cu răsad de aceeaşi calitate şi vârstă cu cel plantat;
Prăşitul - se face superficial de câte ori este nevoie, în general se execută 2 praşile mecanice şi 1-2 praşile manuale la ceapa obţinută prin răsad;
Fertilizarea suplimentară - la ceapa obţinută prin răsad se fac 2 fertilizări: prima fertilizare se face cu 80-100 kg/ha azotat de amoniu în momentul când plantele au 3-4 frunze aproximativ la 2-3 săptămâni de la plantare; a doua fertilizare se face la 3-4 săptămâni de la prima cu 120 kg/ha azotat de amoniu şi 90-100kg/ha sulfat de potasiu.
Irigarea culturii - se aplică 2 udări pe lună pentru lunile: iunie, iulie şi august cu norme de 300-400 m³apă/ha.Irigarea se întrerupe cu cel puţin o lună înainte de recoltare;
Combaterea bolilor şi dăunătorilor: pentru mana cepei se fac tratamente cu:Aliette 80 WP0, 3% sau Previcur N0, 15% sau Bravo 500 SC 0,4%; pentru putregaiul alb se recomandă tratamente cu sulfat de cupru 1%; pentru combaterea dăunătorului – musca cepei se fac stropiri cu insecticide cum ar fi: Carbetox 37 CE 1,5 l/ha sau Sinoratox 35 CE 1,5 l/ha.
Recoltarea cepei se face mai târziu decât la celelalte culturi de ceapă pe la sfârşitul lunii septembrie începutul lunii octombrie; momentul optim de recoltare este atunci când la aproximativ 80 % din tulpina falsă s-a înmuiat la bază şi frunzele s-au culcat pe sol.
Tehnica recoltării - manual prin smulgere pe suprafeţe mici sau mecanizat cu MRC 1,2 pe suprafeţe mari. Bulbii se lasă 4-5 zile pe sol la soare pentru uscare, se curăţă de frunzele uscate şi se sortează pe calităţi.
Autor: ing. Elena Mihalca
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.5 din 49 voturi
Urmareste-ne pe Google News