Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Tehnologia de cultivare a cepei prin răsad (ceapa de apă)


pregatirea-terenului-discuitAcest mod de cultivare a cepei prin răsad se practică pe suprafeţe mici din cauza costului ridicat influenţat de producerea şi plantarea răsadului. Se foloseşte în special pentru consumul cepei ca salată. Pregătirea terenului toamna constă într-o lucrare de discuit pentru desfiinţarea culturii anterioare (varză, tomate, cartofi), apoi fertilizare de bază cu 250-300 kg/ha superfosfat şi 100-150 kg/ha sare potasică, urmată de o arătură adâncă la 28-30 cm.
Pregătirea terenului primăvara
- afânarea superficială cu cultivatorul sau grapa cu discuri;
- fertilizarea de primăvară cu 200-250 kg/ha azotat de amoniu sau Complex III 250-300 kg/ha.;
- erbicidarea la pregătirea patului germinativ (p.p.i) cu: Treflan 24 EC 3-5 l/ha în 300 l apă aplicat cu 7-8 zile înainte de plantare, erbicidare urmată de încorporare în sol la 10-12 cm. cu grapa cu discuri;
- Dual 500EC 3-4 l/ha. încorporat cu combinatorul la 6-8 cm.;
- modelarea terenului se face în straturi înguste înălţate cu lăţimea la coronament de 50 cm.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa deschizi o shaormerie


Shaormeria – afacerea care se hraneste si creste din apetitul clientului Descopera 12 secrete alesuccesul in afacerea cu shaorma 1 Stii clar ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea detine o shaormerie 2 Cunosti prevederile legale in vigoare 3 Stii care sunt actele necesare pentru autorizarea afacerii tale la ce porti...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pregătirea răsadului
Epoca de semănat - se seamănă în luna martie, începutul lunii aprilie cu circa 50-55 de zile înainte de plantare.

Modul de producere - răsadul poate fi produs pe straturi reci, cel mai des practicat sau în răsadniţe semicalde.

Semănatul se face în rânduri perpendiculare pe lungimea stratului la distanţa între rânduri de 4-5 cm şi la 0,5 cm pe rând.

Adâncimea de semănat se face la 2-3 cm apoi seminţele se acoperă cu 1 cm mraniţă pentru menţinerea umidităţii în sol la nivelul seminţelor, favorizând răsărirea uniformă.

Norma de sămânţă este de 3-4 kg seminţe pentru 1 ha de cultură (10-15g/m²). Pentru 1 ha de cultură sunt necesari 350-400 m² de răsad. Răsadul nu se repică, se îngrijeşte prin lucrări obişnuite: udare, fertilizare, tratamente preventive.

Erbicidarea după semănat se face cu: Ramrod (Satecid sau Clorilat) 6-8 kg/ha în 400 l apă.

Soiul folosit - Aurie de Buzău.

Pregătirea pentru plantare - răsadul este bun de plantare când are 3-4 frunze, după 50 de zile de la răsărit, are grosimea unui creion 4-5 mm, înălţimea de 15 cm, rădăcină sănătoasă, să nu fi început formarea bulbilor.În vederea plantării răsadurile se: sortează riguros, se scurtează rădăcinile la 5-6 cm iar, frunzele la o treime din lungimea lor, se mocirlesc (se introduc rădăcinile într-o mocirlă formată din pământ, dejecţii proaspete de bovine, apă şi insecticid având consistenţa unei smântâni care să adere pe rădăcini).

Înainte cu o zi de plantare răsadurile se stropesc cu soluţie de zeamă bordeleză 0,5% sau cu alte fungicide pentru combaterea manei.

Înfiinţarea culturii
Epoca de plantare - 10-30 mai până cel târziu în 10 iunie; Plantarea se face manual cu plantatorul pe suprafeţe mici sau mecanizat pe suprafeţe mari;

Schema de plantare - câte 2 rânduri pe stratul îngust înălţat (50 cm lăţime) la 30 cm. între rânduri şi 10 cm. între plante pe rând;

Adâncimea de plantare - se plantează la aceeaşi adâncime la care au fost produse răsadurile.

Îngrijirea culturii
Udarea de prindere - se aplică imediat după plantare printr-o udare prin aspersiune cu norme mici de apă 250-300 m³ apă/ha şi se repetă dacă este secetă;

Completarea golurilor - se face cu răsad de aceeaşi calitate şi vârstă cu cel plantat;

Prăşitul - se face superficial de câte ori este nevoie, în general se execută 2 praşile mecanice şi 1-2 praşile manuale la ceapa obţinută prin răsad;

Fertilizarea suplimentară - la ceapa obţinută prin răsad se fac 2 fertilizări: prima fertilizare se face cu 80-100 kg/ha azotat de amoniu în momentul când plantele au 3-4 frunze aproximativ la 2-3 săptămâni de la plantare; a doua fertilizare se face la 3-4 săptămâni de la prima cu 120 kg/ha azotat de amoniu şi 90-100kg/ha sulfat de potasiu.

Irigarea culturii - se aplică 2 udări pe lună pentru lunile: iunie, iulie şi august cu norme de 300-400 m³apă/ha.Irigarea se întrerupe cu cel puţin o lună înainte de recoltare;

Combaterea bolilor şi dăunătorilor: pentru mana cepei se fac tratamente cu:Aliette 80 WP0, 3% sau Previcur N0, 15% sau Bravo 500 SC 0,4%; pentru putregaiul alb se recomandă tratamente cu sulfat de cupru 1%; pentru combaterea dăunătorului – musca cepei se fac stropiri cu insecticide cum ar fi: Carbetox 37 CE 1,5 l/ha sau Sinoratox 35 CE 1,5 l/ha.

Recoltarea cepei se face mai târziu decât la celelalte culturi de ceapă pe la sfârşitul lunii septembrie începutul lunii octombrie; momentul optim de recoltare este atunci când la aproximativ 80 % din tulpina falsă s-a înmuiat la bază şi frunzele s-au culcat pe sol.

Tehnica recoltării - manual prin smulgere pe suprafeţe mici sau mecanizat cu MRC 1,2 pe suprafeţe mari. Bulbii se lasă 4-5 zile pe sol la soare pentru uscare, se curăţă de frunzele uscate şi se sortează pe calităţi.

Autor: ing. Elena Mihalca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Tehnologia de cultivare a cepei prin răsad (ceapa de apă)
Rating:
Nota: 4.46 din 14 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
Daniel Cotofan spune: Avocado trebuie tuns? A crescut la înălțime de un metru
11 Mai 2019 09:32:57
Raspunde la intrebare
Ionică Simona Elena spune: Bună ziua ! Cum pot să intru în posesia a 4 scrofițe în jur de 30 Kg și care este pretul final la cele 4 scrofițe. Cum pot să intru în posesia lor? Va multumesc
10 Mai 2019 13:31:33
Raspunde la intrebare
Ionică Simona Elena spune: Bună ziua ! Cum pot să intru în posesia a 4 scrofițe în jur de 30 Kg și care este pretul final la cele 4. Cum pot să intru în posesia lor ? Va multumesc! Rog seriozitate
10 Mai 2019 13:21:17
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Punct de pe tulpina din care apar frunze. ...

Sistem de cultivare permanenta pe un teren a unui singur soi de plante. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016