Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Terenurile cultivate cu cereale, afectate de secetă şi îngheţ


Seceta şi îngheţul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale în toamnă şi primăvară, din suprafaţa totală de şapte milioane de hectare, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, citat de agentia Mediafax.

"Din ceea ce s-a centralizat la minister până în dimineaţa aceasta, avem afectate un 1-1,054 milioane hectare, unele în proporţie de peste 50%, iar altele sub acest procent. Vom lua legătura cu Institutul Naţional de Meteorologie. Ei sunt cei care pot emite documentaţia, ca să putem declara stare de calamitate. Oricum, vom avea calamitate, pentru că iunie se anunţă cea mai secetoasă lună", a spus Sârbu.


El a arătat că fermierii ale căror terenuri sunt afectate ar putea să primească despăgubiri din fondul special de intervenţii al guvernului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Compensăm pierderile prin irigarea unei suprafeţe de 500.000 de hectare, cât am putut reabilita până în acest moment, de la 60.000 cât erau reabilitate în iarnă", a spus Sârbu.

Ministrul a adăugat că instituţia pe care o conduce are în vedere un program de reabilitare a suprafeţelor agricole, care însumează 1,5 milioane de hectare, pe o perioadă de patru ani.

"Încercăm să facem cât mai mult, dar oricum şi cele 1,5 milioane hectare nu vor fi de ajuns. Trebuie să intervenim cu împăduriri, dar trebuie să se reorienteze şi fermierii şi să înceapă forarea puţurilor, pentru că e mult mai ieftin şi mai la îndemâna lor", a spus Sârbu.

Potrivit ministrului, înainte de anul 1990, România avea o suprafaţă irigată de trei milioane de hectare, iar sistemul actual de irigaţii este depăşit din punct de vedere tehnologic, conţinând pompe ruseşti din anii '60-'70, de mare capacitate şi mari consumatoare de energie.

"Avem mari pierderi de apă. S-au furat magistralele şi dalele, care trebuiau să impermeabilizeze. Am dat o temă la Institutul de proiectări al ANIF, să regândească întregul sistem de irigaţii şi atunci, pe viitor, dacă lucrurile merg bine şi vom avea curaj, să abordăm un nou sistem, sistemul gravitaţional, în locul celui orizontal. Asta înseamnă să aducem apa din amonte în lacurile de acumulare", a spus Sârbu.

El a arătat că un alt obiectiv al Ministerului Agriculturii în următorii ani este finalizarea Canalului Siret-Bărăgan, din care s-au reabilitat doar 11 kilometri până în prezent. "Acest canal ar putea rezolva un milion de hectare", a mai spus Sârbu.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton