Publicat in: Stiri
The Guardian: Taranii romani stau in calea investitorilor straini
Publicatia The Guardian a publicat miercuri un articol in care trage un semnal de alarma cu privire la deschiderea pietei autohtone pentru investitorii straini dornici sa achizitioneze terenuri agricole.
Ziarul noteaza faptul ca in toata isteria generata la inceputul anului de posibila invazie a imigrantilor romani, un lucru de o importanta cruciala a fost omis: granitele s-au deschis in ambele sensuri. Insa in vreme ce tabloidele britanice avertizau asupra iminentei invazii, asa-zisii intrusi se pregateau la randul lor sa fie invadati, in contextul in care 1 ianuarie 2014 a marcat ziua in care “luna de miere” a Romaniei ca nou membru al UE a ajuns la sfarsit, iar tara noastra este obligata sa isi deschida piata terenurilor agricole investitorilor straini.

Problema este una alarmanta, intrucat vorbim despre o tara cu 5 milioane de tarani fermieri – un sfert din populatie, subliniaza The Guardian. In plus, in ultimii ani taranii au fost alungati din piata de catre gigantii in investitii agricole, care au atras cea mai mare parte a fondurilor destinate Politicii Comune Agricole.

In aceasta situatie, fermierii au doua solutii: fie sa isi vanda terenurile si sa migreze catre Vest in cautare de munca, fie sa isi pastreze pamanturile si sa traiasca in saracia tot mai accentuata din mediul rural, scrie The Guardian.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

In ultima decada, Romania a instrainat aproape 1 milion de hectare de teren, care au fost achizitionate de companii straine, folosindu-se de parghii precum legile ambigue lansate de catre guvernanti.
 In viziunea publicatiei britanice, taranii care detin terenuri reprezinta un impediment in calea unei serii de investitorii care vor sa castige cat mai multi bani.

Prin urmare, deschiderea deschiderea granitelor in ambele sensuri nu se anunta deloc benefica pentru Romania.
The Guardian mai noteaza faptul ca, desi Polonia si Ungaria se confrunta cu aceiasi situatie, spre deosebire de Romania, cele doau tari au implementat masuri prin care sa protejeze proprietarii de terenuri.

Guvernul Romaniei nu a adoptat astfel de masuri. Politica promovata de autoritatile romane se aliniaza intocmai intereselor UE si a oamenilor bogati din Romania.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton