Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Timisoara: Culturile experimentale de maslini ale Liceului Agricol au inghetat


Liceul Silvic din Timisoara deruleaza un proiect cu scoala din Bassano del Grappa (Italia) in cadrul caruia se studiaza calitatea solului banatean pentru culturile exotice, in special a maslinului, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. Mariana Eftimie, inspector general scolar Timis, fost director al Liceului Silvic.
"Studiul arata ca solul este bun pentru cultivarea maslinului, dar ramane problema temperaturilor scazute din timpul iernii, intrucat cresterea, dezvoltarea si rezistenta maslinului depind esential de factorul temperatura", a spus Eftimie. Culturile pe care Liceul Silvic le-a avut, pana acum, s-au dovedit a fi suficient de sensibile pentru iernile noastre, astfel ca 30% din acestia au inghetat, pentru ca nu li s-a asigurat protectia optima in sezonul rece.

Maslinul fiind un arbust care nu hiberneaza, seva circula prin el tot timpul anului, astfel ca daca mercurul scade in termometre sub zero grade Celsius, ingheata si se distrug tesuturile. "Problema cea mai mare va fi aceea a protejarii plantei pe timpul iernii. In acest an, au fost transferati in sera, dar nu este aceasta solutia", a explicat Mariana Eftimie. Intrucat metodologia de obtinere a maslinului este foarte diversificata, scolii timisorene nu-i ramane decat metoda cumpararii puietilor din Italia si sa fie crescuti aici, cei existenti fiind primiti in dar de la italieni. Dar, cum pretul este destul de ridicat - 40 de euro puietul de 0,50 m -, Eftimie a inceput sa caute sponsori pentru achizitionarea maslinilor din Peninsula.

In lotul liceului exista peste 300 de specii de plante cultivate experimental, dintre cele exotice cele mai atractive fiind arborele Lalea si Ginko Biloba, care s-au adaptat foarte bine. Cu toate dificultatile de peste iarna, timisorenii vor putea avea, in curand, kiwi, masline si citrice din productie locala, dupa ce maslinii au inceput sa apara chiar sporadic prin oras. Mariana Eftimie spune ca plantele de kiwi se preteaza cel mai bine la conditiile climatice ale zonei, in timp ce culturile de portocal si lamai sunt la stadiul experimental de "ghiveci".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Pentru kiwi sunt bune atat solul, cat si conditiile climaterice. La Arad, se cultiva deja, experimental, aceste citrice si, de aceea, am inceput si noi sa cultivam aceasta planta", a spus Eftimie. Incalzirea vremii din ultimii ani i-a determinat pe cercetatorii timisoreni de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului sa experimenteze soiuri noi de grau si porumb, mai rezistente la seceta, precum si alte specii de plante comestibile. Cele 1.000 de hectare de mustar au adus, deja, beneficii producatorilor.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016