Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tutunul, sfecla de zahar si soia ar putea salva agricultura judetului Vaslui
În urmă cu 20 de ani, pe terenurile arabile din judeţul Vaslui nu se întâlneau doar culturi de grâu şi porumb. Erau suprafeţe întinse cu tutun, sfeclă de zahăr sau soia, plante din care se scoteau bani frumoşi. Astfel, dacă în 2001 mai erau la nivelul judeţului aproximativ 500 de hectarede tutun, 2.000 ha cusfeclă de zahăr şi aproape 3.000 ha de soia, în 2003 nu mai era nici un fir din astfel de plante.
Unde s-a greşit?
Lipsa pieţelor de desfacere şi interese mult prea mari ca să poată fi explicate ţăranilor i-au lăsat fără astfel de culturi.
„Pe vremuri, adică înainte de Revoluţie, în comună erau mii de hectare de sfeclă de zahăr de furaj, dar şi tutun şi cânepă. Ţin minte şi acum cum tăiam la hlandani. După Revoluţie cică nu s-a mai pus cânepă că este drog. Câţiva ani am mai ţinut fuioare prin casă să dăm la preot când umbla cu Boboteaza. Pe urmă, i-am dat prosop. Am avut un meşter acasă şi mi-a spus că ei iau cânepă, adică nişte câlţi pentru îmbinări, din străinătate. Cică a noastră te droga! În gară la Bălteni nu se mai vedea clădirea de movilele de sfeclă. Până dădea zăpada căram de pe câmp. Acum, nici frunze să dai la păsări nu mai ai de unde lua, că nu se mai cultivă. Nu ştim noi de ce s-au desfiinţat fabricile de zahăr, dar am auzit că şmecherii s-au îmbogăţit”, ne-a spus moş Ion Cuciureanu, din comuna Ştefan cel Mare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La Roşieşti se cultiva tutun.
„Tare bănos mai era. Era şi muncă, nu zic, dar şi bani ieşeau. Că doar şi la prăşit e de lucru. Pe urmă, nu am mai avut unde să ducem marfa, am mai ţinut aşa câteva ari să nu pierd sămânţa, dar am renunţat. Copiii din ziua de azi nici măcar nu ştiu cum arată tutunul. Am un nepot căruia i-am povestit că din tutun am ţinut-o pe maică-sa la şcoală, dar nu i-a venit să creadă. Acum fumează toţi ţigări străine”, ne-a spus Veronica Strat, din Roşieşti.
Specialiştii în agricultură ridică din umeri. Recunosc că e pierdere renunţarea la aceste culturi, dar nu au ce face.
„Nu mai sunt unităţi de procesare, nu mai are cine să se ocupe de preluarea acestor recolte. În ultimii ani au dispărut cu desăvârşire. Înainte de Revoluţie, agricultura judeţului era destul de diversificată”, ne-a declarat Mihai Ardeleanu, directorul executive al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui.
Citeste mai mult in Evenimentul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News