Publicat in: Stiri
Ultimii pasi - absorbtia fondurilor structurale si de coeziune 2007-2013
Eurodeputatul PSD, Victor Bostinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European si raportor pentru Fondul de Coeziune, a lansat, saptamana trecuta, studiul "Ultimii pasi - absorbtia fondurilor structurale si de coeziune 2007-2013".
Concluzia mai mult sau mai putin surprinzatoare a materialului prezentat este ca absorbtia fondurilor europene a fost, pana in prezent, "cel mai mare esec" al Romaniei moderne.

"Studiul este de fapt radiografia unui esec. Este probabil cel mai mare esec pe care Romania moderna l-a inregistrat daca luam in calcul cifrele. Suntem de departe ultima tara membra a Uniunii in materie de absorbtie, atat in procente cat si in termeni absoluti. Dar cel mai grav, din anul 2013, riscam sa pierdem din cauza acumularilor negative teribile, miliarde de Euro", a declarat Victor Bostinaru.

Acesta mai spune, insa, ca studiul " este o invitatie la a invata din propriile noastre greseli, a invata din reusitele celorlalte tari care au obtinut o performanta in absorbtie, atat calitativa cat si absoluta".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Codasii Europei la absorbtia de fonduri

In document se arata faptul ca Romania a absorbit efectiv 4 miliarde de euro din cele 20 de miliarde puse la dispozitie in perioada 2007-2013, cu o rata a platilor intermediare de doar 10%, situandu-se detasat pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

Aceasta realitate, cuplata cu rezultatul investigatiilor privind neregulile constatate de catre Comisia Europeana, plaseaza tara noastra in pozitia ingrata de a periclita intreaga Politica de Coeziune a Uniunii Europene, oferind argumente pentru reducerea substantiala a bugetului, o reducere a ratelor de cofinantare pentru regiunile cele mai putin dezvoltate ale Uniunii Europene si mai surprinzator, pedepsirea regiunilor care au o rata de absorbtie mai scazuta.

Analizele prezentate in cadrul studiului "Ultimii pasi - absorbtia fondurilor structurale si de coeziune 2007-2013" se bazeaza pe cele mai recente date disponibile in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European si subliniaza, inca o data, amploarea unui esec cu grave consecinte asupra gradului de dezvoltare al Romaniei, a incapacitatii de recuperare a decalajelor prin gradul foarte scazut al absorbtiei fondurilor europene.

Structura studiului a urmarit in detaliu si si-a propus sa explice principalele directii ale Politicii de Coeziune a Uniunii Europene. Astfel, a fost abordata situatia actuala a absorbtiei fondurilor europene in Romania si principalii indicatori de absorbtie pe fiecare Program Operational. De asemenea, a fost vizata si dimensiunea conceptuala a termenilor folositi, pentru ca mai apoi sa fie fixat cadrul studiului: care este contextul actual din Romania privind absorbtia fondurilor europene cu analiza capacitatii de absorbtie, situatia suspendarilor si pre-suspendarilor fondurilor europene si principalele riscuri pentru anul 2013.

Studiul si-a propus sa serveasca unor obiective fundamentale pentru dezvoltarea Romaniei si sa creioneze o strategie de urmat pe termen scurt si mediu. Aceasta strategie trebuie elaborata din perspectiva viitorului cadru financiar multianual, precum si a viitoarei Politici de Coeziune, tinand cont de experienta acumulata pana in prezent si de imperativul ca Romania sa-si amelioreze absorbtia, mai ales pe fondul crizei economice si a cvasi-disparitiei celorlalte surse de investitii.

In ciuda tuturor auspiciilor, inca mai exista solutii care sa imbunatateasca partial capacitatea de absorbtie, astfel incat, Romania sa obtina macar o buna parte din sumele alocate. in oricare scenariu insa, Romania va pierde miliarde de euro din finantari europene. Beneficiul principal al aderarii la Uniunea Europeana s-a transformat intr-un exercitiu in care trebuie minimizate pierderile. Chiar daca primii pasi au fost facuti, eforturile depuse de noul guvern s-ar putea sa nu fie de ajuns.

"Romania nu este condamnata sa ramana tara saraca a Uniunii Europene. Fondurile europene, la fel ca in cazul Poloniei, ii pot conferi tarii noastre avantajele la care nu putea spera in urma cu 10-15 ani. Ansamblul de masuri enumerate in acest studiu, acordurile largi in randul organizatiilor societatii civile si autoritatilor publice din Romania pentru infaptuirea unei reforme regionale care sa confere identitate juridica regiunilor sunt demersuri capabile sa reorienteze si sa aduca beneficiile Politicii de Coeziune in tara noastra. Prezenta lucrare nu-si propune sa epuizeze subiectul absorbtiei fondurilor europene, demers in buna masura irealizabil, ci mai degraba sa ofere corolarul evaluarilor de pana in prezent", se mai arata in studiul coordonat de catre eurodeputatul Victor Bostinaru.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Fonduri europene 2013: Ministrul fondurilor europene a discutat despre stadiul implementarii POS-DRU
Fonduri europene 2013: Ministrul fondurilor europene a discutat despre stadiul implementarii POS-DRU
Cei doi oficiali au discutat despre evolutia implementarii Programului Operational Sectorial...
Fonduri europene 2013-2014: APDRP a incheiat prima etapa a campaniei PNDR vine in satul tau
Fonduri europene 2013-2014: APDRP a incheiat prima etapa a campaniei PNDR vine in satul tau
In cadrul campaniei a fost organizata o caravana de informare, in cadrul careia 15 rulote de...
Fonduri europene agricultura 2013: Ghidul solicitantului pentru masura 121 - Varianta finala
Fonduri europene agricultura 2013: Ghidul solicitantului pentru masura 121 - Varianta finala
Solicitantii de fonduri europene pot sa depuna proiectele pana pe 31 iulie 2013 la oficiile judetene...
Fonduri europene 2013: A crescut rata de absorbtie a fondurilor
Fonduri europene 2013: A crescut rata de absorbtie a fondurilor
Comparativ cu aprilie 2012, rata de absorbtie a crescut cu 103%. In acelasi timp, suma totala atrasa...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016