Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Viata Satului: Agricultura românească, un zâmbet sau o furtună? LIVE TEXT
ora 11.50 Valeriu Steriu, UNPR: Avem foarte putini fermieri tineri. Avem trei miliarde fonduri europene absorbite, dar din pacate majoritatea banilor au fost plati directe la hectar. Trebuie obligatoriu sa gasim o stimulare a tinerilor, ei vor duce mai departe mesajul nostru.
Adrian Semcu, PNL: Agricultura trebuie sa beneficieze de un program pe termen lung, indiferent de culoarea politica trebuie stransi toti specialistii din agricultura. Fiecare trebuie sa avem un cuvant de spus.
ora 11:57 Neculai Apostol, investitor: Nu s-a facut niciodata un program clar, coerent, in agricultura. Indiferent de guvernare. Investitiile nu s-au facut intr-un program clar, nu exista o corelatie intre sectorul vegetal si zootehnic. Haideti sa facem un program la care sa participe toata lumea, din tot spectrul politic. Trebuie sa separam clar agricultura de subzistenta de cea performanta, pe model olandez. Avem nevoie de modele, precum Olanda, Danemarca, Franta.
ora 12.00 Neculai Apostol: Daca nu se face rapid un guvern de uniune nationala, care sa faca o evaluare a agriculturii, a economiei romanesti reale, picam. Avem nevoie de o decizie politica, de vointa politica.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
ora 12.03: Daniel Constantin, presedinte PC: Agricultura sufera in primul rand din cauza politicului. Lipsa ajutoarelor de stat a diminuat foarte mult bugetul pe 2010, fermierii sufera mult din cauza acestui lucru. Costul de productie este mai ridicat, competitia cu ceilalti fermieri din UE este inegala. Fermierii nu au cum sa fie competitivi.
ora 12.08 Nicusor Serban, LAPAR: Directia spre care mergem este sa nu mai facem agricultura in Romania. Ori sa lasam parloaga, ori sa lasam pe altii mai buni care vor sa faca agricultura, pe strainii care vin. Agricultura trebuie subventionata nu pentru a fi crescuta, ci pentru a fi pusa pe picior de egalitate cu agricultura celorlalte tari ale Uniunii Europene.
Este aberant economic sa ii dai subventie cuiva sa puna grau pe 10 hectare. Subventiile trebuie date dupa un sistem, cel care are zece hectare sa puna legume, sa puna culturi alternative, nu grau. Modelul fermelor familiale este gresit, este depasit. Ea a fost un moment istoric, favorabil cand Olanda a trecut de la 3 capete vaci de lapte la 80. Nu mai functioneaza modelul fermei familiale, este depasita si economic si social.
Romania are zone unde putem discuta de ferme familiale strict pe zona montana, in restul tarii trebuie sa avem mari exploatatii.
ora 12.13 Culita Tarata, TCE 3 Brazi, prin telefon: Trebuie sa lasam deoparte ambitiile politice si sa ne asezam la masa. Trebuie sa tratam cu cea mai mare atentie problema legislativa a proprietatii. Au aparut voci aberante care sustin sa renuntam la indiguiri. Avem foarte multi specialisti de valoare, din pacate se aud doar cei care vor sa mai traga niste fonduri in buzunar.
ora 12:20 Valeriu Steriu, UNPR: Fermierii sunt deja structurati in cateva organizatii la nivel national. Acestia, alaturi de departamentele de agricultura ale marilor partide, pot sa faca un pact national.
ora 12:23 Victor Surdu, PSD: Agricultura este o stiinta grea. Sunt vreo sapte strategii in agricultura, dar nu sunt corelate. Este o lipsa de randuiala, padurile acum sunt la mediu, vor sa ia si indiguirile, din punct de vedere cadastru, 90% nu e facut. Din cele 15 milioane de hectare, majoritatea au doua trei hectare. Ei trebuie stimulati sa se duca undeva, sa le explicam ca exista cooperative, exista structuri. Pai daca te duci la ei iti dau cu sapa in cap, ca numai pamantul asta le-a mai ramas oamenilor. Ar trebui sa invitati si cativa din cei cu doua hectare si jumatate, sa vedem ce parere au despre noi, astia care vrem sa ii bagam iar in cooperative.
ora 12:27 Prin telefon, un producator de sfecla de zahar din Turda. Ce se va intampla daca se taie subventia la sfecla de zahar?
Adrian Radulescu, secretar de stat MADR: Nu mai exista din 2010 subventie la sfecla. Este o mare greseala pe care a facut-o Europa, care a crezut ca va putea merge pe zaharul din trestie. Insa trestia de zahar este folosita mai mult de industria energetica, pentru obtinerea de metanol. Eu cred ca Uniunea Europeana va trebui sa revizuiasca politica fata de sfecla de zahar.
Valeriu Steriu: Va trebui sa mutam o parte din fondurile din pilonul II spre pilonul I. Cultivatorii trebuie sa mearga inainte pe sfecla.
material despre neregulile semnalate la ADS
Adrian Radulescu: Nu ne putem atinge de SNIF si ADS. Ei au legi speciale, au consiliu de administratie.
Victor Surdu: Un an si jumatate am lucrat la legea camerelor agricole. A stat un an si jumatate in Parlament, acum a retrimis-o spre analiza presedintele Romaniei. Legea asta e asteptata de toata lumea, e in beneficiul tuturor fermierilor.
Trebuie un guvern puternic, eu nu cred intr-un guvern de uniunie nationala, ca am vazut cu totii ce inseamna asta.
Nicusor Serban: Daca exista familii din zonele inundate care nu au unde sa locuiasca, pot sa le asigur eu cazare. Sunati la Televiz
Emisiunea s-a incheiat. Multumim realizatorilor emisiunii Viata Satului!
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News