Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viata Satului - editia din 15 august 2010 LIVE TEXT


ora 11.30 - emisiunea a inceput

Problema Codului de Bune Practici in lantul producator - supermarket. Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici, a investit intr-o retea proprie de magazine.

viatasatului
Dimitrie Muscă: Consumatorul este partenerul nostru pentru viitor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ioan Botezan, sef sectie panificatie CAI Curtici: Produsele de panificatie bune trebuie sa fie facute cu un grau bun.
Raul Tatar, sef complex taurine CAI Curtici. Calitatea laptelui provenit de la Baltata romaneasca.
Dan Stiubei, sef complex suine. Calitatea buna a carnii vine de la hibridul pe care il crestem si de la calitatea furajului. vem baza proprie de cereale, utilizam premixuri concentrate din import si evitam folosirea antibioticelor in proportii mari in hrana.

Productia medie pe cap de vaca furajata este de 9000 de litri la 305 zile de lactatie.

Dimitrie Muscă: Un kilogram de grâu dă un kilogram de pâine. Deci gândiţi-vă ce înseamnă integrarea pentru un producător agricol, un kilogram de grâu este 60 de bani şi unul de pâine este 2 lei şi 50 de bani.

Dimitrie Muscă: Supermarketul era un călău pentru noi ca producători. Spunea îţi dau atât, dacă nu vrei, cumpăr de la altul. Eu fac produsul de mezelarie din carne, altii le fac cu 25% carne si restul adaos. Din pacate oamenii cumpara si de la ei, pentru ca sunt mai ieftine. Industria alimentara e facuta pentru imbogatire, din pacate.

ora 11.53 Este timpul adunarii furajelor din camp. Mitru Crisan, fermieri din Ialomita. Din cauza ploilor, balotii cu lucerna nu au putut fi scosi din camp. S-au facut productii foarte bune, am facut la coasa I 4-5 tone de fan la hectar. Din pacate, datorita ploilor fanul s-a degradat pe camp, nu mai are aceeasi calitate. Este un an foarte greu pentru crescatorii de animale, in special pentru cei care cresc vaci cu lapte, datorita reducerii subventiilor si conditiilor meteo.

ora 12.00 Gheorghe Vaduva, fermier judetul Calarasi. Avem productii foarte slabe la orz si grau datorita ploilor. Vom fi nevoiti sa cumparam pentru a asigura hrana animalelor.

Viorel Giusca, fermier Calarasi. Am avut ploi 150 de litri/mp, am pierdut doua coase de lucerna. Nu am reusit sa adun nici macar un kilogram. Am 800 de vaci cu lapte si 1300 de oi. Mai avem speranta la porumb, dar si acolo 50% e compromis datorita apei.

Din pacate, legea 381 nu mai este in vigoare. Pana la ora actuala, nu a fost declarata nicio zona calamitate in niciun judet.

ora 12.06 Povestea trandafirului. In Zimnicea s-a construit o sera cu un hectar de trandafiri.

Emilian Bunea, administrator sera de trandafiri. Toata tehnologia cultivarii trandafirilor pe substrat de vata minerala am invatat-o pe viu. Avem iluminat artificial, trandafirul la noi doarme doar patru ore pe noapte. Lastarul vegetativ creste un cm si jumatate pe noapte. Recoltam in fiecare zi, manual, florile se duc in camera frigorifica unde sunt pastrate la cinci grade pentru 24 de ore, astfel le creste rezistenta in glastra de trei ori.

Vindem numai intern, alta sera asemanatoare nu exista, nu prea avem concurenta. Vindem la Bucuresti, la Craiova, in Severin. Florile noastre sunt competitive cu cele olandeze. Un fir de la noi, in functie de lungimea tijei florale, pretul este de la 1,5 la 3 lei.

Avem 30 de angajati permanent. Avem si solarii cu legume, gazon.

ora 12.15 - Teodor Nitulescu, prefectul judetului Teleorman. Sunt un telespectator fidel al emisiunii Viata Satului. Viata Satului trebuie sa fie promotorul reorganizarii agriculturii romanesti. Fata de agriculturile dezvoltate din alte tari europene, la noi lipseste organizarea. Putem sa discutam concret despre cooperativele agricole - integrarea productiei agricole, valorificarea superioara, accesarea de credite avantajoase, daca vreti chiar un mod de viata nou. Cred ca Romania are o sansa serioasa in ceea ce priveste reorganizarea agriculturii pe acest sistem. Este de nepermis ca Romania sa fie importatoare de produse agricole.

ora 12.20 - Stefan Poenaru, Agrofam Fetesti: Sunt optimist!

Sunt optimist pentru ca agricultura este solida, este pe pamant, este cea mai solida afacere. Eu cred in agricultura, cred ca are solutii. Romania dispune de o avere extraordinara in calitatea pamantului. Agricultura poate oferi si hrana si energie.

Stefan Poenaru: Ne gandim sa vindem lucerna granulata, la export. Avem 100 de hectare anghinare pentru biomasa, peletizata ea poate fi folosita in centralele termice. Avem montate campuri experimentale cu sorg pentru biomasa, care valorifica foarte bine zonele secetoase. Putem obtine 40-50 tine la hectar biomasa sorg.

ora 12.25 - Adrian Porumb, viticultor din judetul Vrancea. Am avut un an greu pentru viticultura, mai ales cu gerul din iarna. Dar am reusit sa compensam o parte din pierderi prin taieri speciale. In primavara, in plantatiile afectate de ger a trebuit sa facem lucrari de compensare, sa lasam una doua trei corzi mai mult. Daca productia se mentine la cea de acum, daca nu se mai intampla nimic, iesim la 90-100% recuperarea pierderilor.

Pana acum am facut sapte tratamente, din care cinci sistemice. Am facut tratament chiar si pe timp de ploaie. Daca ai sase ore apa pe butuc, poti sa ai infectie puternica cu mana.

Lucian Bolovan, viticultor Vrancea. Anul acesta am investit mult in stropiri si in sapa, datorita ploilor care au favorizat inmultirea daunatorilor si a buruienilor.

ora 12.35 - Reportaj viticultura in regiunea Nemeea, Grecia. Sol rosu, foarte mineralizat, bogat in fier. Nu poti sa iti faci un nume in vin daca nu promovezi soiurile proprii. Cramele sunt orientate in egala masura si spre turism.

ora 12.43 - Reportaj Aventura Park, valorificarea unei paduri altfel decat forestier. Un investitor a construit un parc de distractii intr-o padure. Biletul de intrare este intre 25-45 de lei, in functie de varsta.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016