Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viaţa Satului - ediţia din 5 septembrie. LIVE TEXT. Invitati Nicolae Stefan, Nicolae Sitaru, Dan Botanoiu, Gheorghe Nedelcu


Ora 11.30 - emisiunea a inceput

Fermierii mari cer avantajele biotehnologiilor - culturi modificate genetic. Reportaj.

Sunt prezentanti hibrizi de porumb ameliorati prin biotehnologii la Carpinis si la statiunea Lovrin. Interviu cu Cosmin Chioreanu, director regional vest - Monsanto. Mai ales in partea de vest este semalat atac de Ostrinia (sfredelitorul porumbului) si Diabrotica. Fermierii sunt incantati sa adopte noile tehnologii, dar sunt nevoiti sa astepte modificarea legislatiei. Nu poti sa concurezi ca fermieri cu unul care produce la jumatate de pret, in SUA, Brazilia, Argentina etc.

Interviu cu Valeriu Tabara: De ce avem voie sa consumam srot de soia modificata genetic, dar nu avem voie sa o cultivam?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


11.52: V. Tabara: Motivul este unul politic, la nivelul UE. Cel care ia decizia o ia din punct de vedere politic, nu din punct de vedere stiintific. Orice planta ameliorata este modificata genetic, prin metode clasice. Plantele asa numite OMG sunt obtinute prin aceleasi metode, doar ca se scurteaza ciclul. Procesele de modificare genetica se intampla continuu in natura. Omul, prin legile geneticii pe care le cunoastem astazi, a transferat in zona practica aceste procese. Nu are nicio legatura toxicitatea cu modificarea genetica, ca argumentare este simplu: Uniunea Europeana importa produse modificate genetic, dar nu le cultiva. Unde este logica?

Aurel Lazureanu, profesor USAMV Timisoara. Am analizat comparativ ce se intampla cu animalele hranite cu furaje clasice si cu furaje modificate genetic. Am fost printre primii care am facut aceste cercetari in Europa si rezultatele noastre au aratat ca nu exista modificari chimice sau fiziologice in organismul animal.

Valeriu Tabara: Fermierii romani sunt constienti de avantajele acestor culturi. Noi vom continua sa imbunatatim cadrul legislativ si ne vom opune celor care fac agricultura de fatada.

12.00: Reportaj despre protestele fermierilor.

12.05: In direct, Gabriel Gherghescu prezinta invitatii: Nicolae Stefan, presedinte Agrostar. Dan Botanoiu, dir. executiv FNPAR, Nicolae Sitaru, presedinte LAPAR si Gheorghe Nedelcu, presedinte AFR (Asociatia Fermierilor din Romania).

N. Stefan: Trebuia sa iesim in strada, dar semnale din partea puterii nu avem, pentru ca protestul nostru a coincis cu remanierea.
N. Sitaru: Noi am vrea ca noul ministru sa isi intre in paine cu o lista de revendicari pe care noi am comasat-o, sa ca nu spuna dansul ca ii cerem marea cu sarea. In principal, dorim sa se mentina platile complementare. Noi am avut multe discutii cu fostul ministru Mihail Dumitru, care de fiecare data ne-as spus ca nu are posibilitati, ca bugetul este facut de Ministerul Finantelor si ca nu pot face nimic. Ca o intamplare, dansul a anuntat ca s-au gasit fonduri pentru o subventie de 117-118 euro la hectar, deci fonduri se gaseau.
D. Botanoiu: Romania a negociat aceste subventii cu Uniunea Europeana, ele trebuie mentinute. daca vrem sa transformam Romania in teren de vanatoare, o putem face si renuntam la agricultura.

ora 12.11: prin telefon, un crescator de animale, despre agricultura din Turcia: acest stat a ajuns cel mai mare exportator de legume in Europa. Tot ce inseamna defrisari este subventionat de statul turc, pamantul roditor este adus cu camioanele de la sute de kilometri distanta. Este o constatare, nu o intrebare.

G. Nedelcu: Noi, AFR, am participat la ultima discutie cu dl Dumitru. Mie mi s-a parut ca au fost niste pasi inainte la acea discutie.
N. Sitaru: Noi dorim ca platile complementare sa fie la nivelul la care Guvernul Romaniei s-a angajat. O alta cerinta este rezolvarea sistemului de irigatii, care devin pe zi ce trece vitale pentru agricultura noastra, datorita incalzirii climei. Noi am cerut si autorizarea biotehnologiilor, speram ca actualul ministru sa ne sprijine.
N. Stefan: Avem informatii ca la bovine ca se va schimba actualul sistem de subventionare cu unul total neaplicabil in conditiile din Romania. La ovine, desi sectorul a facut exporturi consistente, am inteles ca subventia scade la 5-7 euro.

12.30 Prin telefon, Mihaela Luca, fost director cabinet al fostului ministru Mihail Dumitru. Ma simt obligata sa fac cateva precizari, ca facand din echipa ministrului Dumitru. Noi am ales dintr-o lista de posibile scheme de ajutor de stat, permise de UE, cele pe care le-am putut implementa, fara sa ne suprapunem cu anumite masuri din PNDR. Schemele de ajutor pe care noi le-am elaborat sunt valabile pe trei ani de acum inainte, aceste masuri au fost enumerate de domnul Dumitru la dvs in emisiune.
N. Stefan. Este o greseala in modul in care este privit bugetul. Ministerul Agriculturii trebuie sa construiasca bugete si sa se lupte la Ministerul de Finante.
D. Botanoiu: Sunt presiuni in privinta importurilor. Noua ni se cere sa le producem in conditii europene, dar tarile din care importam nu respecta aceleasi conditii. Este clar ca suntem dezavantajati.
N. Stefan: In conditiile in care dl Tabara a venit la minister, luni ne vom intalni cu dumnealui pentru discutii si suspendam protestele anuntate pentru 9 septembrie la Bucuresti.

ora 12.50 Emisiunea s-a incheiat. Multumim realizatorilor emisiunii si intregii echipe TVR.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016