Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vier Pfoten: "ouale produse in Romania sunt de la gaini crescute in baterii". Ilie Van: "sistemul este folosit de 60 de ani in toata Uniunea Europeana!"
Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii cu suprafeţe mai mici decât ale unei coli de hârtie A4 şi hrănite adesea cu furaje modificate genetic şi cu vitamine sintetice, a declarat, marţi, reprezentantul organizaţiei Vier Pfoten, Gabriel Păun. Reprezentanţii industriei îl contrazic, însa, si precizează că sistemul este folosit în toate rile Uniunii, de mai bine de jumatate de secol.
Organizaţia pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" a anunţat, miercuri, declanşarea unei campanii intitulate "Explică ce este ştampila pe ou". Reprezentanţii organizaţiei au spus că această campanie se doreşte a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini care cresc în condiţii improprii, care sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar adesea alimentaţia acestora conţine coloranţi şi furaje modificate genetic.
Potrivit lui Gabriel Păun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten, "alimentaţia se răsfrânge asupra calităţii ouălor. Producătorii trebuie să înceteze să folosească ouăle provenind de la aceste găini, iar supermarketurile să ofere consumatorilor alternative, adică ouă de la găini crescute în aer liber"
El a cerut producătorilor ca ouăle să fie ştampilate şi a atras atenţia asupra faptului că acele produse marcate cu numere care încep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum. Gabriel Păun a precizat că cele mai bune ouă sunt cele care au pe ştampilă cifra 0 sau 1, dar acestea se găsesc foarte rar.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Reprezentantul Vier Pfoten a mai spus că ţări precum Austria şi Elveţia au interzis deja creşterea găinilor în baterii, iar din 1 ianuarie 2012 toţi producătorii din UE vor fi obligaţi să renunţe la acest sistem de creştere a păsărilor.
Totodată, Păun a precizat că, potrivit statisticilor primite de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, două treimi din ouăle din România sunt produse în baterii.
Potrivit reprezentantului Vier Pfoten, în opt magazine alimentare au fost găsite la vânzare ouă ecologice, iar cinci dintre ele comercializau ouă de la găini crescute în hale, la sol. Totodată, în 18 supermarketuri au fost găsite la comercializare ouă de găini "chinuite în baterii", iar în 13 magazine erau la vânzare ouă cu probleme de etichetare, a mai spus Păun.
In replica, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, a declarat ca majoritatea covârşitoare a ouălor pentru consum se produc de peste 60 de ani în cuşti (baterii), în toate lumea inclusiv în ţările UE. Informaţiile privind periclitarea sănătăţii oamenilor prin consumului ouălor de la găinile crescute în cuşti nu sunt fundamentate ştiinţific şi nu corespund realităţii legislative.
Si Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, s-a declarat impotriva zvonurilor de acest gen. “Probabil ca industriei de crestere a pasarilor ii merge prea bine, iar unii ar vrea sa o mai pondereze. Nu e nimic concret, pina acum, dar niciodata zvonistica, pe o piata ca a noastra, nu a facut bine, ci a lasat urme serioase”, a comentat Grigore Horoi.
Directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferinţa de presă, a spus că oul este unul dintre cel mai valoroase alimente pentru sănătate, întrucât conţine o proteină de cea mai bună calitate.
"Ouăle sunt foarte bune pentru toată lumea, de la copil până la cel în vârstă, sunt un etalon pentru alimentaţie întrucât nicio altă proteină nu este mai bună decât aceea din ou. Este bine ca oul să fie consumat fiert moale, nu foarte tare", a mai spus Mencinicopschi.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News