Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Viitorul ovinelor si caprinelor in Europa
Rezoluţia Parlamentului European din 19 iunie 2008 -- INI 2007/2192
Parlamentul European,
– având în vedere studiul pe care l-a comandat, intitulat "Viitorul sectoarelor cărnii de oaie și de capră în Europa",
– având în vedere rezoluția sa din 13 decembrie 2007 referitoare la propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 21/2004 în ceea ce privește data introducerii identificării electronice a animalelor din speciile ovină și caprină,
– având în vedere articolul 45 din Regulamentul său de procedură,
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
– având în vedere raportul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (A6–0196/2008),
A. întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din UE sunt formate din întreprinderi agricole tradiționale importante, care susţin supraviețuirea a mii de producători și care furnizează produse de o excelentă calitate și cu caracteristici specifice, precum și produse derivate, având astfel o contribuție socio-economică esențială în zonele rurale ale UE;
B. întrucât creșterea ovinelor și caprinelor, inclusiv creșterea unor rase tradiționale, joacă un rol cheie pentru mediu, inclusiv acela de întreținere a zonelor mai puțin fertile și de conservare a peisajului și a ecosistemelor sensibile; întrucât spațiile naturale, de tip păşune, au fost conservate timp de secole datorită creșterii ovinelor și caprinelor; întrucât, în plus, având în vedere comportamentul lor alimentar, în care păscutul joacă un rol important, acestea mențin biodiversitatea florei, protejează fauna sălbatică și curăță spațiile naturale, îndepărtând materia vegetală uscată care reprezintă, pentru țările mediteraneene, un aspect esențial în prevenirea incendiilor;
C. întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din UE, care sunt concentrate în zonele cel mai puțin favorizate, se confruntă cu o scădere critică a producției și cu un exod al producătorilor, precum și cu un eșec total de a atrage crescători tineri de ovine și caprine,
D. întrucât actuala epizootie de febră catarală ovină din Europa are un caracter foarte grav datorită duratei și extinderii sale, a răspândirii diferitelor serotipuri ale bolii în zone necontaminate anterior și datorită consecințelor socio-economice grave ale restricțiilor privind circulația animalelor și comerțul,
E. întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din UE se caracterizează prin venituri mici ale producătorilor, scăderea acută a producției naționale și scăderea consumului, în special în rândul generațiilor tinere, și întrucât sunt expuse la o concurență internațională din ce în ce mai mare pe piața internă;
F. întrucât creșterea prețurilor furajelor și a factorilor de producție agricolă în general reprezintă o amenințare deosebită pentru creșterea ovinelor și caprinelor, care are ca rezultat creșterea prețurilor și a tensiunii în cadrul unui sector care se află deja într-o situație critică din punctul de vedere al competitivității,
G. întrucât actuala situație economică și evoluția prevăzută a cererii mondiale și a prețurilor produselor agricole și alimentare obligă Uniunea Europeană să evite, în măsura posibilului, dependența de importul de produse provenite din creșterea animalelor și de importul de furaje și să asigure un echilibru mai bun pentru aceste produse, în special pentru produsele tradiționale protejate provenite din creșterea ovinelor și caprinelor, cu care piața europeană era aprovizionată suficient din surse interne;
H. întrucât scara la care se produc ovine și caprine în partea de nord a Uniunii diferă semnificativ faţă de cea din sud;
I. întrucât în prezent creșterea ovinelor, expusă dintotdeauna la diverse boli cunoscute, este, de asemenea, foarte afectată de anumite boli emergente, precum febra catarală ovină,
J. întrucât sectorul european al cărnii de miel nu dispune de un veritabil acces la fondurile comunitare de promovare a produselor agricole și necesită o campanie de promovare susținută pentru a dezvolta preferințele consumatorilor;
K. întrucât următorul bilanţ de sănătate a politicii agricole comune (PAC) oferă posibilitatea de a aborda instrumentele politice adecvate și de a obține un sprijin din cadrul PAC în favoarea sectoarelor ovinelor și caprinelor,
1. recunoaște nevoia urgentă de a se întreprinde acțiuni de către Consiliul miniștrilor agriculturii şi Comisie pentru a asigura un viitor profitabil și durabil pentru sectorul producției de lapte și carne de origină ovină și caprină în UE, pentru a relansa consumarea acestor produse și pentru a reține și a atrage noi crescători de ovine și caprine în sector și susține menținerea acestor întreprinderi agricole tradiționale ecologice, al căror rol este de a aproviziona pieța comunitarăși de a reprezenta o sursă de aprovizionare comunitară pentru produsele din Uniune rezultate din creşterea de ovine și de caprine;ia act de intenția Comisiei de a revizui instrumentele folosite în cadrul politicilor sale în cazurile în care s-a dovedit că au avut un impact negativ;
2. salută faptul că această chestiune specifică a fost menționată în contextul recentei comunicări a Comisiei Europene intitulate "Pregătire în vederea verificării eficienței reformei PAC";
3. invită Consiliul miniștrilor agriculturii și Comisia să aloce de urgență un sprijin financiar suplimentar pentru producătorii UE de carne și de lapte de oaie și de capră pentru ca aceștia să poată dezvolta un sector UE de ovine și de caprine care să fie dinamic, autosuficient, condus de piață și orientat spre consumatori; invită, de asemenea, Consiliul miniștrilor agriculturii și Comisia să examineze viitorul acestor sectoare în cadrul bilanţului de sănătate al PAC, prin punerea în aplicare a unei game variate de măsuri care, fără a pierde din vedere necesitarea de a evita distorsionarea concurenței pe piața internă, ar conferi statelor membre o anumită flexibilitate de a alege între următoarele opțiuni:
5. în cadrul simplificării procesului de simplificare a revizuirii bilanţului de sănătate al PAC, invită Comisia să acorde crescătorilor de animale un preaviz de 14 zile pentru inspecțiile în materie de condiționalitate realizate în exploatațiile agricole;
6. subliniază faptul că procentajul perceput de producători din prețul la vânzarea cu amănuntul a produselor din carne de oaie este insuficient și atrage atenția asupra Declarației sale privind necesitatea de a investiga și a remedia abuzurile de putere ale marilor supermarketuri care își desfășoară activitatea pe teritoriul UE; salută crearea de către Comisie a unui grup la nivel înalt în domeniul competitivității industriei agroalimentare care va examina situația puterii de pe piață în domeniul distribuției și se așteaptă ca reprezentanții Parlamentului să fie implicați pe deplin în activitățile acestuia;
7. invită Comisia să investigheze lanțul de aprovizionare cu carne de ovine și de caprine pentru a garanta că fermierii au parte de un venit echitabil pe piață;
8. invită Comisia să favorizeze instituirea unor condiții de vânzare directă de către producători și asociațiile de producători pentru a limita creșterea artificială a prețurilor;
9. remarcă faptul că producția de lapte de oaie și capră trebuie încurajată din aceleași considerente ca și producția de carne de oaie și de capră, în primul pentru a asigura perenitatea lanțului de prelucrare a laptelui și de producere a brânzeturilor, a căror tipicitate și calitate sunt larg recunoscute, în ansamblul său;
10. invită Consiliul miniștrilor agriculturii şi Comisia să studieze posibilitatea introducerii unei finanțări comunitare pentru aplicarea în întreaga Uniune a sistemului electronic de identificare pentru ovine, prevăzută pentru data de 31 decembrie 2009, deoarece, chiar dacă acest sistem va îmbunătăți trasabilitatea, gestionarea turmelor și combaterea fraudei, el va implica, pentru acest sector în criză, noi sarcini administrative și costuri ridicate;
11. solicită Comisiei să își îmbunătățească capacitatea de reacție în fața epizootiilor grave precum actuala febră catarală ovină, prin intermediul unei noi strategii europene privind sănătatea animalelor, al finanțării cercetării, compensării pierderilor, anticipării plăților etc.;
12. solicită echipei de negociere a UE prezente la dezbaterile din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului să scadă dimensiunea reducerilor tarifare propuse privind carnea de oaie și să garanteze că UE continuă să aibă opțiunea de a recurge la statutul de "produs sensibil" pentru produsele din carne de oaie;
13. invită Comisia să revizuiască sistemele actuale de gestionare a cotelor la import pentru a garanta că produsele de miel produse în UE nu sunt expuse concurenței neloiale;
14. invită Comisia să introducă în Uniune un sistem obligatoriu de reglementare a etichetării pentru produsele din carne de ovine, care să fie includă o siglă comună pentru a permite consumatorilor să facă distincția între produsele comunitare și cele originare din țări terțe, etichetare care să se bazeze pe un anumit număr de criterii, inclusiv un regim de garantare a calității agricole și indicația țării de origine, garantând buna informare a consumatorilor cu privire la locul de origine a produsului; consideră că sistemul trebuie elaborat în așa fel încât să se evite subminarea sistemelor actuale de etichetare promoțională existente la nivelul statelor membre și al regiunilor;
15. subliniază că cele mai eficiente și durabile mijloace de sprijinire a sectorului le reprezintă dezvoltarea pieței, dialogul cu consumatorii, evidențierea avantajelor nutriționale ale produselor și beneficiile acestora pentru sănătate și încurajarea consumului;
16. invită Comisia să mărească bugetul anual al Uniunii Europene destinat promovării produselor alimentare, evaluat la 45 000 000 EUR pentru 2008, să garanteze finanțarea sectorului Uniunii al cărnii de ovine și să schimbe, să simplifice și să raționalizeze normele practice care reglementează funcționarea bugetului, astfel încât produsele de miel să poată beneficia de un acces semnificativ la buget;
17. invită Comisia și statele membre să valorizeze rolul esențial pe care îl are creșterea ovinelor în amenajarea teritoriului și în valorificarea economică și durabilă a zonelor care se confruntă cu cele mai mari dificultăți, precum și să facilitezedemararea activității de către noi agricultori în acest sector în mod prioritar;
18. invită Comisia să coordoneze campanii de promovare a produselor din carne de ovine și de caprine care beneficiază de o indicație geografică protejată (IGP) și de o denumire de origine protejată (DOP) și să vizeze statele membre interesate, în scopul de a maximiza consumul;
19. solicită Comisiei să întreprindă, în termeni generali și la nivelul Uniunii, o campanie de comunicare destinată totalității consumatorilor și susținută de acțiuni inovatoare, precum prezentarea diferitelor preparate pentru consum la punctele de vânzare, campanii conduse de marii bucătari europeni, care să sublinieze calitatea produselor și care să facă cunoscut potențialul lor culinar;
20. solicită Comisiei și statelor membre să inițieze programe prin care să încurajeze producătorii să înființeze asociații de producători și de marketing, să se angajeze în activități de comercializare directă și să producă și să indice pe etichetă calități particulare ale produselor pe bază de carne de ovine și de caprine, respectiv din lapte de oaie și de capră (de exemplu produse biologice sau specialități regionale);
21. invită Comisia să ofere asistență în vederea deschiderii de piețe de export pentru produsele și organele de oaie de proveniență comunitară în țările în care se aplică în prezent restricții inutile;
22. invită Comisia să includă sectorul ovinelor și al caprinelor în cel de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății (2008-2013), pentru a convinge consumatorii, în special tinerii, care consumă puține produse de ovine și caprine, de beneficiile pe care acestea le prezintă pentru sănătate și de aportul lor de proteine și să organizeze o campanie de informare activă în statele membre privind carnea și produsele derivate din sectorul ovinelor și al caprinelor;
23. invită Comisia să sprijine cercetarea și dezvoltarea în sectorul "rumegătoarelor mici", concentrându-se atât pe inovațiile tehnice din exploatațiile agricole, cât și pe inovațiile la nivelul produselor din miel, al brânzei și al subproduselor precum lâna și pieile, cunoscute și sub numele de "al cincilea sfert", pentru care rentabilitatea financiară e aproape nesemnificativă în prezent;
24. avertizează că meseriile de crescător de oi, cioban, mulgător și tunzător sunt în curs de dispariție și solicită Comisiei să includă în strategia destinată acestui sector acțiuni de comunicare către public și de schimb de profesionişti între instituțiile de învățământ, precum și programe de mobilitate între statele membre, destinate profesioniştilor și cursanților din învățământul agricol;
25. subliniază importanța unei mai bune disponibilități la nivelul Uniunii, pentru sectorul ovinelor și caprinelor, a produselor medicale și veterinare, prin sprijinirea cercetării în domeniul farmaceutic și prin simplificarea autorizațiilor de introducere pe piață;
26. invită Comisia, ținând cont, printre altele, de febra catarală ovină, să accelereze, în cazul apariției epizootiilor la animale, ritmul cercetărilor privind cauzele și metodele de ţinere a acestora sub control, să formuleze o strategie de control eficientă, să coordoneze măsurile luate de statele membre, să promoveze dezvoltarea vaccinurilor, să dezvolte o strategie de vaccinare eficientă și să ofere sprijin financiar pentru vaccinarea animalelor; solicită ca măsurile luate, prevăzute de lege pentru ţinerea unei epizootii sub control, dar care în timp s-au dovedit ineficiente, să fie eliminate cât mai curând posibil din catalogul de măsuri;
27. invită Comisia să prezinte propuneri privind transparența prețurilor în sector, cu scopul de a informa consumatorii și producătorii despre prețurile produselor;
28. invită Comisia şi preşedinţia Consiliului să monitorizeze îndeaproape sectoarele ovinelor şi caprinelor din UE şi să asigure prezentarea periodică de rapoarte Parlamentului cu privire la modificările operate în cadrul politicii din acest domeniu;
29. încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta rezoluție Consiliului și Comisiei, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura