Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Viorel Matei, FNPAR: Tabara a actionat ca un ministru
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că produsele alimentare se vor scumpi în următoarele luni cu procente cuprinse între 10 şi 25, transmite corespondentul Mediafax.
"Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru că preţul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmând laptele şi pâinea. (...) Procentul cu care se vor scumpi alimentele în următoarele luni va fi cuprins între 10 şi 25, în funcţie de produs", a afirmat Matei.
Preşedintele FNPAR a declarat că motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul că preţul materiilor prime a crescut cu procente cuprinse între 40 şi 200, de nivelul TVA şi de faptul că inflaţia, anul acesta, a trecut de şapte procente. În opinia sa, un alt motiv al scumpirii este legat de faptul că producătorii autohtoni preferă să exporte anumite produse, cum ar fi grâul, care apoi este importat la un preţ mai mare.
"Nu este rău că se exportă. Este un lucru rău că se importă. Toate statele europene din jurul nostru au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriilor cetăţeni. Polonia, Germania, Franţa nu au exportat un gram de grâu. Din contră, şi-au menţinut contingentele lor de grâu. Noi, în schimb, am exportat masiv şi floarea soarelui şi acum industria uleiului nu mai găseşte materie primă", a spus Matei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
El a menţionat că, atunci când ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că preţul alimentelor nu va creşte, a acţionat ca "un om politic", iar când a afirmat că va creşte a acţionat ca "un ministru".
"Prima declaraţie a lui Valeriu Tabără, când a spus că nu se vor scumpi produsele, a fost una a unui om politic. Văzând realitatea, a făcut apoi o declaraţie de ministru, o declaraţie pe care era obligat să o facă. El nu a greşit. Au greşit cei care i-au impus să retragă acea prognoză. El a avut curajul să spună un adevăr. Nu complet, în proporţie de 80 la sută, dar a spus un adevăr", a adăugat Matei.
Întrebat dacă aceste declaraţii ar putea să îl coste funcţia pe Valeriu Tabără, Matei a răspuns că nu crede acest lucru, deoarece este "greu să găsească un alt om potrivit, sau un alt fraier, care să accepte funcţia de ministru al Agriculturii".
Creşterea preţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şi artificială, iar procesatorii şi cei care comercializează alimente absorb profiturile din sistem, în defavoarea producătorilor de materii prime şi a consumatorilor, consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
"Ministrul Valeriu Tabără nu este de acord şi nu va promova niciodată o politică de creştere a preţurilor produselor agro-alimentare care, în acest moment, este nejustificată. Astfel, atât ministrul agriculturii, cât şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu susţin punctul de vedere al celor care aruncă vina pe producătorul agricol român, fie el mic sau mare. Chiar în contextul în care preţul la materia primă a crescut, există suficiente rezerve în costuri, de la procesator până la raft, care să nu modifice preţurile de vânzare către consumatori", se arăta într-un comunicat transmis, luni, de Ministerul Agriculturii.
În urmă cu o săptămână, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declara că preţul alimentelor de bază ar putea creşte cu 8-10%, potrivit unor prime estimări, el adăugând totodată că autorităţile ar trebui să facă mai mult pentru respectarea de către comercianţi a Codului de bune practici în comerţ.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News