Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vor sa impoziteze micii producatori agricoli! Ai un solar? Vezi ce ti-ar putea lua Guvernul
Guvernul a elaborat un proiect de act normativ ce ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2013, prin care toti producatorii agricoli, indiferent ca sunt inregistrati juridic sau nu, ar putea plati un IMPOZIT pe VENITURI din AGRICULTURA. Impozitul ar putea fi aplicat, atentie, chiar si celor care produc pentru consum propriu! Din spusele secretarului de stat la agricultura, Taczos Barna, reiese ca am putea plati impozit si pentru rosia culeasa din curte. AGROROMANIA iti prezinta declaratiile halucinante ale oficialului:
Ulterior, secretarul de stat a revenit, adaugand ca: "pentru cei care produc doar pentru folosinta proprie, vom scoate impozitele de tot, cei care mai duc cate ceva și la piata, vor plati mai putin, iar marii producători vor avea impozit de 16% aplicabil pe profit".
"Daca activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea productiei, atunci e clar ca trebuie impozitata si vorbim aici de cei care exploateaza zeci, sute de hectare de teren, care au sute de oi, vaci si porci si care trebuie sa intre in randul platitorilor de impozit. Cred sincer ca cei care desfasoara activitate agricola ca persoane fizice autorizate, firme, intreprinderi individuale, asociatii familiale, etc. si care produc pentru piata, deci au un volum de activitate comerciala semnificativ, trebuie sa intre in randul platitorilor de impozit", a mai spus oficialul roman.
Ce spune in prezent legea, privind impozitarea veniturilor din agricultura
Potrivit legii in vigoare, NU depuneti declaratie daca ati vandut produsele agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Obligatii privind declararea: in 30 zile de la inceperea activitatii, depuneti Declaratia de inregistrare Formular 070.
Cu impunere pe baza de norme de venit: in general, venitul net dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit. Trebuie sa depuneti Declaratia privind venitul estimat Formularul 220 in termen de 15 zile de la inceperea activitatii. Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit Formular 221.
Cu impunere in sistem real: Puteti opta pentru determinarea venitului net in sistem real (adica pe baza datelor contabile), printr-o cerere depusa pana la 31 ianuarie. Atunci depuneti si Declaratia privind venitul estimat Formularul 220. Pana pe 25 mai, odata cu Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200, depuneti si Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.
O circulara a Ministerului clarifica situatia fermierilor inregistrati ca PFA
"Avand in vedere ca sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR au trebuit sa devina persoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificari privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finantelor Publice a trimis in teritoriu o circulara prin care se clarifica, dupa multe discutii si ambiguitati, ca persoanele fizice care desfasoara activitati agricole in baza unei autorizatii (PFA; II; AF) nu platesc impozit pe veniturile realizate in agricultura. Subliniem faptul ca in acest moment, la nivelul MADR nu exista un proiect de act normativ care sa introduca o noua forma de impozitare pentru producatorii agricoli", se arata intr-o precizare transmisa de Ministerul Agriculturii.
Pe de alta parte, Tanczos Barna a declarat ca au inceput discutiile cu conducerea Ministerului Finantelor in vederea elaborarii unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultura in cazul persoanelor fizice si al persoanelor fizice autorizate, al celor care detin autorizatii de functionare in diverse forme, respectiv PFA, intreprinderi individuale, asociatii familiale etc.
Tanczos a spus ca, in cazul in care se va reusi definitivarea noului sistem de impozitare, aceasta trebuie sa fie aprobat pana la sfarsitul lunii iunie, astfel incat sa intre in vigoare din 1 ianuarie 2013.
Secretarul de stat a subliniat ca este o abordare corecta, atat din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, cat si al Finantelor, pentru ca aceste persoane beneficiaza de subventii consistente de la bugetul de stat, fara sa contribuie cu nimic la visteria statului.
"Interesant este faptul ca si fermierii sunt de acord cu acest lucru, sa intre intr-un sistem de fiscalizare corecta, usor de evidentiat, usor de calculat si usor de achitat", a conchis Tanczos.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi