Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zootehnistii din Transilvania promoveaza cresterea bivolitelor, la targul Agraria


Specialistii din Transilvania prezenti la seminarul cu tema "Actualitate si perspectiva in cresterea bivolilor", desfasurat la Targul international "Agraria", au subliniat ca bivolitele - cunoscute in terminologia de specialitate cu numele bubaline - dau cel mai bun si hranitor lapte, dar, cu toate ca aceste animale reprezinta o valoare inestimabila, in Romania nu sunt apreciate precum merita, informeaza Agerpres.

"Bivolul este printre animalele cele mai sanatoase care traiesc pe planeta, si intreb, in cunostinta de cauza, unde gasiti alte animale cu autoprotectie la boala vacii nebune, la bruceloza, leucoza sau la TBC? Laptele de bivolita este un medicament si este rar", a sustinut dr. ing. Ioan Chereches, directorul Unitatii de Ameliorare si Reproducere in Zootehnie (UARZ) Salaj.

Potrivit experimentatului specialist, istoria acestei specii a bubalinelor face parte din insasi istoria cresterii animalelor pe meleagurile romanesti. "Cam toate efectivele de bivoli existente, in prezent, in comunitatea europeana au la baza bivolul romanesc. In ultimii ani, am populat cu bubaline ferme din Marea Britanie, Scotia, Irlanda, Elvetia Germania si Ungaria. La baza populatiei de bubaline din Italia sta tot bivolul romanesc, iar brandul de branza Mozzarella a avut un rol decisiv in cresterea acestei specii in Italia. Inexplicabil insa, efectivele de bubaline au scazut dramatic in Romania in ultimii 20 de ani", a subliniat ing. Ioan Chereches.

Si reputatul profesor dr. Constantin Velea de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca se declara ingrijorat ca in 20 de ani efectivul de bubaline din Romania s-a redus de cinci ori. "Iar este nevoie sa vina cineva din strainatate sa ne spuna ce bogatie fantastica avem si ca ne batem joc de ea. Exista in tara o singura statiune de crestere a bubalinelor. Nu inteleg cum este posibil ca la o asemanea intalnire, cum este cea de la 'Agraria', un judet precum Brasovul - cu un efectiv important de bubaline - sa nu fie prezent. Apreciez ceea ce a facut domnul Calin Andrei Zanc, care, desi nu este de profesie, a constituit prima Asociatie a Crescatorilor de Bivoli din Transilvania", a declarat specialistul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


La ora actuala, rasa comuna de bivol poate aduce nenumarate avantaje Romaniei, au punctat expertii prezenti la seminar, subliniind ca productia de lapte de bivolita nu este limitata in UE, asa precum este cea de vaca. Nici piata de desfacere nu este restrictionata. Bubalinele sunt animale cu o viata productiva mai lunga decat taurinele, traind in jur de 30 de ani. Au carnea foarte gustoasa. Pe de alta parte, nu sunt pretentioase la hrana si sunt foarte rezistente la boli. Calitatea laptelui este deosebita si, in plus, fara colesterol. Acizii grasi saturati ramificati din lapte nu se depun sub forma de colesterol in procesul de asimilare in organismul uman. Laptele de bivolita este folosit, cu succes, in hrana copiilor cu probleme de sanatate, datorita excelentelor sale calitati, a punctat Ioan Chereches.

In judetul Salaj, de pilda, de la 30.000 de capete de bivolite in 1980, s-a ajuns la ora actuala la 7.000. Judetul Cluj are mai putine efective de bubaline decat Salajul. In 1980, la nivel national, efectivele de bubaline se ridicau la 228.000 de capete. In prezent, in tara sunt 42.000 de exemplare. In alte tari din UE, care au importat bivolitele din Romania, efectivele se maresc pe zi ce trece, au aratat specialistii. In Italia, de exemplu, de la 37.000 in 1965, s-a ajuns, in 2009, la peste 300.000 de capete. Crescatori de bivolite din judetul Salaj, precum Aurel Ciupe, Nicolae Ciupe si Ioan Barbinta din comuna Buciumi au fost premiati, la concursuri zonale, in ultimii ani.

Crescatorii de vaci si de bivolite din Mera (Cluj) sunt cunoscuti in judet pentru destoinicia lor si pentru produsele lactate de excelenta calitate. Standul "lactate de Mera" din Piata agroalimentara Mihai Viteazul, este cel mai cautat de amatorii "de produse super", iar printre cumparatori se numara gospodine pretentioase, medici de renume si cunoscuti actori. Destoinica familie Boncz din Mera vine sa vanda la Cluj-Napoca lactate intotdeauna proaspete si cu un gust remarcabil. Mihai Boncz declara, ca nu este usor, in prezent, sa fie cineva crescator de animale mari. Sotia, baiatul si nora sa lucreaza cot la cot cu el. "Nu avem niciodata timp liber", afirma Mihai Boncz.

El arata ca furajarea animalelor este esentiala pentru bunul gust al laptelui. "Hrana data vacutei se reflecta in calitatea laptelui", explica Mihai Boncz, adaugand ca o bivolita da lapte mai putin decat o vaca. Sotia sa, Elisabeta , afirma, la randul sau, ca familia ei "creste bivolite pentru a prepara smantana si branza de cea mai buna calitate". Potrivit acesteia, numarul crescatorilor de vite s-a redus simtitor la Mera. In anii trecuti, ieseau la pasune cinci mari cirezi de bivolite si vaci, acum mai sunt doar trei si nu prea numeroase.

Pentru laptele de bivolita nu exista cote de productie acordate de Uniunea Europeana. Acest avantaj nu a fost insa valorificat in Romania. Laptele de bivolita are o compozitie complexa si se caracterizeaza printr-o pondere ridicata in substanta uscata si grasimi, superioara laptelui produs de catre toate celelalte specii de animale de ferma. De asemenea, are un continut ridicat in vitamine si compusi minerali. Un investitor britanic, Stuart M. Meikle, s-a stabilit special in Romania pentru a pune pe picioare o mare ferma de bivolite. Ferma britanicului are in prezent 450 de exemplare. Din 2002, Stuart M. Meikle este presedintele companiei "Produse naturale Transilvania".
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016