APIA: Avansul subventiilor 2022 va ajunge in conturile fermierilor
Publicat la data de 20 Iun. 2022 in:
Subventii Agricultorii vor beneficia de plata subventiei in avans, in acest an. Precum in campaniile trecute, procentul din suma totala pe hectar va fi de 70% pentru platile directe si 85% pentru schemele compensatorii, potrivit directorului general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian Pintea.
Pe data de 16 octombrie se va incepe plata avansului, iar fermierii vor beneficia de sume consistente datorita demersurilor facute de Ministerul Agriculturii.
"Plata avansului si pentru anul 2022 va incepe ca in fiecare an la data de 16 octombrie. As vrea sa spun fermierilor ca si anul acesta pentru avans, ministerul agriculturii a facut demersuri catre Comisia Europeana astfel incat si avansul pentru 2022 sa fie de 70% in ceea ce priveste Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si 85% din Fondul European Sgricol de Dezvoltare Rurala (FEADR). Vor primi sume consistente chiar din acest an, incepand din 16 octombrie", a declarat Adrian Pintea in cadrul unei emisiuni.
In ceea ce priveste campania din 2021, cuantumul per hectar al platilor directe, din care fermierii au primit 70% la avans, s-a impartit in:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Schema de plata unica pe suprafata – 95,4751 euro/ha
- Plata redistributiva: primul interval 1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/ha al doilea interval peste 5 ha si pana la 30 ha inclusiv – 48,1457 euro/ha
- Plata pentru inverzire – 57,8931 euro/ha
- Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514 euro/ha
- Sprijin cuplat in sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine – 17,2430 euro/cap animal.
De asemenea, fermierii au primit 85% din schemele pentru plati compensatorii pe hectar.
In acest an, fermierii care au depus cerera unica pot beneficia mai devreme de banii pentru subventii. Adeverintele-punte pot fi folosite la banci pentru obtinerea creditelor.
"Inca de la inceputul campaniei de depunere a cererilor aferente anului 2022, ne-am tot gandit cum sa venim in sprijinul fermierilor pentru ca stim, in momentul in care omul a depus cererea, daca s-ar putea, a doua zi sa primeasca si banii. Si atunci, am implementat incepand cu anul 2022 inca de la depunerea cererii de plata, puteai sa si soliciti aceasta adeverinta.
Adeverinta pe care noi am negociat-o cu toate bancile comerciale astfel incat au solicitat pana la moment un numar foarte mare – peste 18.000 de adeverinte au fost eliberate de catre APIA prin care cu acea adeverinta care este garantata de catre APIA, poti sa iei pana la 90% din suma care ti se cuvine in momentul in care vei lua aceste plati cu o dobanda negociata de 2%", conform sefului APIA.
Adeverinta-punte a fost solicitata de mai muli fermieri, pana la aceasta data, comparativ cu anul 2021, potrivit sefului APIA.
"Este un numar foarte mare daca ne comparam in anii anteriori unde aveam in jur la 10.000 de beneficiari sau poate si mai putin. Interes in crestere si in fiecare an – am vazut ca acest lucru la toate intalnirile pe care le-am avut cu fermierii si in diferite colturi am vazut ca e foarte bine primit de catre fermieri si categoric, mai mult de catre fermierii mari care au solicitat aceste adeverinte.
Si cu bancile se lucreaza bine si pe acest program si la fel si in campania de primire a cererilor am lucrat foarte bine cu toate bancile comerciale pentru ca au fost foarte receptive, noi mergand aproape in totalitate pe online astfel incat si conturile beneficiarilor au fost transmise tot online catre APIA astfel incat fermierul nu prea a interactionat nici cu banca nici cu noi.
Totul a decurs online transmitandu-se prin mijloace electronice astfel incat, consider ca atat adeverintele cat si intreaga campanie au fost un succes pentru APIA si pentru fermier, netrebuind sa faca atatea deplasari intre institutiile statului", a mai punctat Adrian Pintea.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>