APIA: Noi reguli pentru subventiile de anul viitor
Publicat la data de 25 Iul. 2022 in:
Subventii Comisia Europeana a emis un comunicat prin care anunta o serie de noi reguli pentru subventiile APIA de anul viitor. De asemenea, va propune statelor membre derogari prin care productia agricola la nivelul Uniunii va creste.
Contributia Uniuniii Europene la evitarea penuriei de alimente ar trebui sa fie mai mare, astfel Comisia Europeana aduce in discutie suspendarea regulilor de rotatie a culturilor in 2023.
Un alt obiectiv al Comisiei Europene este suspendarea obligatiei de a scoate din circuit terenuri arabile, exceptand cultivarea porumbului si soiei sau plantatiilor cu rotatie scurta.
"In urma unei solicitari din partea statelor membre ale UE, Comisia propune astazi o derogare temporara pe termen scurt de la normele privind rotatia culturilor si mentinerea elementelor neproductive pe terenurile arabile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Impactul unei astfel de masuri va depinde de alegerea facuta de statele membre si de fermieri, dar va maximiza capacitatea de productie a UE pentru cereale destinate produselor alimentare.
Se estimeaza ca va repune 1,5 milioane de hectare in productie fata de astazi. Fiecare tona de cereale produsa in UE va contribui la cresterea securitatii alimentare la nivel mondial", conform comunicatului.
Aceste propuneri sunt rezultatul unui echilibru intre disponibilitatea si accesibilitatea alimentelor. Autoritatea este angajata fata de obiectivele Green Deal, incluzand interzicerea produselor de protectie a plantelor in zonele Natura 2000.
"Propunerea Comisiei este rezultatul unui echilibru atent intre disponibilitatea si accesibilitatea alimentelor la nivel mondial, pe de o parte, si protectia biodiversitatii si a calitatii solului, pe de alta parte.
Comisia ramane pe deplin angajata fata de Green Deal. Propunerea prevede ca statele membre care utilizeaza derogari sa promoveze ecoschemele si masurile de agromediu programate in planurile lor strategice ale PAC. Sustenabilitatea pe termen lung a sistemului nostru alimentar este fundamentala pentru securitatea alimentara", se mai precizeaza.
Potrivit comunicatului, propunerile vor fi transmise catre statele membre, inainte de a fi adoptate oficial. Asadar, inainte de a se implementa, statelele Uniunii vor fi notificate. Sprijinul tarilor UE este considerat extrem de probabil, avand in vedere ca majoritatea salutau suspendarea rotatiei culturilor si retragerea din circuitul agricol.
Printre cei ce sunt de acord cu noile propuneri se numara si politicienii europeni CDU Norbert Lins si Peter Jahr care si-au semnat sprijinul. Totusi, nu toate tarile UE vor adopta automat propunerile, statele au posibilitatea optiunii de implementare.
In ceea ce priveste tarile care utilizeaza optiunea de suspendare a rotatiei culturilor si regulile de retragere din circuitul agricol, acestea trebuie sa puna accent pe agromediu si pe ecoshemele in planurile lor strategice ale PAC. Este vizata durabilitatea pe termen lung a sistemului alimentar pentru securizarea aprovizionarii.
Evaluarea suspendarii unice a regulilor de rotatie a culturilor este pe lista Ministerului Agriculturii din Germania. Intreruperea obligatiei de dezafectare are "consecinte de amploare asupra biodiversitatii, care trebuie luate in considerare cu atentie".
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.