APIA: Termene limita si plati pentru fermieri
Publicat la data de 05 Sep. 2022 in:
Subventii APIA a anuntat subventiile aferente lunii septembrie. Functionarii agentiei se afla pe ultima suta de metri cu pregatirea campaniei pentru avans care urmeaza sa demareze din 16 octombrie.
Termen 15 septembrie
Fermierii din sectorul de crestere a porcilor si avicol trebuie sa respecte termenul de 15 septembrie. In acest caz, trebuie sa depuna la APIA cereri de solicitare a ajutorului exceptional daca detin porci pentru crestere si/sau ingrasare si/sau reproductie. De asemenea, crescatorii de pasari pot cere subventia pentru reproductie si/sau incubatie.
In vederea sustinerii unor cheltuieli angajate in perioada 24 februarie - 31 iulie, banii au fost aprobati pentru:
- activitati de crestere si/sau reproductie a suinelor
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
- activitati de crestere si/sau reproductie si/sau incubatie a pasarilor
- gestionarea nutrientilor
- aplicarea unor metode de productie favorabile mediului si climei
Ajutoarele vin spre fermieri pentru compensarea pierderilor generate de cresterea preturilor la furaje, energie electrica si gaze naturale.
In ceea ce priveste cuantumul ajutorului exceptional, acesta se acorda beneficiarilor din sectorul suin pe capacitatea de productie detinuta:
- 200 euro/UVM - capacitatea de productie animale de reproductie (scroafe si/sau scrofite montate)
- 50 euro/UVM - capacitatea de productie suine la ingrasat
Pentru fiecare beneficiar, valoarea totala se calculeaza in functie de capacitatea de productie in conditii minime de bunastare detinuta, echivalenta UVM, pana la concurenta plafonului echivalent in lei a 150.000 euro.
De asemenea, cuantumul ajutorului exceptional care se acorda beneficiarilor din sectorul avicol este de:
- 50 euro/UVM pentru capacitatea de productie gaini reproductie rase grele si/sau tineret de reproductie, gaini ouatoare si/sau tineret de inlocuire
- 20 euro/UVM pentru capacitatea de productie pui de carne, pui de curca, precum si pui de gaina eclozionati si/sau pui de curca eclozionati pe serie
In cazul acestui ajutor, valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare beneficiar se calculeaza in functie de capacitatea de productie, pana la concurenta plafonului echivalent in lei a 100.000 euro.
Termen 30 septembrie
Fermierii care au solicitat subventiile agricole sau zootehnice trebuie sa semneze si sa incheie cererea unica. De asemenea, fermierii trebuie sa verifice datele si conturile inscrise in cererea pentru subventii, corectitudinea acestora fiind responsabilitatea beneficiarilor de plati pe hectar si cap de animal.
Functionarii APIA pun la dispozitia fermierilor declaratia privind acordul acestora de inchidere a cererii de catre functionarul centrului APIA. Acest document trebuie semnat pana la 30 septembrie, cu exceptia cazului in care se foloseste semnatura electronica.
Controale in teren si prin teledectie
In luna septembrie, APIA va desfasura controale pe teren. Astfel, vor fi verificate 56.177 de dosare unice:
- 51.050 dosare esantion scheme de sprijin pe suprafata
- 5.233 dosare esantion scheme de sprijin sector zootehnic
- 15.112 dosare esantion ecoconditionalitate
APIA trebuie sa efectueze controale la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate in acest scop pana la data de 14 octombrie. In ceea ce priveste controlul aferent unor obligatii/cerinte specifice, acesta se va face in iarna sau primavara anului viitor.
Adeverinte pentru credite
Adeverintele-punte permit fermierilor sa primeasca banii pentru subventii mai repede, prin credite bancare. Acestea sunt eliberate de catre APIA in luna septembrie. Fermierii care au depus cererea unica in campania 2022 pot solicita adeverintele-punte. De asemenea, adeverintele pot fi solicitate si pentru platile din anul in curs, subventiile care urmeaza sa fie facute in urmatorii 3 ani "De 3 ori subventia" si pentru sectorul zootehnic.
APIA elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plati directe (schema de plata unica pe suprafata - SAPS) si pentru beneficiarii masurilor de mediu si clima (Masura 10 - agromediu si clima, Masura 11 - agricultura ecologica, Masura 13 plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale).
In baza conventiilor incheiate de APIA cu institutiile bancare, nebancare si fondurile de garantare in domeniul agricol, se elibereaza adeverintele.
In ceea ce ii priveste pe fermieri, acestia trebuie sa depuna la APIA o solicitare scrisa, prin care APIA elibereaza o adeverinta cu privire la confirmarea depunerii Cererii unice de plata pentru 2022. Fermierii trebuie sa depuna acea adeverinta la banca, de unde pot obtine credite de pana la 90% din valoarea sumei calculate, potrivit adeverintei eliberate de APIA. Creditele acordate de banci fermierilor sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) si Fonul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM).
In ceea ce priveste adeverinta-puncte pentru creditul "De 3 ori subventia", aceasta se elibereaza pentru fermierii care pot cere subventiile aferente urmatorilor trei ani, daca lucreaza peste 50 de hectare sau sunt persoane juridice.
Aderinta-puncte pentru sectorul zootehnic se poate solicita in vederea subventiilor in avans, schemelor de ajutor nationale tranzitorii si/sau sprijinului cuplat din acest sector. La solicitarea scrisa a fermierilor, APIA elibereaza o adeverinta care atesta depunerea de catre beneficiar, in Campania 2022, a Cererii unice de plata pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si/sau spriji cuplat in sectorul zootehnic, dar si numarul de animale confirmate in urma efectuarii unui prim control administrativ, potrivit APIA.
Prin aceasta adeverinta se confirma ca fermierul nu face obiectul excluderilor de la plata pentru schemele din sectorul zootehnic si ca acesta indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite.
Plata pentru motorina pe trimestrul II
Schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura a fost aprobata de catre Guvern. Aceasta urmareste sa completeze sumele pentru asigurarea resurselor financiare necesare platii ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura in perioada aprilie 2022 - septembrie 2022, trimestrele II si III.
Ulterior aprobarii cantitatilor de mototrina care vor intra la plata, banii vor ajunge in conturile fermierilor care au depus cereri de rambursare a cantitatilor de motorina pentru trimestrul II din 2022, intervalul aprilie - iunie. Sumele vor fi achitate progresiv si pentru restul trimestrelor, pe masura ce se depun cererile.
In ceea ce priveste acordarea ajutorului de stat, acesta este sub forma de rambursare ca diferenta dintre rata accizei standard si rata accizei reduse. Valoarea unitara este de 1,630 lei/litru, in conformitate cu HG nr. 146/2022. Sectoarele care beneficiaza de ajutor de stat sunt: vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare. Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura va fi derulata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din anul 2024.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>