Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Au fost aprobate noile scheme pentru platile directe

au-fost-aprobate-noile-scheme-pentru-platile-directe

Acestea prevad printre altele si acordarea din acest an a platii redistributive in cazul fermierilor care detin intre 5 si 30 de hectare.


Conform anuntului facut de ministrul Agriculturii , Daniel Constantin, in sedinta de guvern de ieri a fost aprobata ordonanta de urgenta care reglementeaza noile scheme de plati directe in agricultura in perioada 2015-2020, act normativ care prevede, intre altele, acordarea din acest an a platii redistributive in cazul fermierilor care detin intre 5 si 30 de hectare.
 
„Este practic transpunerea in legislatia nationala a Regulamentelor care au fost adoptate la nivel european ca urmare a reformarii Politicii Agricole Comune. Este o ordonanta extrem de complexa care reglementeaza noile scheme de plata la care au acces fermierii in perioada imediat urmatoare, incepand chiar cu luna martie a anului 2015, atunci cand vom incepe primirea de cereri pentru campania anului 2014”, a declarat ministrul Agriculturii.
 Daniel Constantin a precizat ca ordonanta aprobata de Guvern prevede schemele de plati directe la care vor avea acces fermierii, dar in egala masura prevede si legislatia pentru aplicarea nationala de tranzitie.
 
„Ajutoare nationale de tranzitie care trebuie sa scada din 2015 pana in 2020 de la 100% la 50% din valoarea sprijinului care a fost acordat in anul 2013. Schema de plata unica in anul 2015, vom avea o singura cerere de plata pe care o vor completa fermierii, o cerere de plata care trebuie sa vizeze atat ajutoarele europene, cat si ajutoarele nationale de tranzitie pe care le acordam de la bugetul de stat. Cea mai importanta modificare este aceea ca incepand din anul 2015  vom introduce o plata cumulativa. Ea se numeste in legislatia europeana plata redistributiva, conform careia vom incerca sa stimulam comasarea terenurilor agricole dupa o perioada foarte lunga de cand se incearca la nivel national acest lucru”, a mai declarat  ministrul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Constantin a explicat ca, potrivit noii prevederi, fermierii care vor avea o suprafata intre 5 si 30 de hectare vor primi o plata stimulativa mai mare cu aproximativ 40 de euro fata de fermierii care vor avea o suprafata intre unu si 5 hectare sau care vor depasi 30 de hectare.
 
„Am vorbit de foarte mult timp despre acest lucru, este posibilitatea pe care o prevede noua Politica Agricola Comuna si prin care, cred eu, ca intr-o perioada destul de scurta vom reduce numarul de beneficiari. In momentul de fata avem 800 de mii de beneficiari ai platilor directe care au o suprafata intre unu si cinci hectare. Obiectivul primordial al Guvernului in perioada urmatoare cu ajutorul fondurilor europene este de a comasa terenurile agricole, dar in egala masura de a pune in valoare potentialul pe care-l are Romania, dovedit prin exporturile masive in aceasta perioada, acela de a integra productia si a nu mai exporta materie prima”, a afirmat ministrul Agriculturii.
 
Daniel Constantin a precizat ca ordonanta aprobata ieri prevede si o schema de plati directe pentru tinerii fermieri.
 
„Introducem posibilitatea ca tinerii pana in 40 de de ani care au suprafete nu mai mari de 60 de hectare sa primeasca pentru o perioada de cinci ani - 2015-2020 - o plata suplimentara, cu 25% mai mare fata de cei care au peste aceasta varsta de 40 de ani”, a declarat ministrul Agriculturii.
 
Constantin a mai spus ca documentu legislativ prevede, totodata, si o schema de plati directe care are in vedere sprijinul cuplat pentru fermieri.
 
„Pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate sa le defineasca se considera necesar sa se transmita solicitarea catre CE, solicitarea pentru categoriile respective, dar si pentru cuantumul pe care dorim sa-l acordam. Romania a definit o lista cu acele categorii de culturi care sa beneficieze de sprijinul cuplat, dar si pentru sectorul zootehnic. Pentru sectorul zootehnic, acolo unde de la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte  pentru cei care au intre 10 si 150 de capete. Un sprijin suplimentar pentru cei care au vaci pentru lapte care porneste de la 350 de euro in anul 2015 si poate ajunge la sume mai mari catre 2020”, a declarat ministrul Agriculturii.
 
Ordonanta mai stabileste ca incepand cu anul 2018 nu se mai pot primi cereri de plata, subventii, plati directe, daca nu exista documentele cadastrale.
 
„Este un lucru pe care l-am prevazut pentru ca incepand cu anul 2020 previziunea europeana este aceea de a se trece de la plata pe suprafata la plata pe ferma”, a mai declarat Daniel Constantin.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016