Decizie APIA: Platile ajung la fermieri doar daca depun cerere de plata
Publicat la data de 28 Apr. 2023 in:
Subventii APIA a luat o decizie de urgenta pentru platile de suprafata si cap de animal din acest an. Banii ajung in conturile producatorilor agricoli doar daca acestia depun cerere de plata.
Pentru a da sansa mai multor fermieri sa ceara banii pentru subventii, mai multe centre APIA au decis sa primeasca cereri si in weekend.
In acest sens, fermierii mai au timp pana pe 15 mai sa depuna cererea de plata pentru subventiile din campania 2023. De asemenea, nu se vor face penalizari de la data mentionata. Desi au ramas aproximativ doua saptamani pana la data limita de depunere, in unele judete fermierii nu s-au inghesuit sa-si ceara banii.
Multi dintre fermieri nu au respectat notificarile primite cu privire la zilele in care au fost planificati sa depuna cererile. O parte dintre centrele APIA au decis sa lucreze si in weekend, astfel fermierii trebuie sa se informeze daca centrul de care apartin a luat aceasta hotarare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Printre centrele care lucreaza si sambata si duminica, in perioada 6 - 13 mai, se numara APIA Bihor. Aceasta masura a fost luata in beneficiul fermierilor, pentru a putea depune cererile in termen.
"Am transmis Primariilor si Prefecturii Judetului Bihor adrese de informare privind stadiul depunerii cererilor de plata, prin care adresam primariilor rugamintea de a transmite cu celeritate adeverintele catre centrul judetean/centrele locale APIA Bihor, in modul stabilit cu responsabilii de UAT ai APIA CJ Bihor.
Daca situatia o va impune, functionarii responsabili cu primirea cererilor vor avea program normal de lucru in intervalul 6-13 mai", a spus Ioan Sorin Roman, directorul APIA Bihor pentru Bihon.ro.
La APIA Centrul judetean Bihor au fost depuse doar 16.437 de cereri unice de plata in perioada 1 martie - 21 aprilie.
Cererile de plata pot fi depuse si dupa data-limita, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul in conditiile in care cererea ar fi fost depusa la timp.
Daca se depasesc 25 de zile calendaristice, cererea de ajutor sau de plata este considerata inadmisibila, ceea ce duce la pierderea sprijinului.
In ceea ce priveste modificarile la cererile de plata, acestea se depun fara penalitati de intarziere pana la data de 31 mai a anului in cauza. In plus, depunerea unei modificari dupa data-limita duce la o reducere de 1% pe zi lucratoare a sumelor pentru utilizarea efectiva a parcelelor agriole in cauza. Astfel, modificarile sunt admise doar pana la data-limita de depunere cu intarzierea cererilor de plata.
In cazuri exceptionale, fermierul nu va fi sanctionat pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata, daca notifica in scris APIA despre acest fapt. La aceasta situatie trebuie aduse dovezi relevante care atesta aparitia evenimentelor neprevazute la art. 34 alin. (1) din HG nr. 1571/2022, in termen de 15 zile lucratoare de la data la care beneficiarul sau succesorul sau in drepturi este in masura sa transmita respectiva notificare.
De asemenea, cererile de plata nu mai sunt luate in considerare dupa ultimul termen de depunere a documentelor, cu penalitati. In cazurile de transfer de exploatatie se va anexa si copia formularului de transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare, in afara documentelor mentionate.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>