Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Doar 1 % din totalul fermierilor profita de jumatate din finantarea CE
Dupa cum sustine Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, jumatate din banii acordati de Comisia Europeana tarii noastre, sunt absorbiti de o mica parte dintre fermierii romani. Dintr-un total de 1,1 milioane de fermieri cati are Romania, doar 11 mii primesc aceste fonduri.
“ Romania are un specific aparte, pentru ca avem 1,1 milioane de fermieri si doar 1 % primesc aproape jumatate din sprijinul pe care il acorda anual Comisia Europeana. In 2013, pachetul pentru Romania este de 1,4 miliarde de euro, iar jumatate din acesti bani, respectiv 700 de milioane de euro, merg catre 1 % din fermieri. Exista, din nefericire pentru noi, o agricultura extrem de polarizata, respectiv cateva ferme foarte mari si foarte multe ferme mici. Avem circa 850 de mii de ferme care au intre 1 si 5 hectare, iar obiectivul meu este sa intarim clasa de mijloc, sa nu mai avem aceste extreme , care nu sunt benefice pentru clasa de mijloc” afirma Daniel Constantin.
Din 2014, statele membre vor putea sa ia o decizie in privinta plafonarii fermelor mari la doar 300 de mii de euro, indiferent de intindere.
“ Comisia Europeana, prin comisarul European pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a introdus posibilitate ca din 2014, fermierii mari sa primeasca ca si ajutor 300 de mii de euro indiferent de suprafata. Nu poti sa mai primesti numarul de hectare inmultit cu plata pe suprafata, sumele fiind plafonate la 300 de mii de euro. Dupa discutiile din Consiliu, la solicitarea Romaniei, care nu a fost de acord cu aceasta masura, s-a decis ca se va merge pe o solutie de implementare voluntara a acestui plafon. Fiecare stat membru sa stabileasca care este nivelul de la care se realizeaza plafonarea, respectiv 300 de mii sau 600 de mii de euro, sau daca mai exista posibilitatea sa nu existe acest plafon. In 2013, trebuie sa decidem ce formula va aplica Romania” a declarat Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Tot Ministrul Agriculturii a mai sustinut ca in 2014-2020 fermierii romani vor primi mai multi bani pe hectar, decat pana acum, “ In acest an, fermierii primesc 139 de euro pe hectar din fonduri europene, la care se mai adauga 27 de euro de la bugetul de stat, iar aceasta suma va creste treptat si va ajunge la 183 de euro pe hectar in 2016 si la 196 de euro in 2020”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora