Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fermierii romani, bani de la stat pentru a-si vinde produsele

fermierii-romani-bani-de-la-stat-pentru-a-si-vinde-produsele

Fermierii romani vor primi bani de la stat pentru a-si vinde produsele sub forma unei prime stabilita prin Legea pentru stimularea producatorilor agricoli care comercializeaza produse agricole primare.


"Una dintre cele mai importante probleme pe care le inregistreaza economia Romaniei in prezent este reprezentata de accesul extrem de redus al productiei agricole autohtone, prin comercializare, in piata locala, nationala. Chiar daca fermierii romani au reusit sa creasca, de la un an la altul, productiile, atat cantitativ, cat si calitativ, aceste produse agricole nu au o prezenta pe masura si in piata oficiala. In acelasi timp, produse care provin din import, beneficiaza de sustinerea logistica si financiara a statelor de origine, pentru a penetra piata romaneasca si a comercializa produse agricole, de multe ori prin proceduri specifice dumpingului comercial. Acest lucru afecteaza in mod semnificativ competitivitatea produselor agricole romanesti, chiar pe piata locala. Mai mult decat atat, in ciuda dezvoltarii unei industrii alimentare in economia romaneasca, aceasta nu poate produce in conditii optime daca materiile prime nu provin in conditii competitive chiar din economia agrara romaneasca", arata initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
 
Actul normativ propus urmareste sa stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole romanesti in circuitul comercial oficial perin acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vandute catre unitatile de procesare sau direct pentru consum.
 
Conform prevederilor incluse in proiectul de lege, prima de comercializare se adreseaza tuturor produselor agricole obtinute in fermele din Romania, de la cereale pana la productia zootehnica.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Atentie! Masura ar fi instituita doar temporar, incepand cu 1 ianuarie 2020, astfel incat fermierii sa poata vedea benficiile comercializarii in regim oficial al produselor pe care le realizeaza.
 
De aceasta masura vor beneficia atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
  • detin in proprietate sau in arenda suprafete de teren agricol, luciu de apa sau constructii destinate productiei agricole pe teritoriul Romaniei;
  • poseda atestat de producator emis de autoritatile romane;
  • comercializeaza pe piata produsele agricole primare din productia proprie;
  • dovedesc comercializarea produselor agricole primare pentru care poseda atestat de producator.
 
Pentru a obtine prima de comercializare sunt necesare:
  • adeverinta in original care sa ateste suprafata de tern cultivata, suprafata de amenajari specifice destinate cultivarii, suprafata de luciu de apa, respectiv numarul de animale detinut de catre solicitante;
  • atestatul de producator vizat la zi;
  • dovada comercializarii produselor agricole primare.
 
Cererea se depune la centrul APIA in a carei raza teritoriala se afla terenul, luciul de apa sau ferma. 
 
Prima de comercializare inseamna contravaloarea in lei a 200 euro/tona/10.000 oua pentru produsele agricole primare comercializate catre unitati de procesare si nu poate depasi 20.000 euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloare in lei a 100 euro/tona/10.000 oua pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depasi 10.000 de euro anual pe beneficiar.

prima comercializare fermieri
 
Daca va fi votata, Pl-x nr. 447/2019 va intra in vigoare la 1 ianuarie 2020 si se va aplica pana la 31 decembrie 2022, adica doi ani.
 

Guvernul nu sustine prima de comercializare pentru fermieri

 
Executivul arata printr-un punct de vedere ca:
  • proiectul nu intruneste caracteristicile unei act normativ;
  • nu se intelege care este modalitatea de stabilire a valorii primei de comercializare;
  • finantarea primei de comercializare ar insemna ajutor de stat si ar trebui elaborata o schema in acest sens;
  • era necesara intocmirea fisei financiare, avand in vedere ca initiativa modifica prevederile bugetului de stat.
 
Semnatarii acestei initiative sunt: Achitei Vasile-Cristian, Alexe Costel, Anastase Roberta Alma, Andronache Gabriel, Ardelean Ben-Oni, Bica Danut, Bodea Marius, Bode Lucian Nicolae, Buican Cristian, Bumb Sorin-Ioan, Chereches Florica, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Cupsa Ioan, Dobrovie Matei-Adrian, Fador Angelica, Gheorghe Tinel, Gheorghiu Bogdan, Ghilea Gavrila, Giugea Nicolae, Gudu Vasile, Heius Lucian-Ovidiu, Hutuca Bogdan-Iulian, Ionescu George, Ionita Antoneta, Leoreanu Laurentiu-Dan, Lungu Tudorita, Mihalescul Dumitru, Moldovan Sorin-Dan, Neagu Nicolae, Nicoara Romeo Florin, Olar Corneliu, Oprea Dumitru, Oros Nechita-Adrian, Palar Ionel, Pirtea Marilen - Gabriel, Popescu Virgil-Daniel, Preda Cezar-Florin, Predoiu Marian-Catalin, Prisca Razvan Sorin, Racuci Claudiu-Vasile, Romanescu Cristinel, Roman Florin-Claudiu, Sighiartau Robert-Ionatan, Sitterli Ovidiu-Ioan, Stamatian Vasile-Florin, Siscu George, Stefan Ion, Stirbu Gigel-Sorinel, Traila Cristina, Turcan Raluca, Varga Glad-Aurel, Varga Vasile, Vilceanu Dan, Bulacu Romulus, Cadariu Constantin-Daniel, Cazan Mircea-Vasile, Chirtes Ioan-Cristian, Dumitrescu Iulian, Filipescu Raducu-George, Harau Eleonora-Carmen, Oprea Mario-Ovidiu, Pirvulescu Eugen, Stanga George-Catalin, Soptica Costel, Toma Catalin Dumitru, Tapu Nazare Eugen.
 
Atentie! Prima de comercializare nu se aplica inca! Desi Senatul a adoptat-o tacit, mai este nevoie de votul deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial!

Vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile!

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016