Fermierii romani primesc subventii mai mici decat alti fermieri din UE
Publicat la data de 16 Iun. 2022 in:
Subventii In prezent, nivelul de subventie este diferentiat in diverse state ale Uniunii Europene. Eurodeputatul Daniel Buda a atras atentia asupra acestui fapt, avand in vedere conditiile in care suntem actori pe aceeasi piata, in cadrul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European. Acesta a participat miercuri, 15 iunie, la o dezbatere pe marginea raportului privind performanta PAC in perioada 2014 - 2021.
In cazul dezbaterii, Daniel Buda a intervenit pentru a intreba daca exista masuri prin care fermierii sunt sustinuti si dupa ce reusesc sa intre pe piata pentru a-si putea sustine pozitiile.
"Din pacate, avem astazi un nivel de subventie diferentiat in diverse state ale Uniunii Europene, in conditiile in care suntem actori pe aceeasi piata in ceea ce inseamna inputurile, avem aceleasi costuri de infiintare a culturilor, indiferent ca discutam de Franta, Germania, Romania sau Ungaria, preturile sunt la fel, piata pe care vindem este la fel si din pacate, subventiile sunt diferentiate", a sustinut Buda in fata colegilor europarlamentari, potrivit unei postari pe care a facut-o pe pagina proprie de Facebook.
Raspunsul reprezentantului DG AGRI
Pietele se confrunta cu o nesiguranta atunci cand se vorbeste de UE, subventiile variaza in functie de problema aparuta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Referitor la ce spunea domnul Buda: Pietele sunt si nu sunt la fel. Daca ar fi sa comparam ce ati spus dumneavoastra cu ce s-a spus despre Tarile de Jos, veti vedea ca in ceea ce priveste preturile la produse sau preturile la ingrasaminte, fermierii se confrunta cu acelasi lucru.
Dar cand este vorba de pietele de terenuri, care este unul dintre elementele cele mai importante in materie de active disponibile fermierilor, atunci situatia este foarte diferita intre statele membre, atat in ceea ce priveste pretul arendarii pe o unitate de teren cat si in ceea ce priveste detinerea terenurilor.
50% din terenuri sunt in arenda si aceasta poate ajunge la 80% si in ceea ce priveste legislatia in statele membre privind mostenirile si asa mai departe. Exista anumite elemente care schimba mult capacitatea statelor membre de a face ajustari, inclusiv in redistribuirea sprijinului.
In 3 studii de impact succesive am vrut sa vedem cum se poate redistribui sprijinul in mod echitabil, tinand cont de costul terenurilor si costul muncii", a afirmat reprezentantul Comisiei, Tassos Haniotis (DG AGRI).
In schimb, oficialul roman a insistat explicand raportul subventiilor la investitiile la hectar pe care fermierii le fac si nu la costul terenurilor.
"Domnule director, foarte scurt, este corecta observatia dumneavoastra pe un anumit palier, la ceea ce inseamna accesibilitatea la terenuri. Eu ma refeream la ceea ce inseamna efortul financiar pe care il face fermierul din Romania si din estul Europei in general, pe unitatea de hectar lucrata.
El ca sa ajunga la acelasi nivel cu fermierul pe care il raportam din alta parte a UE, trebuie sa faca un efort mult mai mare. Atentie legat de ceea ce inseamna plata arendei, ca in Romania, plata arendei se raporteaza la bursa cerealelor de la Londra.
Eu ma refer la ceea ce inseamna efortul facut pe unitatea de hectar de catre fermierul din Romania. Pentru ca acolo avem aceleasi costuri de productie si ne adresam pe aceeasi piata", a adus precizari Daniel Buda.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.