Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Finantarea prin solutii de leasing a utilajelor si echipamentelor agricole
Agricultura este sectorul cu cea mai dinamica dezvoltare in Romania din ultimii ani. Cu toate acestea, potrivit datelor de pe Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura locala are un nivel insuficient de dotare, cu utilaje/ echipamente, uzate fizic/ moral cu impact negativ in productivitate.
Multi fermieri, inclusiv cei din zona montana, au sisteme de productie bazate pe o mecanizare invechita, de calitate slaba si cladiri/ facilitati de depozitare inadecvate. Activele corporale nu sunt adaptate conditiilor de productie, mai ales in perioada de varf. Multe ferme au dificultati in adoptarea de noi tehnologii din cauza mijloacelor financiare proprii insuficiente si accesul redus la finantare, potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014- 2020.
Peste 73% din utilajele agricole, tractoare si combine de recoltat au durata de viata depasita, conform aceleiasi surse. Astfel, in Romania un utilaj agricol este folosit, in medie, de pana la 3 ori mai mult fata de cea europeana. Aceste cifre sunt ingrijoratoare, deoarece dotarea tehnica cu masini agricole performante, are o influenta directa asupra recoltei si diminueaza gradul de realizare a recoltelor. La nivel mondial, doar jumatate din potentialul agricol este valorificat, iar Romania este una dintre tarile europene cu cel mai ridicat potential in sectorul agricol, fiind a sasea tara cu cea mai mare suprafata agricola utilizata. Cu toate acestea, din cauza lipsei de echipamente agricole performante, se confrunta cu un randament scazut al productiei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Utilizarea echipamentelor si utilajelor noi duce la cresterea productivitatii si performantei recoltei, la o capacitate mai mare de recoltare, costuri mai mici si reducerea consumului de combustibil; toate acestea au un impact puternic asupra potentialului de crestere a productivitatii, in comparatie cu folosirea unor utilaje vechi. Pentru ca majoritatea echipamentelor si utilajelor existente pe piata din Romania sunt produse inainte de 1989, tendinta generala a fermierilor este de a investi in echipamente si utilaje noi. Conform Comitetului European al Asociatiilor Producatorilor de Masini Agricole, in perioada 2018-2023, piata utilajelor agricole ar avea un potential de crestere de 5,8% in toate tarile din Europa. Totusi, piata din Romania este una lenta in comparatie cu celelalte tari din Europa, deoarece fermierii nu cunosc toate posibilitatile pe care le pot avea privind achizitia de echipamente si cred ca procesul in sine este unul greoi, cu o documentatie stufoasa.
In ajutorul fermierilor care doresc sa isi creasca performantele privind recolta si calitatea recoltei, vin solutiile de leasing, o alternativa pentru cei care nu isi permit achizitionarea atat de necesara, a echipamentelor si utilajelor agricole. Unul dintre multele avantaje ale solutiilor de leasing in comparatie cu celelalte optiuni, este reprezentat de rapiditatea cu care se pot accesa fondurile. In cazul majoritatii companiilor de leasing exista un sistem de aprobare a documentatiei pentru aplicatie, in maxim 24 de ore de la procesare.
Solutiile de leasing sunt de doua tipuri, leasing financiar si leasing operational.
Particularitatile leasingului financiar sunt:
- cumpararea utilajelor si echipamentelor agricole cu un minim de resurse financiare;
- ratele sunt sezoniere, pentru ca platile se fac in functie de incasarile firmei;
- compania de leasing este proprietarul utilajului sau echipamentului agricol, pe toata perioada derularii contractului;
- durata contractelor este intre 12 si 72 de luni;
-
la finalul perioadei contractuale, cel care a accesat fondul, devine proprietarul utilajelor sau echipamentelor achizitionate, platind valoarea reziduala si a oricaror obligatiuni de plata, stabilite la inceput in contract.
Particularitatile leasingului operational sunt:
- utilizarea echipamentelor sau utilajelor fara a bloca resursele financiare;
- compania de leasing este proprietara bunului pe toata perioada derularii contractului;
- utilajele sau echipamentele pot fi returnate la sfarsitul contractului de leasing sau pot fi inlocuite cu altele noi, intr-un contract nou;
- numarul de masini/ utilaje/ echipamente utilizate poate fi crescut cu usurinta, fara a fi nevoie de a imobiliza capital;
- marea majoritatea a companiilor de leasing ofera pentru leasingul operational, un avans zero si o rata lunara 100% deductibila;
- durata contractelor pentru marea majoritate a companiilor incepe de la 12 luni si in functie de valoarea bunului si a situatiei financiare a contractorului, poate ajunge pana la 72 de luni.
Trendul in tarile dezoltate din Europa este spre digitalizarea echipamentelor si utilajelor agricole, prin dezvoltarea unor sisteme informatice, care fluidizeaza procesele si ajuta la economisirea de resurse de timp si de bani. De aceea este important sa tinem pasul cu schimbarile care se produc la nivel mondial, sporind gradul de competitie local si cresterea recoltelor.
Astazi se vorbeste de sisteme informatice precum Precision Farming (Agricultura de precizie) si Smart Farming (Agricultura inteligenta). Conceptul de agricultura de precizie se refera la reglarea intrarilor in sistemul agricol (seminte, ingrasaminte, pesticide), in asa fel incat sa se distribuie unde e nevoie, exact cat e nevoie, atunci cand e nevoie. Conceptul de agricultura inteligenta reprezinta doar o extensie, o mai buna materializare si integrare in practica a conceptului de Agricultura de Precizie.
Pentru ca exista aceasta tendinta de modernizare si automatizare a proceselor si utilajelor agricole, fermierilor nu le ramane de facut decat sa acceseze calculatorul de leasing pentru a-si calcula online, proiectia ratelor de leasing pentru achizitia de utilaje si echipamente agricole.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturiUltima ora
- » AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
- » AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
- » APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
- » Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
- » APIA a autorizat la plata 35 milioane de euro
Idei de afaceri in agricultura