Industria lemnului, ajutata cu granturi de 200.000 euro
Publicat la data de 19 Oct. 2020 in:
Subventii Industria lemnului va fi ajutata cu granturi de 200.000 de euro, insa banii vor fi primiti doar de catre firmele mici.
"Ne aflam intr-un moment definitoriu pentru viitorul silviculturii romanesti. In aceasta perioada, Romania stabileste, impreuna cu partenerii europeni, structura investitiilor din fonduri europene in viitoarea perioada financiara. In perioada care tocmai se incheie, fondurile destinate sectorului silvic nu au fost suficiente. Ne-am propus sa schimbam asta", a spus ministrul Costel Alexe.
In ceea ce priveste exercitiul financiar 2021-2027, ministrul a aratat ca pe langa sprijinul acordat in cadrul PAC (Politica Agricola Comuna) prin FEADR, se doreste, suplimentar, accesarea unor fonduri europene.
"In acest sens, s-au purtat discutii cu Ministerul Fondurilor Europene si s-a obtinut acordul de principiu, astfel: circa 200 milioane euro, sprjin financiar pentru firmele mici de exploatari forestiere. Sumele se vor acorda in granturi de cate 200.000 de euro. Pentru derularea cu usurinta a finantarii se va desemna Administratia Fondului pentru Mediu ca Organism de Implementare; se vor cauta solutii si se vor aloca sume si pentru sectorul de prelucrare primara a lemnului, silvoturism, infrastructura forestiera", arata ministrul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste finantarea prin FEADR, domeniul padurilor si al sectoarelor economice bazate pe resursa de lemn au un rol central in strategiile europene privind: combaterea schimbarilor climatice - bilantul GES pe segmentul LULUCF; conservarea biodiversitatii si asigurarea stabilitatii ecosistemelor forestiere; dezvoltarea bioeconomiei bazata pe resursa de lemn, cu potential major de sustinere a dezvoltarii pentru zona rurala; producerea de energie regenerabila pe baza de biomasa din lemn.
"In acest context, consideram oportun ca domeniul padurilor sa beneficieze de o alocare financiara de minim 50% din fondurile alocate in cadrul Planului National Strategic (PNS) pentru masuri de mediu si clima si de minim 30% din fondurile de investitii alocate prin FEADR", a adaugat oficialul.
In urma analizarii prevederilor draft-ului Regulamentului UE, care vizeaza sprijinul acordat prin intermediul Politicii Agricole Comune in perioada 2021-2027, au fost identificate mai multe oportunitati privind finantarea sectorului forestier, prin intermediul fondurilor FEADR.
Intre masurile care pot fi finantate prin PNS sunt urmatoarele: Masura de prima impadurire – (continuarea Submasurii 8.1 – sprijin pentru impadurire/crearea de suprafete impadurite) avand ca scop realizarea de perdele forestiere si impadurirea terenurilor agricole; Masura de silvomediu (continuarea Submasurii 15.1 – plati pentru angajamentele in materie de silvomediu si clima). In cadrul acestei Masuri se propune un nou Pachet – Masura de „inverzire” sau silvopastorala, astfel incat, pajistile (pasuni, fanete) sa beneficieze de sprijinul pe suprafata agricola chiar daca exista un anumit procent de vegetatie forestiera. Mentinerea platilor prin APIA, cu eventuale modificari necesare ale unor definitii/caracteristici, astfel incat sa fie eligibila si suprafata cu vegetatie forestiera cu consistenta sub 0.4", a mai spus Alexe.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
De ce sa mizezi anul viitor pe o afacere cu aronia
In contextul interesului crescut pentru produsele naturale, cultivarea aroniei in sistem ecologic poate genera profituri substantiale fermierilor care ingrijesc plantatia corespunzator. Produsele pe baza de aronia si fructele comercializate pe piata din Romania au preturi destul de ridicate si sunt ... citeste mai mult>>