Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Insula Mare a Brailei va avea 12.500 de hectare cu lucerna
Pe Insula Mare a Brailei va fi infiintata o cultura de 12.500 de hectare de lucerna, avand in vedere ca la export un hectar se vinde cu minimum 500 de euro.
Momentan compania care administreaza terenurile spune ca are 2.500 de hectare pregatite pentru productie si alte cateva sute pentru samanta. "Programul nostru este de a infiinta in Insula Mare a Brailei 12.500 de hectare de lucerna, deoarece este o cultura pentru care avem desfacere. In prezent, desfacerea e cea mai grea problema, dar nivelul de profitabilitate este foarte ridicat. Depaseste circa 500 de euro pe hectar. Deocamdata, avem vreo 2.500 de hectare de lucerna pentru productie si vreo 300-400 hectare pentru samanta (...)", a precizat Lucian Buzdugan.
Acesta a spus ca in august urmeaza sa fie semanate inca 2.500 de hectare cu lucerna.
"Acum, in august, mai semanam 2.500 de hectare, pentru ca mai construiesc o fabrica - eu sunt legat de fabrici, fabrici de uscare, pentru ca sistemul de producere a fanului de lucerna imbalotat este urmatorul: se coseste, umiditatea la cosire este de 80 de procente (...), se lasa pana umiditatea scade la 40% si atunci o strangem, o tocam, o transportam la o fabrica (...) la un uscator, unde se proceseaza, se usuca, se imbaloteaza. Facem cinci coase pe an. Productia medie este de 17 tone de fan la 12-14% umiditate, cu proteina peste 20", a explicat el.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Seful Agricost sustine ca 2.000 de tone de lucerna sunt vandute in Romania, la doua ferme, una din judetul Iasi si alta din judetul Ialomita, iar restul ajunge in tarile arabe. Totusi, spune Buzdugan, de preferat este vanzarea lucernei la intern, intrucat profitabilitatea este mai mare.
"O vindem in tarile arabe si 2.000 de tone in Romania. Pentru ce vindem in Romania obtinem sprijin cuplat. Pentru ce vindem afara, nu primim decat subventia pe hectar, nu obtinem niste bani suplimentari. Noi am fi interesati sa vindem toata lucerna in Romania, dar nu este cerere. Acum, in Romania, cumpara lucerna doua ferme mari de vaci, care au hotarat avand in vedere calitatea deosebita. Una din Iasi, una din Ialomita. Profitabilitatea de 500 de euro este pentru cea exportata. Pentru cea la intern ar fi mult mai mare.... Eu as vrea sa o dau pe toata la intern", a subliniat seful celei mai mari ferme din sud-estul Europei.
Potrivit sursei citate, programul de infiintare a 12.500 de hectare de lucerna necesita cinci fabrici de uscare a culturii, o investitie care se ridica la 18 milioane de euro pentru fiecare unitate.
"Pentru cele 12.500 de hectare de lucerna imi trebuie cinci fabrici. Acum am una, o construiesc pe a doua, anul viitor pe a treia si tot asa. De 18 milioane de euro avem nevoie pentru fabrica noua de lucerna, nu e mult. Utilajele le cumparam din Spania. De ce e atat de scumpa? Nu e numai fabrica. Este copertina de depozitare: sa aduci 1.000 de tone de lucerna, sa o depozitezi, sa o prelucrezi in 24 de ore... Fabrica actuala de uscare prima data a avut capacitatea de 400 de tone si cand mi-am dat seama ca daca ma ploua o zi, o ploaie ma opreste 4 zile sa recoltez. Este un calcul aproape matematic. Iti spune ca trebuie sa dublezi capacitatea de uscare, ca sa reduci timpul de recoltare. Timpul de recoltare, coasa, vine prima data la 21 de zile, apoi la o luna", spune Lucian Buzdugan.
Agricost primeste anual subventii europene si nationale de circa 10 milioane de euro.
"Pe total ferma, noi primim in jur de 10 milioane de euro anual. Dar eu comparatia as face-o intotdeauna: cat primeste fiecare pe hectar. Daca ai doua hectare, primesti 350 de euro, daca ai 10 hectare, primesti 170 ori 10. Dar ce face ala care ia 1.700 (de euro - n. r.) si ce am facut eu cu banii de pe subventii, ca de aratat cu degetul...Tara prin asta devine mai bogata si mai puternica", a sustinut acesta.
Conform datelor transmise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), la solicitarea Agerpres, cei mai mari zece beneficiari de subventii din agricultura, cu activitati atat in sectorul vegetal, cat si in cel zootehnic, au incasat anul trecut aproape 30 de milioane de euro (29,61 milioane de euro), SC Agricost SA din judetul Braila fiind pe primul loc in acest top, cu 9,18 milioane de euro.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.17 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora