Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Investitorii pot obtine pana in 200.000 de euro prin PNDR pentru proiecte de agroturism
Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 aduce cu sine doua sub-masuri prin care investitorii vor putea solicita fonduri europene nerambursabile, mai precis Sub-masura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si Sub-masura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”.
Astfel, fermierii vor primi fonduri nerambursabile pentru finantarea activitatilor non-agricole desfasurate in unitatile nou infiintate in mediul rural (prin sub-masura 6.2) sau pentru dezvoltarea si modernizarea celor existente (prin sub-masura 6.4), ca de exemplu: investitii pentru producerea si comercializarea produselor non-agricole, investitii pentru activitati mestesugaresti, pentru prestarea de servicii, precum si pentru agroturism.
Referitor la pensiunile agroturistice, solicitantii vor putea beneficia de fonduri nerambursabile prin sub-masura 6.2, de maximum 50.000 de euro, pentru achizitionarea de teren si pentru prestarea de servicii si agro-turism, cum ar fi servicii agroturistice de cazare servicii turistice de agrement si alimentatie publica.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Sprijinul se acorda pentru unitati nou infiintate cu scopul de a presta activitati non-agricole in mediul rural. Prin aceasta sub-masura nu se vor acorda fonduri pentru achizitionarea de utilaje si echipamente agricole aferente activitatii de prestare a serviciilor agricole.
Pentru dezvoltarea de activitati in zonele rurale de catre micro-intreprinderi sau intreprinderi mici existente, potentialii beneficiari pot solicita prin sub-masura 6.4 fonduri de maximum 200.000 de euro pentru constructia, extinderea sau modernizarea si dotarea cladirilor, precum si pentru achizitionarea de noi utilaje, instalatii si echipamente, inclusiv pentru costuri de instalare.
Prin aceasta sub-masura nu se vor acorda fonduri pentru activitati de prestare de servicii agricole – se are in vedere declararea codurilor CAEN aferente acestui tip de activitate ca neeligibile.
Pentru a beneficia de fonduri nerambursabile, solicitantul va trebui sa prezinte un plan de afaceri care sa contina cel putin elementele obligatorii prevazute de regulamentele de dezvoltare rurala. Toate cheltuielile si activitatile relevante pentru implementarea in bune conditii a Planului de afaceri aprobat pot fi eligibile.
„Este necesar ca planul de afaceri sa contina cel putin urmatoarele informatii si date: situatia economica initiala a solicitantului – fie el fermier sau membru al gospodariei, fie microintreprindere sau intreprindere mica; etapele si obiectivele pentru dezvoltarea noilor activitati ale solicitantului; detalii privind actiunile necesare pentru dezvoltarea activitatilor solicitantului, cum ar fi investitiile, formarea sau consilierea”, a aratat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.
Accesarea fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR 2014-2020 va respecta principiile generale aplicabile in programarea financiara anterioara – PNDR 2007-2013. Astfel, solicitantul trebuie sa se incadreze in categoria beneficiarilor eligibili. In functie de sub-masura pe care o acceseaza, investitia trebuie incadrata corect in cel putin unul dintre tipurile de activitati sprijinite prin sub-masura prin care se solicita fondurile europene. Solicitantul trebuie sa asigure cofinantarea investitiei (doar in cazul accesarii sub-masurii 6.4) si sa demonstreze viabilitatea economica a acesteia.
„Spre deosebire de vechiul program, prin PNDR 2014-2020 se va acorda finantare doar daca atat sediul social, cat si punctul de lucru sunt situate in spatiul rural si, de asemenea, daca activitatea pentru care se solicita finantare se va desfasura exclusiv in spatiul rural. In acelasi timp, trebuie avut in vedere ca cel putin 80% dintre noii angajati trebuie sa aiba domiciliul stabil in spatiul rural. Locurile de munca pentru noii angajati trebuie sa fie prevazute cu norma intreaga. Agropensiunile vor trebui sa aiba capacitatea maxima de 8 camere si un standard de calitate de minimum o margareta”, a precizat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.
Trebuie retinut si faptul ca, in cazul sub-masurii 6.2, inainte de a solicita cea de-a doua transa de plata, solicitantul va fi obligat sa demonstreze ca desfasoara activitati comerciale – prin productia comercializata sau prin activitatile prestate – in procent de cel putin 30% din valoarea primei transe de plata.
„Aici potentialii beneficiari trebuie sa aiba grija, pentru ca in cazul nerespectarii planului de afaceri, se recupereaza prima transa, proportional cu obiectivele realizate”, a subliniat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.
Fondurile nerambursabile acordate prin sub-masura 6.2 a PNDR 2014-2020 pentru agroturism pot fi solicitate de fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati non-agricole pentru prima data. De asemenea, pot solicita fonduri europene si micro-intreprinderile sau intreprinderile mici nou infiintate.
„Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maximum cinci ani, fiind de minimum 10.000 de euro si de maximum 50.000 de euro/proiect. Sprijinul va fi acordat sub forma de prima, in doua transe, astfel: 70% din cuantumul maxim al sprijinului, la primirea deciziei de finantare si 30% din cuantumul maxim al sprijinului, in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.
Prin sub-masura 6.4 a PNDR 2014-2020, se pot solicita fonduri nerambursabile pentru agroturism de catre micro-intreprinderi si intreprinderi mici existente, care au sediul si isi desfasoara activitatea in spatiul rural.
Astfel, pot solicita sprijin financiar si fermele care isi diversifica activitatea de baza prin infiintarea sau dezvoltarea unei activitati non-agricole in cadrul intreprinderii deja existente, incadrabile in microintreprinderi si intreprinderi mici.
Prin sub-masura 6.4, sprijinul public nerambursabil nu va depasi 200.000 de euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali (conform prevederilor Regulamentului 1407 din 2013 cu privire la sprijinul de minimis), iar intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de maximum 90% din valoarea totala eligibila a proiectului.
Prin PNDR 2007-2013, s-au accesat 251 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru turismul rural.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.81 din 8 voturiUltima ora