MADR: Cultivatorii de cimbru, ajutor de 3.400 de euro per hectar
Publicat la data de 19 Apr. 2021 in:
Subventii Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca un ajutor de 3.400 de euro per hectar ar urma sa fie acordat pentru cei care sunt cultivatori de cimbru.
De asemenea, vor fi sprijiniti si cei care cultiva fenicul, cu 200 euro/ha, mustar - 150 euro/ha si coriandru - 100 euro/ha. In cazul culturilor de cimbru si busuioc, suprafata cultivata trebuie sa fie de minimum 0,5 ha.
Potrivit documentului, productiile minime prevazute pentru acordarea ajutorului de minimis sunt de 4.000 de kilograme (kg) de planta proaspata/0,5 ha sau 650 kg planta uscata/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg planta proaspata/0,5 ha sau 1.000 kg planta uscata/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg samanta/ha pentru coriandru; 650 kg samanta/ha pentru fenicul; 950 kg samanta/ha pentru mustar.
Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt de maximum 6 milioane de lei, echivalentul sumei de 1,231 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de inscriere in program si in cele doua exercitii financiare precedente. In situatia in care dupa centralizarea tuturor situatiilor privind sumele necesare reprezentand ajutor de minimis se constata depasirea sumei maxime prevazute (...), valoarea ajutorului de minimis care se acorda per beneficiar se reduce proportional in vederea incadrarii in bugetul alocat", se mentioneaza in proiectul MADR.
Schema de ajutor de minimis se acorda intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, pentru sustinerea productiei de plante aromatice, producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator valabil pana la 31 decembrie 2021 si persoanelor fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale si producatorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru productia de plante aromatice, beneficiarii trebuie sa fie inregistrati in registrul unic de identificare (RIU) si sa detina cod unic de inregistrare atribuit de catre APIA; sa depuna cerere de inscriere in program; sa utilizeze o suprafata cumulata de minimum 1 ha cultivata exclusiv cu una dintre culturile de coriandru, fenicul sau mustar sau o suprafata cumulata de minimum 0,5 ha cultivata exclusiv cu una dintre culturile de busuioc sau cimbru; sa obtina productiile minime corespunzatoare culturii infiintate; sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu plante aromatice, in anul 2021; sa livreze productiile de plante aromatice catre unitati de industrializare/procesare inregistrate pentru siguranta alimentelor.
De asemenea, beneficiarii sprijinului trebuie sa faca dovada valorificarii productiei minime realizate, prin documente justificative in functie de forma de organizare. Dovada valorificarii productiei de plante aromatice o constituie contractul de vanzare insotit de factura sau fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol si documentul de receptie emis de unitatea procesatoare. In situatia in care beneficiarul are si calitatea de procesator, acesta face dovada procesarii productiei minime obtinute si utilizate prin documente contabile interne.
Sprijinul financiar se acorda beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute numai pentru o singura cultura dintre cele stabilite in proiect in anul 2021.
Valoarea sprijinului financiar se exprima sub forma unei subventii si se acorda beneficiarilor proportional cu suprafata efectiv cultivata, fiind exprimata in lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 30 septembrie 2020.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>