MADR: Fermierii afectati de seceta au timp limitat pentru a depune cererile
Publicat la data de 07 Sep. 2020 in:
Subventii Fermierii care doresc sa obtina despagubiri pentru terenurile/culturile afectate de seceta au timp limitat la dispozitie pentru a depune cererile.
"Dorim sa aducem cateva lamuriri legate de activitatea din ultima perioada si mai ales legate de schemele de sprijin si de compensare a pierderilor pentru producatorii agricoli si pentru fermieri. (...) Pentru despagubirile fermierilor care au fost afectati de seceta pedologica - 1,088 miliarde lei. Toate aceste despagubiri se vor face prin APIA, care in aceasta perioada va lucra si in zilele de sambata", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.
Beneficiari sunt circa 35.000 de fermieri.
"Termenele sunt foarte scurte. In 15 septembrie se incheie data in care se pot depune cererile de solicitare. Noi am anuntat fermierii prin APIA, prin asociatii inca de la aparitia Ordonantei de Urgenta, care prevedea un timp de zece zile lucratoare", a mai spus ministrul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste crescatorii de bovine, valoarea totala a schemei de ajutor este de 35,7 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/cap femela bovina adulta, iar beneficiari sunt persoanele fizice, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, cu peste 91 capete.
Termenul limita pentru trimiterea solicitarilor de sprijin este 29 septembrie.
Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin in contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 se ridica la 119,56 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, iar beneficiari sunt intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate persoanele juridice. Termenul limita pentru trimiterea solicitarilor de sprijin este tot 29 septembrie.
De asemenea, pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice generate de pandemie se vor acorda 109,8 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei. Cererile de solicitare a acestui ajutor eeste tot 29 septembrie.
Valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol este de 49,948 milioane lei. Cuantumul ajutorului este in valoare de 25 lei/familia de albine. Beneficiari sunt persoanele fizice, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice.
Cererea fondurilor se face pana in 15 septembrie.
In ceea ce priveste schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii producatorilor din sectorul vitivinicol in contextul crizei economice generate de pandemie, ministerul lucreaza la un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care valoarea totala a sprijinului este stabilita la 59,5 milioane lei. Cuantumul ajutorului va fi echivalentul in lei a 500 euro/ha, iar beneficiari sunt producatorii vitivinicoli care detin cod CAEN 0121 (cultivarea strugurilor). Termenul limita aici va fi 31 decembrie.
"In momentul in care expira data de depunere, in 2-3 zile putem incepe sa dam banii. Aceste plati le facem prin APIA, posibilitatea ca banii sa ajunga la ei este mult mai mare. Doar pentru apicultori facem platile prin directiile agricole judetene. In rest, toate platile le vom face prin APIA. In momentul in care are loc inscrierea, cand se finalizeaza inscrierile, se centralizeaza, se fac cateva verificari, iar, dupa trei zile dupa, banii vor incepe sa intre in conturile fermierilor. Chiar asta am cerut si in videoconferinta cu cei de la APIA si i-am rugat sa faca eforturi mai mari in aceasta perioada", a spus oficialul, care a mentionat ca angajatii APIA au si alte activitati acum, dar ca se bazeaza pe ei pentru a livra la timp sumele respective.
In viitorul Program Strategic, este important sa crestem rezilienta lantului alimentar, prin asigurarea stabilitatii financiare a tuturor actorilor din acest lant, dar mai ales a producatorilor, a mai spus ministrul.
Asta ar presupune suplimentarea corespunzatoare a bugetului PAC.
Oficialul afirma ca cel mai mare pericol pe care il simte este cel al dependentei pietei europene de importurile din tarile terte care nu respecta standardele pe care fermierii din UE le respecta.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>