MADR: Programele pentru tinerii fermieri au esuat
Publicat la data de 22 Feb. 2022 in:
Subventii Seful MADR, Adrian Chesnoiu, spune ca programele pentru tinerii fermieri au esuat si blameaza firmele de consultanta.
Aproape 70% dintre tinerii fermieri care au beneficiat de fonduri europene de cate 40.000 de euro pentru a face afaceri agricole in perioada de programare 2014-2020, „fie au abandonat afacerile, fie au plecat intr-o alta directie”, a declarat ministrul Agriculturii, care a reclamat si faptul ca unii dintre consultanti le-ar fi impus acestor beneficiari de granturi anumite conditii, pentru a obtine punctaje mari si a se califica la finantare, desi erau greu de indeplinit ulterior.
"Am constatat, cu regret, ca, cel putin in agricultura, statul i-a directionat in mod gresit pe tineri sa investeasca. Tinerii fermieri, in programarea 2014-2020, au avut la dispozitie o suma considerabila, aproxmativ 600 de milioane de euro. Din constatarile pe care le-am facut, din cei instalati, aproape 70% fie au abandonat afacerile, fie au plecat intr-o alta directie si lucrul acesta nu este in regula, fiindca au avut la dispozitie sume forfetare de 40.000 de euro sa-si inceapa o afacere in agricultura. Dar, din pacate, s-a intamplat ceva gresit si cel putin pe programul de agricultura Romania a avut o competitie de hartii, o competitie de proiecte in care consultantii in general le impuneau prin planul de afaceri tuturor solicitantilor anumite conditii pe care ei, in timp, nu reuseau sa le mai indeplineasca. Si lucrul acesta s-a datorat lipsei de cunoastere si de informare pentru tineri", a declarat Adrian Chesnoiu, la o dezbatere recenta a Patronatului Tinerilor Intreprinzartori din Romania (PTIR).
Ministrul a mai afirmat ca, in perioada de programare 2014-2020, tinerii fermieri au primit granturi de cate 40.000 de euro, la care beneficiarii „nu contribuiau cu nimic”, iar afacerile nu erau viabile, de fapt.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Pe instalarea tinerilor fermieri in mediul rural pentru prima oara, se dadea punctaj suplimentar daca ei cultivau in camp dovleci si rosii si primeau 40.000 de euro. Ei, imaginati-va dvs cam cat dovleac mananca romanii si cate rosii se produc in camp, rosia produsa in camp fiind destinata industrializarii si cu o tehnologie aparte de productie! Lucrul acesta a facut ca tinerii fermieri instalati sa ia aceasta suma forfetara de 40.000 de euro la care ei nu contribuiau cu nimic si, din pacate, la finalizarea proiectului au constatat ca nu sunt viabili economic si au renuntat", a sustinut ministrul Chesnoiu.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>