Ministrul Agriculturii grabeste finalizarea controalelor APIA
Publicat la data de 22 Iul. 2022 in:
Subventii Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a luat o decizie asupra subventiilor agricole si zootehnice din campania 2022. Pe site-ul insitutiei a fost publicat un ordin ce grabeste finalizarea controalelor in teren pentru acest an.
In acest caz, termenul limita s-a mutat de la 15 octombrie cat era initial pana in prezent la 30 septembrie.
Ordinul pentru modificarea art. 1 lit. c) si d) din
Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 47/2022 referitor la stabilirea modalitatii de coordonare a implementarii schemelor de plati directe si a ajutoarelor nationale tranzitorii care se aplica in agricultura a fost publicat pe site-ul MADR pentru anul de cerere 2022.
Intre 11 iulie - 30 septembrie 2022 se va efectua controlul la fata locului conform cererilor unice de plata esantionate in acest scop. Controlul aferent unor obligatii sau cerinte specifice se va efectua in iarna sau in primavara anului viitor, in functie de caz, potrivit documentului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Plata avansului pentru anul de cerere 2022 se va efectua in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2022. In urma finalizarii controalelor administrative si la fata locului in ceea ce priveste platile directe, plata va intra in conturile fermierilor, potrivit Regulamentului UE nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013.
Precum in anii precedenti, Petre Daea doreste sa continue plata avansului in ziua de duminica. Ministrul Agriculturii a informat APIA cu privire la acest aspect. Avand in vedere ca este o zi libera, iar banii nu pot fi trimisi la Trezorerie, functionarii agentiei vor autoriza la plata subventiile.
Comisia Europeana a fost notificata de catre Petre Daea referitor la un avans mai consistent din subventiile fermierilor. La mijlocul lunii octombrie, banii ar urma sa intre in conturi la fel ca in ceilalti ani prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura potrivit cererii unice depuse in primavara acestui an.
"Am transmis la Comisia Europeana, in atentia comisarului pentru Agricultura, situatia pe care o are Romania, impactul pe care il are lipsa de apa si deci, seceta pedologica, pentru a putea sa ne aprobe acordarea avansului in procent mai mare de 50%, respectiv de 70% (pentru platile directe -n.r.) si 85% )pentru platile compensatorii – n.r.). Stim foarte bine ca subventia se da in avans si este subventia regulara, cu alte cuvinte, avansul si lichidarea.
Avansul se da la inceputul campaniei, in octombrie, cand se desfasoara campania de insamantari, si atunci am cerut: dati-ne 70% si restul de 30% in anul urmator, in asa fel incat sa putem sa-l dam imediat fermierului ca sa realizeze insamantarea culturilor", a declarat ministrul Petre Daea in cadrul unei emisiuni de la Antena 3.
In prezent, cuantumul schemelor din care se va achita avansul pentru subventiile din acest an nu este cunoscut. Anul precedent, fermierii au primit 70% din schemele pe suprafata, in prima faza:
Plata unica pe suprafata - 95,4751 euro/ha
Plata redistributiva:
- primul interval (1-5 ha, inclusiv) – 5 euro/ha
- al doilea interval (peste 5 ha si pana la 30 ha, inclusiv) – 48,1457 euro/ha
Plata pe inverzire – 57,8931 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514 euro/ha
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>