Penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere in cazul subventiilor APIA
Publicat la data de 16 Mai. 2022 in:
Subventii Astazi, 16 mai, este ultima zi in care fermierii pot depune cereri pentru a primi subventii de la stat, fara a fi penalizati. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a desfasurat in perioda 1 martie - 16 mai Campania de primire a Cererilor Unice de Plata pentru anul 2022, in care este vorba despre platile pe hectar si pe cap de animal.
Solicitarile fermierilor pot fi depuse la sediile APIA din judetul din care fac parte sau online, prin intermediul aplicatiei IPA. De la inceputul campaniei si pana in prezent, institutia a primit circa 14.900 de cereri pentru o suprafata de peste 124.000 hectare, reprezentand aproximativ 90% din totalul beneficiarilor de anul trecut, potrivit estimarilor din judetul Bacau. "Reamintim fermierilor ca se va completa o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete", conform reprezentantilor APIA Bacau.
In cazul subventiilor APIA, primariile sunt obligate sa transmita adeverintele centrelor APIA. Pentru a beneficia de platile directe, la depunerea cererii unice de plata fermierii trebuie sa prezinte documentele necesare care dovedesc ca terenul agricol se afla la dispozitia lor si valabilitatea actelor la data depunerii solicitate. Primariile pe raza carora se afla terenurile agricole sunt obligate sa informeze, in prealabil, fermierul cu privire la eliberarea adeverintei conform inscrisurilor din registrul agricul. De asemenea, primariile au responsabilitatea de a elibera documentele fara a-l conditiona pe beneficiar de plata impozitelor sau a taxelor locale. La solicitarea functionarilor APIA, responsabilii din cadrul primariilor trebuie sa transmita adeverintele catre centrele judetene sau locale. "Fermierii care sunt deja beneficiari APIA isi vor actualiza doar datele care au suferit modificari fata de anul anterior. In acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica", precizeaza specialistii APIA.
Functionarii APIA urmeaza sa-i contacteze pe fermieri in vederea inchiderii electronice a cererii, unde stabilesc impreuna data cand beneficiarii vor trebui sa ajunga la sediile institutiei pentru semnarea cererii de subventie si a declaratiilor atasate acesteia. Inainte de semnarea cererii unice de plata, solicitantii trebuie sa verifice informatiile inscrise si documentatia depusa, responsabilitatea privind in legalitatea si valabilitatea documentelor fermierului sau, dupa caz, autoritatii care a emis aceste documente. Cei care nu au depus dosarele de subventii pana la termenul de saptamana viitoare, o mai pot face pana la 10 iunie. De data aceasta fermierii vor fi penalizati cu 1 % din valoarea subventiei, pentru fiecare zi lucratoare trecuta peste termenul legal.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Mai jos puteti citi informatii afisate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
Se va completa o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca se utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.
- Fermierii trebuie sa verifice, impreuna cu primaria pe raza careia detin terenul, situatia inscrierii in Registrul agricol a terenului si sa permita primariei sa transmita la APIA adeverinta.
- Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii Cererii unice de plata si sa fie valabile la data depunerii Cererii.
- Adeverintele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de catre asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judetean pot fi transmise electronic prin platforma pusa la dispozitie de catre APIA, cu informarea fermierului.
- Fermierii care detin animale in exploatatie au obligatia sa se asigure ca datele acestora sunt actualizate/corectate in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociatie/propriile evidente, daca sunteti utilizator SNIIA) si sa se adreseze Centrului APIA in vederea completarii declaratiei sector zootehnic in aplicatia dedicata sectorului zootehnic, inainte de accesarea IPA Online.
- Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz.
- Fermierii care sunt deja beneficiari APIA isi vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificari fata de anul anterior. In acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica.
Fermierul transmite Declaratia privind completarea si asumarea, precum si inchiderea cererii unice de plata 2022 prin mijloace electronice (email, IPA-Online) prin care certifica faptul ca a intocmit, completat si operat/actualizat datele si informatiile din cererea unica de plata 2022 si isi asuma corectitudinea si veridicitatea acestora. Totodata, isi exprima acordul pentru inchiderea cererii unice de plata 2022 de catre functionarul APIA, pe userul si parola proprii, pentru tiparirea la centrul judetean/local APIA a cererii sale, urmand ca ulterior sa se prezinte la APIA pentru semnarea cererii, a angajamentelor si a declaratiilor, dupa caz, dar nu mai tarziu de data de 30 septembrie 2022 (cu exceptia cazului in care se foloseste semnatura electronica).
Foarte important este ca, inainte de semnarea Cererii unice de plata sector vegetal si zootehnic, sa fie verificate inca o data informatiile inscrise si documentatia depusa!
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>