Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Peste o saptamana incepe plata subventiilor in sectorul vegetal
Termenul fixat de autoritari este data de 8 aprilie, iar fermierii care nu si-au primit in iarna avansurile pentru platile pe suprafata vor fi tratati preferential.
Dintre toti fermierii care urmeaza sa primeasca aceste subventii, peste 100.000 sunt tratati preferential, fiind vorba in principal de cei care nu au apucat sa primeasca avansurile pe care le asteptau la finele anului trecut.
„Plata se face aleatoriu, dar un mic amanunt este legat de faptul ca vor fi primii, pentru ca ei au fost verificati deja. Deci va reamintesc ca in toamna, la platile in avans noi ne propusesem sa achitam banii unui numar de 720.000 de fermieri care erau fara control si am platit doar 602.000 de fermieri, 255 de milioane de euro in loc de 380 de milioane cat speram noi sa achitam. Ei vor fi primii care vor intra la plata, deci cei care nu au primit avansul si dupa aceea se va merge in continuare cu platile si pentru restul fermierilor”, a declarat ministrul in acest sens.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Pentru plata subventiilor nu se va tine cont de numarul de hectare pe care le detin fermierii. 85 la suta dintre fermieri au sub 5 hectare, deci ei au sumele cele mai mici. Cei mai afectati in mod singur sunt cei care au ferme mai mari si suprafete in care au investit inputuri cu costuri mari dar nu se poate face o separare clara, asa ca banii vor intra aleatoriu.
„Platile pentru cererile unice pe suprafata si animale, dar doar partea de vegetal, vor incep pe 8 aprilie. Sigur in aceasta perioada vestea este buna pentru ca nu avem blocaje in celebrul modul, acesta functioneaza bine pe componenta de verificare administrativa si se introduc rapoartele de control pe teren si datele de la verificarea prin teledetectie. Deci daca nu apar blocaje chiar o sa putem castiga o zi –doua, orice zi este importanta pentru agricultori. Ca sa inceapa pe 8 aprilie, platile trebuie sa fie operate efectiv pe data de 5 aprilie in sistem. Asa cum am promis ca pe 1 martie vom incepe depunerea cererii unice pentru 2016 asa garantam ca platile pentru 2015 vor incepe pe 8 aprilie”, a mai spus Achim Irimescu.
Platile directe sunt urmatoarele:
- schema de plata unica pe suprafata, in cuantum de 79,7392 euro / ha;
- plata redistributiva — 5 euro/ ha pentru primul interval — 1-5 ha inclusiv si 51,0789 euro/ ha pentru al doilea interval: peste 5 si pana la 30 ha inclusiv;
- plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita si plata pentru inverzire — 59,1277 euro / ha;
- plata pentru tinerii fermieri — 19,9348 euro / ha.
Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro / ha.
Fondurile totale alocate insumeaza 1,235 miliarde euro, din care platile directe din FEGA reprezinta 1,107 miliarde euro, iar 127,95 milioane euro constituie plafonul Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT 1) care se aloca de la bugetul de stat.
Beneficiarii platilor directe sunt fermierii activi: persoane fizice si/ sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola potrivit legislatiei in vigoare, precum si cooperativele agricole de exploatare si gestionare a terenurilor agricole, iar cei ai ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil sunt fermierii din sectorul vegetal.
Platile directe si ajutoarele nationale tranzitorii se acorda potrivit prevederilor OUG nr. 3/ 2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/ 1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 104/ 2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015.
Cu prilejul stabilirii cuantumului platilor directe pentru 2015, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat ca „asa cum am promis, in 8 aprilie vor incepe platile directe. Este vorba, practic, pe scurt, de 165 de euro pe hectar pentru fermierii cu fermele intre 1 si 5 hectare. In plus, am considerat necesar si putem sa inscriem in proiectul premierului pentru clasa de mijloc a fermierilor, acordam o subventie foarte mare, de 210 euro pe hectar, pentru fermele intre 5 si 30 de hectare. De exemplu, un fermier care are 30 de hectare practic primeste 6.030 si ceva de euro, la care, daca este tanar pana in 40 de ani, se mai adauga 19 euro pe hectar prin schema tinerilor fermieri. Si la aceasta suma, sigur, in suma de la bugetul european, este vorba 1,235 miliarde, bani din bugetul european pentru platile pe hectar, se adauga si 125 de milioane ANT, cum spunem noi, Ajutorul National de Tranzitie”.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.73 din 254 voturiUltima ora
- » AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
- » APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
- » Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
- » APIA a autorizat la plata 35 milioane de euro
- » APIA: Luna octombrie va fi una foarte importanta pentru fermierii romani
Idei de afaceri in agricultura