Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Plati stimulative in scopul comasarii terenurilor
Masurile au fost introduse printr-o ordonanţa de urgenţa aprobata zilele trecute de catre Guvern, cu intenţia declarata de a stimula comasarea terenurilor agricole
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, actul normativ stabileste noile scheme de plata in agricultura pentru perioada urmatoare, astfel incat, incepand din aceasta luna, sa inceapa procesul de primire a cererilor de plata pentru campania anului trecut.
Constantin a aratat ca, in acest an, va exista o singura cerere de plata pe care o vor completa fermierii si va viza atat ajutoarele europene, cat si ajutoarele naţionale de tranzatie acordate de la bugetul de stat.
O masura prevazuta de ordonanţa este plata stimualtiva mai mare pentru terenurile cu suprafaa intre 5-30 de hectare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
„Incepand din anul 2015 vom introduce o plata stimulativa - ea se numeste in legislatia europeana plata redistributiva - conform careia vom incerca sa stimulam comasarea terenurilor agricole. Astfel, fermierii care vor avea o suprafata intre 5 şi 30 de hectare vor primi o plata stimualtiva mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decat fermierii care vor avea o suprafata intre 1-5 hectare sau care vor depasi 30 de hectare”, a declarat ministrul Agriculturii, care a adaugat ca suprafetele mai mari nu vor putea fi dizlocate pentru o plata majorata.
Constantin a amintit ca, in prezent, circa 800.000 de beneficiari ai platilor directe, dintr-un total de 1.030.000 fermieri, detin suprafete intre 1-5 hectare, obiectivul Guvernului fiind comasarea terenurilor agricole.
Ordonanta de urgenta introduce si definitia fermierului activ, astfel incat sa nu mai poata beneficia, ca in trecut, de plati directe cei care gestioneaza aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apa, servicii imoblirae, terenuri de sport sau de recreere, precum si firmele de constructii, Regia Naţionala a Padurilor, administratorii privati de paduri, penitenciarele sau unitatile administrativ-teritoriale.
Aceste entitati nu sunt considerate fermieri activi decat daca fac dovada activitatii agricole desfasurate, inclusiv din perspectiva importantei si ponderii veniturilor agricole.
Daniel Constantin a anuntat si introducerea unei scheme pentru tinerii fermieri.
„Prin platile directe introducem posibilitatea ca tinerii pana in 40 ani, care au suprafete nu mai mari de 60 de hectare, sa primeasca timp de cinci ani, intre 2015-2020, o plata suplimentara cu 25% mai mare fata de cei care au peste 40 ani”, a precizat ministrul Agriculturii.
Micii fermieri care nu primesc o valoare anuala a ajutorului mai mare de 1.250 euro pe exploatatie vor fi automat introdusi intr-o baza de date a micilor fermieri si nu vor mai fi suspusi aceluiasi numar de controale administrative fata de ceilalti fermieri care aplica pentru plata pe suprafata.
Orodonanta mai prevede si introducerea unui sprijin cuplat, diferit de cel pe suprafata, pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate sa le defineasca.
Ministerul Agriculturii a definit deja lista de categorii de culturi pentru sprijinul cuplat, cat si lista pentru sectorul zootehnic, dorind sa acorde acest sprijin, de pilda, pentru fermierii care au 10-50 capete bovine si pentru fermierii care au vaci de lapte.
Daniel Constantin a mai anuntat ca, incepand cu 2018, fermierii nu vor mai putea primi plati directe daca nu exista documetele cadastrale, estimandu-se ca din 2020 plata pe suprafata va fi inlocuita cu plata pe ferma, care va fi dificil de calculat in lipsa documentelor respective.
Totodata, persoanele fizice care primesc mai mult de 5.000 de euro sprijin anual, va trebui sa dovedeasca calitatea de fermier activ. Acestea vor trebui fie sa se inregistreze ca persoane fizice autorizate sau societati comerciale, fie sa aduca documente doveditoare ca activitatea lor agricola este activitatea de baza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3 din 2 voturiUltima ora
- » AFM da startul. Incep inscrierile in programul Rabla pentru tractoare
- » AFIR: Finantari de 13 milioane de euro pentru crescatorii de animale
- » APIA: Ajutor de stat de peste 239 milioane de lei
- » Subventii APIA: Beneficiarii vor primi banii pana in noiembrie
- » APIA a autorizat la plata 35 milioane de euro
Idei de afaceri in agricultura