Publicat in: Subventii
Schema de ajutor pentru fermierii afectati de seceta, modificata de Parlament
Schema de ajutor pentru fermierii afectati de seceta a fost modificata de Parlament si include noi prevederi.
OUG nr. 148/2020 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei prin votul decizional dat de Camera Deputatilor si a inclus cateva actualizari. 
 
Un amendament la OUG al grupului parlamentar al PSD modifica art. 6 si arata ca "beneficiarii prevazuti la art. 4 alin. (1) sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat daca indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii: detin proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, incheiat pana la data de 15 iulie 2020 inclusiv, in care procentul de calamitare prevazut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate".
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Art. 4, alin. (1) din OUG nr. 148/2020 prevede urmatoarele:
1) Beneficiarii prezentei scheme sunt producatorii agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica si au depus cerere unica de plata 2020, respectiv:
a) producatorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016;
b) producatorii agricoli persoane juridice, cu exceptia grupurilor de producatori.
 
Art. 6 din OUG cuprinde in prezent urmatoarele prevederi:
(1) Beneficiarii prevazuti la art. 4 alin. (1) sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat daca indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
a) detin proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, incheiat pana la data de 15 iunie 2020 inclusiv, in care procentul de calamitare prevazut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate;
b) suprafata calamitata reprezinta un procent de peste 30% din suprafata totala declarata in cererea unica de plata in anul 2020, aferenta culturii calamitate;
c) sunt inregistrati in evidentele APIA cu cerere unica de plata 2020;
d) nu sunt in dificultate, respectiv in reorganizare, in lichidare sau in faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.
(2) Pentru culturile prevazute la art. 5, suprafata pentru care se acorda ajutorul de stat nu poate depasi suprafata culturii declarate in cererea unica de plata 2020.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. b) si alin. (2), pentru beneficiarii care au suprafete calamitate cu culturi prevazute la art. 5, confirmate prin procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, care au fost intoarse sau nu au mai fost insamantate dupa calamitare si nu se regasesc, in totalitate sau partial, in cererea unica de plata 2020, suprafetele calamitate avute in vedere pentru ajutorul de stat sunt cele mentionate in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor.
(4) Pentru beneficiarii ce se incadreaza la alin. (3) se acorda ajutorul de stat pentru suprafetele confirmate prin procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, dar nu mai mult de suprafata declarata cu teren arabil in cererea unica de plata pe suprafata din campania 2020.
 
Dupa publicarea in Monitorul Oficial al proiectului de lege care a modificat OUG nr. 148/2020, art. 6 va fi modificat asa cum am aratat mai sus.
 
Potrivit reglementarilor din Ordonanta de Urgenta a Guvernului, "schema are la baza datele referitoare la procentul de calimitate si suprafata calamitata, inscrise in procesul verbal de constatare si evaluare a pagubelor, aprobat prin ordinul ministrului Agriculturii si al ministrului Afacerilor Intenr nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice". 
 
Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat pe 14 octombrie, iar Camera a votat decizional. Astfel, legea urmeaza sa ajunga la promulgare.
 
Nu uitati! Compensatiile acordate ca ajutor de stat reprezinta maximum 40% din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultura de toamna calamitata, elaborate de catre Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala si corespund cerintelor punctelor 360 si 361 litera b) din cadrul sectiunii 1.2.1.2 din Orientarile UE.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
MADR: O noua schema de ajutor de stat de 500 milioane euro
MADR: O noua schema de ajutor de stat de 500 milioane euro
Alocarea financiara totala va fi de 500 de milioane de euro pentru urmatorii trei ani. In...
Parlament: Platile APIA la hectar vor intarzia
Parlament: Platile APIA la hectar vor intarzia
Guvernul nu a pregtait din timp actul normativ prin care sa aprobe aceste plati. Momentan, acesta...
Parlamentul European: Un nou ajutor de seceta pentru fermierii romani
Parlamentul European: Un nou ajutor de seceta pentru fermierii romani
Potrivit europarlamentarului, Dan Motreanu, fermierii romani ar putea beneficia de o suma de 33,9...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016