Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schema de ajutor pentru fermierii afectati de seceta, modificata de Parlament

schema-de-ajutor-pentru-fermierii-afectati-de-seceta-modificata-de-parlament

Schema de ajutor pentru fermierii afectati de seceta a fost modificata de Parlament si include noi prevederi.


OUG nr. 148/2020 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei prin votul decizional dat de Camera Deputatilor si a inclus cateva actualizari. 
 
Un amendament la OUG al grupului parlamentar al PSD modifica art. 6 si arata ca "beneficiarii prevazuti la art. 4 alin. (1) sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat daca indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii: detin proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, incheiat pana la data de 15 iulie 2020 inclusiv, in care procentul de calamitare prevazut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate".
 
Art. 4, alin. (1) din OUG nr. 148/2020 prevede urmatoarele:
1) Beneficiarii prezentei scheme sunt producatorii agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica si au depus cerere unica de plata 2020, respectiv:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
a) producatorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016;
b) producatorii agricoli persoane juridice, cu exceptia grupurilor de producatori.
 
Art. 6 din OUG cuprinde in prezent urmatoarele prevederi:
(1) Beneficiarii prevazuti la art. 4 alin. (1) sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat daca indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:
a) detin proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, incheiat pana la data de 15 iunie 2020 inclusiv, in care procentul de calamitare prevazut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate;
b) suprafata calamitata reprezinta un procent de peste 30% din suprafata totala declarata in cererea unica de plata in anul 2020, aferenta culturii calamitate;
c) sunt inregistrati in evidentele APIA cu cerere unica de plata 2020;
d) nu sunt in dificultate, respectiv in reorganizare, in lichidare sau in faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.
(2) Pentru culturile prevazute la art. 5, suprafata pentru care se acorda ajutorul de stat nu poate depasi suprafata culturii declarate in cererea unica de plata 2020.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. b) si alin. (2), pentru beneficiarii care au suprafete calamitate cu culturi prevazute la art. 5, confirmate prin procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, care au fost intoarse sau nu au mai fost insamantate dupa calamitare si nu se regasesc, in totalitate sau partial, in cererea unica de plata 2020, suprafetele calamitate avute in vedere pentru ajutorul de stat sunt cele mentionate in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor.
(4) Pentru beneficiarii ce se incadreaza la alin. (3) se acorda ajutorul de stat pentru suprafetele confirmate prin procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, dar nu mai mult de suprafata declarata cu teren arabil in cererea unica de plata pe suprafata din campania 2020.
 
Dupa publicarea in Monitorul Oficial al proiectului de lege care a modificat OUG nr. 148/2020, art. 6 va fi modificat asa cum am aratat mai sus.
 
Potrivit reglementarilor din Ordonanta de Urgenta a Guvernului, "schema are la baza datele referitoare la procentul de calimitate si suprafata calamitata, inscrise in procesul verbal de constatare si evaluare a pagubelor, aprobat prin ordinul ministrului Agriculturii si al ministrului Afacerilor Intenr nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice". 
 
Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat pe 14 octombrie, iar Camera a votat decizional. Astfel, legea urmeaza sa ajunga la promulgare.
 
Nu uitati! Compensatiile acordate ca ajutor de stat reprezinta maximum 40% din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultura de toamna calamitata, elaborate de catre Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala si corespund cerintelor punctelor 360 si 361 litera b) din cadrul sectiunii 1.2.1.2 din Orientarile UE.
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016