Sprijin pentru fermierii din zona de subzistenta si semisubzistenta, din 2014
Publicat la data de 24 Iun. 2013 in:
Subventii Ministrul Agriculturii a vorbit sambata, la Bistrita, in cadrul intalnirii cu afaceristii locali din domeniu, la care a participat impreuna cu Ministrul Turismului, Maria Grapini, intalnire ce a avut ca subiect principal ‚Agricultura, domeniu forestier, turism, mediu – sanse de dezvoltare economica pentru judetul Bistrita Nasaud’, despre sprijinul pe care statul il va acorda fermierilor din zona de subzistenta si semisubzistenta.
Acesta a afirmat ca din 2014, fermierii vor primi un ajutor unic nerambursabil de 15000 de euro pentru dezvoltarea fermelor astfel incat sa iasa din zona de subzistenta si semisubzistenta. Potrivit ministrului, in noul PNDR 2014-2020, nu vor mai fi alocati bani pentru aceste zone, cum au fost acordati pana in prezent prin Masura 141, adica cei 1500 de euro pe o perioada de 5 ani.
„Vor exista masuri mult mai eficiente decat Masura 141 prin care acordam cinci ani 1500 de euro catre gospodariile taranesti, masura prin care nu facem altceva, din punctul meu de vedere, decat sa prelungim agonia. Trebuie sa-i ajutam pe acei oameni sa ajunga sa aiba ferme de familie. Din acest motiv, chiar din acest an din fonduri europene, si sper ca va continua si dupa 2014, am acordat un sprijin nerambursabil de 50000 de euro pentru cei care vor sa-si dezvolte fermele de familie. Mai mult decat atat, exista si o facilitate pe care o putem acorda din 2014, un ajutor unic, 100% nerambursabil, de 15000 de euro, pentru cei care vor sa iasa din zona de fermieri mici, subzistenta, semisubzistenta, sa se orienteze catre piata, sa produca pentru piata. E alta forma de sprijin important pe care putem sa o acordam in masura posibilitatilor unui buget care este mai mic in perioada 2014-2020 decat a fost in 2007-2013”, a relatat Constantin.
Acesta a mai vorbit si despre Masura 141, pentru care au fost depuse 22000 de proiecte, si despre care considera ca „nu face altceva decat sa prelungeasca agonia”. Conform Ministrului, in Romania sunt in momentul de fata, 800000 de fermieri care detin suprafete de teren agricol de 1 pana la 5 hectare.
„Personal, cred ca nu deschideam niciodata aceasta Masura 141 daca eram ministru. Nu cred ca a adus vreun beneficiu si nu cred ca va aduce, doar va intretine o activitate mica in gospodaria familiilor. Sunt 480 de milioane de euro care au mers catre aceasta directie si care puteau fi folositi intr-o modalitate mult mai corecta, cum ar fi de exemplu fermele de familie pentru ca venim nu cu 1500 de euro, ci cu 50000 de euro sa-l ajutam sa creasca cu adevarat de la doua-trei capete cate are in momentul de fata pana la 20 de capete. Acordam cei 1500 de euro, nu facem altceva decat sa prelungim agonia”, a conchis Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>