Subventia scade pentru micii fermieri. Ce se intampla in acest an?
Publicat la data de 15 Iun. 2023 in:
Subventii Micii fermieri care practica legumicultura in spatii protejate vor avea parte de o reducere a subventiei.
Incepand din 2023, sprijinul cuplat pentru venit va fi redus la jumatate comparativ cu valoarea pe care a avut-o anul trecut. In conditiile in care in 2021 micii fermieri primeau in jur de 5.000 de euro pentru un hectar de legume cultivate in spatii protejate, subventia pentru acest an ar putea ajunge undeva la 1.500 de euro/hectar.
"Legumicultura, din toate ramurile agriculturii, in ultimii 2-3 ani de zile, a fost cea mai defavorizata. As vrea sa dau un exemplu cu sprijinul cuplat. Sprijinul cuplat pentru anul de cerere 2022, care se plateste in 2023, a fost redus cu 50% fata de 2021. De la 12,4 milioane de euro, am ramas cu 8,4 milioane de euro. De la o subventie de 5.008 euro/hectar in 2021, am ajuns la o subventie de 3.668 euro/hectar in 2022.
Marea drama vine in PNS 2023-2027. Stiti ce suma are Romania pentru sprijinul cuplat la legumele cultivate in spatii protejate? Daca in PNDR 2014-2020 am avut intre 13,4 milioane si 8,4 milioane euro, incepand de anul acesta vom avea maxim 4,2 milioane euro. Este o suma derizorie, ca sa nu spun altfel", a explicat Ion Paunel, reprezentant al Uniunii Salvati Taranul Roman, pentru AgroTV.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sprijinul cuplat pentru venit aferent acestui an ar trebui sa ajunga la 2.100 euro/hectar, cu o posibila valoare minima de 1.890 euro/hectar, potrivit calculelor prezentate de Ministerul Agriculturii in Planul Strategic.
In conditiile in care bugetul alocat nu va fi majorat si suprafetele cultivate de micii fermieri vor ramane asemanatoare celor de anul trecut, subventia ar putea scadea la 1.500 euro/hectar.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>