Subventie de 456 euro/hectar, timp de 20 de ani. Ce trebuie sa faca fermierii
Publicat la data de 09 Mar. 2023 in:
Subventii Persoanele care detin terenuri agricole, terenuri degradate, pajisti permanente sau fond forestier au o noua oportunitate de finantare. In acest sens, fermierii vor putea beneficia de o subventie de 456 euro/hectar, acordata de Ministerul Mediului timp de 20 de ani, pentru a realiza impaduriri.
"Partea aceasta de paduri urbane, impadurire, reimpadurire si pepiniere insumeaza o suma totala de 803 milioane euro, pe care noi ii vom finanta pana la finalul anului 2026. (…) Este pentru prima data in Romania, in afara de ceea ce face Romsilva, cand avem un program atat de vast si bine sustinut financiar pentru a creste suprafata impadurita din tara noastra.
Vrem sa venim si in sprijinul celor care au inceput deja sa impadureasca din fonduri proprii, plus sa finantam ceea ce inseamna acest program, adica timp de 20 de ani sa acordam acei 456 euro/hectar/an, acea prima de sechestrare de carbon. Toti cei care au inceput sa impadureasca din 2020 sunt eligibili pe aceasta schema de finantare", a precizat Bogdan Radu Balaniscu, secretarul de stat, pentru Agro TV.
Mai multe categorii de terenuri sunt eligibile pentru acest tip de investitie, in cazul terenurilor arabile, subventia poate sa mai creasca cu inca 190 euro/hectar in primii 12 ani, conform reprezentantului Ministerului Mediului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Discutam de cateva categorii de terenuri eligibile; discutam de terenurile degradate, de pajistile permanente, iar aici stiu ca au fost discutii ca pajistile nu sunt eligibile pentru a se face interventii pe ele si a se schimba destinatia terenului. Uitati ca am reusit sa trecem o exceptie legislativa, astfel incat sa devina eligibile pentru programul de impadurit. Aceasta chestiune a venit si ca urmare a ceea ce se intampla in teren, in sensul ca, din pacate, efectivul de animale la nivel national a scazut si avem pajisti care sunt intr-o stare de degradare. Unele chiar au inceput sa se auto-impadureasca. Astfel, avem aceasta exceptie legislativa prin care pajistile pot deveni eligibile pentru impadurire.
Discutam in egala masura si de terenuri agricole. Aici, la categoria de terenuri agricole, pe langa cei 456 de euro/hectar pe care ii vom acorda timp de 20 de ani, discutam pentru primii 12 ani de inca 190 de euro/hectar care se primesc ca finantare deja pe terenul respectiv. Deci avem deja aproape o suma de 650 euro/hectar/an pentru terenul agricol care devine impadurit. (…) Ultima categorie de teren eligibil face referire la ceea ce inseamna fond forestier care a fost afectat de cataclisme naturale, de furtuni, zone stricate de daunatori naturali", a mai explicat Bogdan Radu Balaniscu.
Potentialii beneficiari trebuie sa detina cel putin jumtate de hectar de teren, iar pasii pentru inscriere sunt simpli.
"Daca aveti cel putin jumatate de hectar, puteti aplica la acest program de finantare. Finantam pana la 20.000 euro pentru primii 6 ani de zile ca sa infiintati aceasta plantatie. O sa enumar si pasii pe care trebuie sa-i parcurga cineva care vrea sa aplice la aceasta linie de finantare. Intrati si faceti un cont pe site-ul dedicat pentru acest program de impadurire. Fiecare judet are cel putin un reprezentant desemnat special sa se ocupe direct de aceasta linie de finantare. Odata ce ati facut contul respectiv, sistemul este foarte asemanator cu cel de la APIA – veti incercui suprafata pe care vreti sa o impaduriti, manual sau automatizat, introducand coordonatele acelui teren. In acel moment, Garda Forestiera face o evaluare a acelei suprafete si va comunica intr-un termen cat mai scurt daca terenul este eligibil sau este nevoie sa faceti anumite ajustari. Odata ce avem trecuta aceasta etapa, putem trece intr-un acord de principiu pentru finantare.
Contractul de finantare va fi semnat intre beneficiar si Ministerul Mediului, prin intermediul Garzii Forestiere. Odata ce ati facut contractul de finantare, va trebui sa alegeti un proiectant care sa va faca proiectul pentru impadurirea suprafetei respective. Acesta va veni si va va spune ce tip de arbori trebuie sa plantati acolo, care sunt distantele intre ei, toate normele tehnice astfel incat sa avem garantia ca puietii se vor prinde, ca nu daunam mediului din zona respectiva etc.", a spus secretarul de stat MMAP.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>