Tinerii fermieri vor obtine aproape 40 de milioane de euro in plus
Publicat la data de 06 Aug. 2020 in:
Subventii O suma aproximativa de 40 de milioane de euro in plus va fi disponibila pentru tinerii fermieri, dupa anul 2020. Anuntul a fost facut de un oficial roman ce lucreaza in cadrul UE.
"Un ajutor financiar suplimentar pentru tineri in Pilonul I (plati directe) s-a stabilit pentru prima data in cadrul reformei PAC din anul 2013, respectiv un procent din plata directa pe hectar pentru perioada in 2013-2020. Romania a propus initial 25%, dar din pacate nu s-a reusit sa se ofere aceasta suma. Actualmente, tinerii in Romania primesc undeva la 20 de euro in plus pe hectar, ceea ce reprezinta un stimulent foarte important. Pentru perioada urmatoare, tinerii vor beneficia de un sprijin, stabilit deja in cadrul reformei. De exemplu, pentru tinerii din Romania suma anuala ca plata directa suplimentara in perioada 2021-2027 va fi de 39,827 de milioane de euro, respectiv de circa 2%. In prezent, avem 0,8%. Suma respectiva trebuie sa fie alocata fie sub forma de sustinere a veniturilor din Pilonul I (plati directe suplimentare) fie din Pilonul I si din Pilonul II - pe prima de instalare", a declarat Achim Irimescu, prezent la un eveniment dedicat tinerilor fermieri.
In conditiile in care in propunerea actuala de reforma a PAC post 2020 s-a recunoscut importanta fermierilor tineri, si in mod explicit, reinnoirea generatiilor a fost declarata obiectiv esential al PAC, tinerii fermieri vor beneficia de o gama larga de instrumente printr-o combinatie de aspecte obligatorii si voluntare.
"Tinerii fermieri pot beneficia si de o preferinta la selectia proiectelor de investitii din fondurile de dezvoltare rurala printr-un sistem de punctare mai avantajos. Sprijinul pentru tinerii fermieri este o schema obligatorie pentru statele membre. Fiecare stat membru trebuie sa introduca in Planul strategic masuri concrete pentru a ajuta fermierii mai in varsta sa se pensioneze si tinerii agricultori sa poate sa aiba o sustinere financiara corespunzatoare. Prima de instalare creste la 100.000 de euro si nu mai este nevoie sa cumpere utilaje", a explicat reprezentatul Romaniei in Comitetul Special Agricol de la Bruxelles.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
El afirma ca schimbul de generatii este o mare problema in Romania, iar in aceste conditii, complementar platilor directe, se introduce in noua PAC optiunea de a spijini diferite forme de cooperare intre tinerii fermieri si parteneriate intre generatii diferite de fermieri, pentru transferul de cunostinte.
"Statele membre pot planifica plati forfetare pentru fermierii in varsta care isi transfera permanent exploatatiile tinerilor fermieri. Este un lucru foarte important. De asemenea, sustinerea tinerilor pentru preluarea fermelor prin accesul la instrumente financiare derulate prin intermediul pilonului II al PAC (Dezvoltare Rurala), respectiv credite avantajoase, facilitati pentru achizitia de terenuri, dar si politici nationale fiscale favorabile pentru a-i incuraja sa mentina activitatile agricole in zona rurala sa se asocieze cu scopul de a valorifica productia agricola. Sa speram ca si in cadrul Ministerului Agriculturii se vor gasi solutii in acest sens", a punctat Irimescu.
El a mentionat cateva tipuri de interventii in cadrul PAC post 2020, primul referindu-se la oferirea, in cazul investitiilor, a unor conditii preferentiale pentru tineri fermieri si cei nou-veniti cu profiluri de risc mai ridicat. De asemenea, interventiile pot veni si sub forma unor instrumente financiare necesare pentru cumpararea terenurilor, sprijin pentru capitalul de lucru, sprijin prin initiativa "tinerilor fermieri", care reuneste sprijinul din FEADR si expertiza Bancii Europene de Investitii.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>