AFIR: Preturile de referinta la utilaje si echipamente agricole se actualizeaza
Procedura de lucru in ceea ce priveste Baza de Date cu Preturi de Referinta pentru utilaje si echipamente achizitionate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala se modifica. Aceasta schimbare a fost realizata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale pentru a prelungi perioada de actualizare a preturilor.
"Ca raspuns la majorarile continue de preturi la materii prime, precum si la servicii si echipamente, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a modificat procedura de lucru pentru a prelungi perioada in care actualizarea preturilor se poate realiza la un interval mult mai mic decat cel prevazut initial", se arata intr-un comunicat al Agentiei remis catre AgroTV.
Preturile din Baza de Date cu Preturi de Referinta pentru utilajele si echipamentele achizitionate prin FEADR, pentru urmatoarea perioada, se vor actualiza la fiecare trei luni. Acest lucru se va realiza daca este nevoie, indiferent de procentul de crestere al preturilor. Anterior, se va realiza anual actualizarea pentru o crestere a preturilor mai mare de 5%.
Decizia privind actualizarea preturilor din BDPR la trei luni a fost luata incepand din 2021. La acel moment a avut in vedere adaptarea la contextul economic si social, in special la cresterile preturilor pentru materii prime. In urma cresterii preturilor, pentru energia electrica si gaze naturale din acest an, AFIR a decis modificarea Ghidului Bazei de Date cu preturi de referinte. Acesta este utilizat pentru evaluarea proiectelor finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Conform noii proceduri, actualizarea preturilor se poate realiza o data la trei luni, spre deosebire de prevederile procedurale obisnuite la sase sau 12 luni. Aceasta actualizare se realizeaza la solicitarea oficiala a firmei care a inscris elementele respective in Baza de Date a AFIR, insotita de o comunicare oficiala din partea producatorului.
Modificarile facute sunt menite sa sprijine beneficiarii PNDR care planifica achizitia de utilaje sau echipamente, astfel incat acestia sa poata face un calcul real al bugetelor, din punct de vedere al achizitiei", a declarat directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.
AFIR faciliteaza accesul solicitantilor de fonduri europene prin Baza de Date cu Preturi de Referinta. De asemenea, acest instrument de lucru are afisate online peste 37.500 de elemente pentru investitii agricole si nu numai.
"Prin Baza de Date cu Preturi de Referinta (BDPR), instrument de lucru unic la nivel national, AFIR faciliteaza accesul solicitantilor de fonduri europene la investitii, simplificand procedura de achizitie. Baza de Date are afisate on-line peste 37.500 de elemente pentru investitii agricole si neagricole din urmatoarele categorii: masini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri si mobilier.
Astfel, elementele care se regasesc afisate online in BDPR pot fi achizitionate de catre beneficiarii privati PNDR in mod direct, fara a mai fi nevoie sa parcurga nicio alta procedura de achizitie", se mentioneaza in comunicatul AFIR.
Elementele agricole pe care fermierii sau antreprenorii le pot gasi prin BDPR sunt:
- recipiente de crestere plante, in valoare de 3 euro
- tractoare de peste 400.000 euro
- drone de pulverizare (erbicidat) sau drone de analiza a starii plantelor si a solului cu camera multispectrala de peste 10.000 euro
- roboti agricoli pentru furajare de peste 160.000 euro
- sisteme de depozitare in silozuri de peste 2.000.000 euro
- sisteme de spalatorie self service de peste 32.000 euro
- minilaboratoare pentru cabinete medicale de peste 2.500 euro
De asemenea, aceasta este o lista mica a echipamententelor, gasindu-se si altele din domenii neagricole.
Structura si modul de prezentare
Baza de date cuprinde preturi de referinta pentru masini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri si mobilier specifice masurilor finantate prin PNDR 2007-2013 si 2014-2020. Se defineste ca ”element” fiecare produs ce poate fi identificat in baza de date cu preturi de referinta.
Nu fac obiectul bazei de date cu preturi de referinta elementele care se pot incadra in categoriile: consumabile, scule, dispozitive, accesorii, materiale de constructii, electrocasnice (cu exceptia celor profesionale), sisteme IT /aplicatii software (exceptie – cele care fac parte dintr-un sistem de componente hardware si care se adreseaza activitatilor de comanda/control/monitorizare),active necorporale etc.”
NOTA! Prin accesoriu se intelege orice obiect, piesa, componenta dintr-un echipament/mecanism/utilaj care constituie un element secundar, anex, complementar si care nu are importanta vitala in functionarea acestuia sau care nu este strict legat de functionarea acestuia, nu are rol activ/direct in actiunea/obiectul echipamentului de baza. De exemplu, producatorul/importatorul/dealerul poate introduce in baza de date, separat, elemente (si piese de schimb, daca acestea sunt organe active) din categoriile: hedere, tavalugi, bare de erbicidat, cupe, furci, lame, kit-uri pentru rapita,floarea-soarelui etc., burghie pentru pamant sau beton, snecuri, clesti pentru baloti sau pentru busteni etc.
Elementele se vor diferentia in functie de principalele caracteristici (ex: putere, latime de lucru, productivitate etc.). Pentru categoriile la care se considera necesar acest lucru, Serviciul Baze de date elaboreaza fise cu informatiile tehnice minime necesare inscrierii in Baza de date cu preturi de referinta care se afiseaza pe site-ul AFIR. Acesta este un proces continuu, fisele diversificandu-se pe masura popularii Bazei de date cu noi categorii de elemente.
Preturile din baza de date vor fi exprimate in Euro si nu vor include TVA. Pretul inscris reprezinta pretul de vanzare catre beneficiar (cu transport, montaj, instructaj personal, punere in functiune, alte taxe etc.). In cazuri justificate, sustinute de documente, moneda de exprimare poate fi USD. Inscrierea elementelor exprimate in moneda USD se va realiza in urma analizei de catre expertii SBD a documentelor prezentate.
Pentru silozuri, sere, hale si grajduri pretul afisat online nu va cuprinde si pretul serviciilor de proiectare. Acestea fac obiectul procedurii de achizitii pentru beneficiari privati. Verificarea rezonabilitatii pretului exprimat in moneda USD se va realiza utilizand cursul de schimb al Bancii Centrale Europene din data transmiterii elementului spre verificare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>