Ramurile de rod si taierea crengilor la visin si cires
Cresterea sanatoasa a pomilor depinde de ingrijirea ramurilor de rod si taierea de fructificare. Acestea sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp indelungat.
Buchetul de mai
Buchetul de mai este cea mai scurta ramura de rod la samburoase, care ajunge la 8-12 cm in cazul ciresului. Grosimea acestei ramuri nu depaseste 0,5 centimetri.
Intotdeasuna, in varful buchetului de mai se gaseste un mugure vegetativ, inconjurat de 3 pana la 6 muguri floriferi. Mugurele vegetativ asigura cresterea lenta in lungime a ramurii, cu 0,5 pana la 2 cm. Doar ultima portiune va fi purtatoare de frunze si flori.
Niciodata ramura buchet nu poate fi taiata sau scurtata. Singurul mod in care poate fi regenerata este eliminarea ramurilor de semi-schelet care poarta ramurile de rod, ceea ce produce cresterea unor noi ramuri, pe care se vor forma noi buchete de rod.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ramura pleata se intalneste la visin. Este foarte subtire, cu 2-3 mm diametru. Are 15-60 cm lungime, are in varf un mugure vegetativ, restul fiind floriferi.
Dupa rodire, ramura pleata se apleaca cu fructele si ramane in aceasta pozitie cativa ani dupa care se usuca. Cresterile vegetative anuale sunt de 10-15 cm lungime, si sunt asigurate de muguri vegetativi apical.
Taierile anuale de rodire la samburoase
Aceste taieri sunt necesare deoarece trebuie redusa incarcatura excesiva cu muguri a pomilor fructiferi, atunci cand este nevoie, pentru a se stabili marimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea si intrepatrunderea lor.
Se stie ca in coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se dezvolta mult mai repede.
La samburoase, taierile de rodire se fac intotdeauna deasupra unuia sau mai multor muguri vegetativi.
Coroana se indeseste cu timpul, sarpantele se suprapun si se arcuiesc unele peste altele, ceea ce reduce lumina care ajunge la fructe. Taierea de fructificare are ca obiectiv intinerirea ramurilor de rod, care fructifica doar cativa ani (4-7 ani).
In acelasi timp, are ca scop reducerea numarului de muguri de rod, in anii in care acestia s-au format in exces.
La cires si visin, taierile de rarire se fac in zona terminala a ramurilor principale. Ramurile plete care se dezvolta anual trebuie scurtate prin taieri unde apar ramificatii laterale sau ramuri buchet cu muguri vegetativi in varf.
![Redactia Agroromania](https://agroromania.manager.ro/images/autori/redactia-agroromaniaautor_avatar.jpg)
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>